Economisch weerbericht (115): Jaar van het Konijn

8 januari 2011, 12:37

Het echte Nieuwjaar valt dit jaar op 3 februari. U raadt het al: het Chinese Nieuwjaar. Onze eerste 2011-week stond opvallend bol van de China-aandacht. Op 2 januari was in Buitenhof Tao-meester en Vriend van het Chinese Volk Kristofer Schipper te gast. China, dat de EU en met name Spanje een extra handje toesteekt, was het nieuws van de week. En 6 januari berichtte de NRC over het Chinese mannensurplus. Op het web is het minder duidelijk, maar de printeditie was expliciet: “41 miljoen Chineze vrijgezellen vinden geen bruid” (voorpagina); “Zo veel mannelijke vrijgezellen vormen een veiligheidsrisico” (tussenkop, pagina 10) – natuurlijk onder verwijzing naar het boek “Söhne und Weltmacht. Terror im Aufstieg und Fall der Nationen” (pdf).

Oei, oei, die Chinezen – pas maar op met onder meer hun geslachtelijke scheefgroei in het in dit opzicht omineuze Jaar van het Konijn. Vervolgens in 2012 het Jaar van de Draak. Als dat maar goed gaat. Kristofer Schipper bezweert, dat het tegendeel het geval is: China draagt China de wereld juist een goed en warm hart toe. Dat zit van oudsher in de aard van het volk. Maar Katinka Barysch, onderdirecteur van het Centre for European Reform is daar niet zo van overtuigd. Zij duidt de EU-flirt van China aldus: “They’re doing it out of self-interest but dressing it up as a goodwill gesture towards a troubled continent”.

Eigenbelang, waarom eigenlijk niet? Een mens kan alleen van anderen houden als-ie van zichzelf houdt. Voor die wijsheid hoef je geen shrink te zijn. Wat energie betreft zitten de Chinezen helemaal link in elkaar. Ten minste als we Kent Moors mogen geloven, de man die zich met veel tamtam laat voorstaan op zijn sleutelpositie onder de slechts vijftig mensen ter wereld, die de fossiele-brandstofmarkten bestieren. Volgens Kent Moors loopt China te wapperen met blanco cheques voor technologie om gigantische onconventionele gas- en olievelden te ontginnen in onder meer Mongolië, Turkmenistan, Kazachstan en Indonesië. Beleggers raadt hij daarom aan hun geld te steken in bedrijven als Sinopec. Wie geduldig dit Jaar van het Konijn uitzit, zal 25-voudig voor zijn investering worden beloond. Zo snel hebben maar weinigen hun slijk der aarde zich zien vermenigvuldigen.

Jaap Bloem
Research Director Sogeti/VINT bij Sogeti/VINT

Jaap Bloem is in IT since the PC and now a Research Director at Sogeti/VINT. In his days at KPMG Consulting he co-founded the IT Trends Institute. Jaap was a publisher of IT books and editor in chief of IT magazines at Wolters Kluwer. Before coming to VINT, Jaap was the Marketing Executive for the Dutch Chapter of ISOC, the Internet Society. Jaap has co-authored many books and articles, and loves to develop and evangelize ground-breaking thought and insight together with colleagues and partners. Jaap Bloem is in augustus 2018 overleden.

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!