Consument kiest nieuwe zorgverzekeraar via vergelijkingssite

Consument kiest nieuwe zorgverzekeraar via vergelijkingssite

Al wil twee op de drie Nederlanders het ziekenfonds terug, iedereen zal ook dit jaar weer voor een private zorgverzekeraar moeten kiezen. De premies verschillen onderling behoorlijk, net als de korting bij verhoging van het eigen risico. WUA! liet haar respondenten voor de vierde keer online oriënteren naar een geschikte zorgverzekeraar. Na drie overwinningen voor Agis zijn het nu de vergelijkingssites die het best scoren. Independer.nl eindigt als eerste, boven Verzekeringssite.nl.

{title}
De 16 best presterende websites volgens de Web Performance Scan

Vergelijkingssites

Independer.nl werd zes maanden eerder nog door 7,5% van de respondenten bezocht. Nu keert 42,5% zich tot de website voor advies. Independer.nl staat daarmee eerste wat Vindbaarheid betreft. De website scoort op alle thema’s hoger dan een zeven. 7,5% van de respondenten kiest een zorgverzekering via Independer.nl. De website lijkt de vruchten te plukken van de vernieuwde website en de reclamecampagne daarvoor. Independer.nl won in oktober ook al het WUA! onderzoek naar autoverzekeringen.

Verzekeringssite.nl staat qua Vindbaarheid op de tweede plaats. 27,5% van de respondenten weet de website te vinden. Bij de vorige meting was dit nog 2,5%, onvoldoende om überhaupt in de ranglijst opgenomen te worden. Op de verschillende thema’s wordt gemiddeld een zeven gescoord. 10% van de respondenten wijst Verzekeringssite.nl aan als favoriet.

{title}

Directe aanbieders

CZ stijgt van de zesde naar de derde plaats. Het is de hoogst genoteerde directe aanbieder. De website scoort vooral goed op Vertrouwen en Informatiewaarde. Ook CZ weet 10% van de respondenten te overtuigen. CZ raakte in oktober nog in opspraak vanwege een lijst met prestaties van ziekenhuizen op het gebied van borstkankerzorg. Vorige week besloot de rechtbank dat CZ deze lijst moet aanpassen.

Agis is de volgende directe aanbieder in de ranglijst. Na drie overtuigende overwinningen eindigt de verzekeraar ditmaal op de vijfde plaats. De website wordt door veel minder respondenten bezocht dan voorheen: 22,5% na 65% in mei 2010. 5% van de respondenten wijst Agisweb.nl ditmaal aan als favoriet, tegenover maar liefst 32,5% bij de vorige meting.

Conclusie

De consument lijkt zich steeds meer te beroepen op vergelijkingssites voor advies over zorgverzekeraars. De vindbaarheid van Independer.nl en Verzekeringssite.nl stijgt, terwijl die van de directe aanbieders daalt. Ook de binnenkomst van ZorgKiezer.nl op de vierde plaats is bewijs voor deze ontwikkeling. De verminderde voorkeur voor Agisweb.nl betekent natuurlijk niet dat Agis minder potentiële klanten weet te overtuigen. Ook via de vergelijkingssites zal immers uiteindelijk een directe aanbieder gekozen moeten worden. Wat de onderzoeksresultaten wel suggereren, is dat de directe aanbieders de concurrentie goed in de gaten moeten houden. Het belang om goed naar voren te komen op vergelijkingssites lijkt groter te worden, maar een positief effect hiervan voor de consument blijft voorlopig uit.

Bekijk hierboven een korte compilatie van de groepsdiscussie, die een uur duurde

Onderzoeksopzet

WUA! nodigde veertig respondenten uit, tussen de 20 en 48 jaar oud. Alle respondenten zijn ervaren met het online oriënteren naar producten en diensten. WUA! gaf ze de opdracht op zoek te gaan naar een zorgverzekering. Verder waren ze vrij om persoonlijke criteria vast te stellen. Over de gevonden websites vulden ze uitgebreide vragenlijsten in. De respondenten kozen aan het eind van de twee uur durende oriëntatie een favoriete aanbieder. Daarna voerde een deel van de respondenten een groepsdiscussie voor aanvullend kwalitatief inzicht.

Onderzoeksopzet

Onderzoek: november 2010
Case: ‘U wilt eventueel overstappen naar een andere zorgverzekeraar. Ga u oriënteren op het internet om te kijken of er voor u een betere aanbieder is.’
Aantal respondenten: 40
Selectiecriteria: Nederlands Algemeen Publiek, spreiding van huidige zorgverzekeraars conform landelijk marktaandeel
Leeftijd: tussen de 20 en 48 jaar oud
Verdeling geslacht: 45% man, 55% vrouw
Plaats onderzoek: Amsterdam
Herkomst respondenten: heel Nederland
Opleiding: MBO+
Ervaring: oriënteren regelmatig op het internet
Duur DVD panel discussie: 2 keer 1 uur
Opdrachtgever: onafhankelijk door WUA!
Pagina’s rapportage: 250+
Volgende meting: mei 2011


DelenEr zijn 5 reacties op dit artikel

 • Gisteren heb ik zelf naar aanleiding van de radar uitzending door de Tros ook eens even rondgekeken op Independer en ik moet zeggen dat het toch wel echt een lastige markt blijft met een oerwoud aan informatie die slecht gestructureerd en lastig te vergelijken blijft. Het hangt echt enorm van je individuele wensen en eisen af maar besparen kun je zeker kwam ik uiteindelijk achter! Ik las ook gisteren ergens dat slechts 3% van de Nederlanders switched dus of het nou niet ook weer storm in een glas water is?

  geplaatst op
 • Mooie affiliate link in de reactie hierboven!

  geplaatst op
 • inderdaad, briljant die affiliate link!
  Kun je nagaan of je hiermee conversies hebt gehaald ayman?

  geplaatst op
 • Leuke, interessante informatie. Ik was op dit moment zelf bezig om een blog te schrijven over de consument mbt de keuze voor een zorgverzekeraar.

  Ik ben benieuwd of deze trend zich ook de komende maanden doorzet. Uit de onderzoeken van verzekeringssite blijkt in elk geval dat het absolute aantal consumenten dat vergelijkt steeds meer toeneemt. Er wordt in 2011 zelfs verwacht dat 1,6 miljoen mensen overstapt van zorgverzekering (dit wordt bevestigd door TNS Nipo). Schrikbarend veel! Het belang en de interesse van vergelijkinssites zal daarmee alleen maar toenemen. Ik vraag me af of dit misschien niet de objectiviteit in het geding brengt.

  Ik kijk uit naar het onderzoek van dit jaar!

  geplaatst op
 • Interessant om de cijfers van voorgaande jaren terug te zien! Het nieuwe zorgverzekeringsseizoen komt er weer aan en de verwachtingen zijn weer hoog.

  Gezien alle aangekondigde wijzigingen in de basisverzekering http://zorgverzekering16.nl/ Vermoed ik dat een hoop Nederlanders dit jaar wederom zullen overstappen.

  Ook verwacht ik dat de vergelijkingssites dit jaar een groot aandeel van de markt zullen hebben.

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.