Google lanceert Transit in Nederland samen met NS, 9292 juicht toe
De officiële persconferentie die voor vandaag 09.30 gepland staat moet nog beginnen, maar Nu.nl meldt vanmorgen al dat Google en NS de handen ineen slaan voor de lancering van Google Transit in Nederland (eerder al op Tweakers en ook eerder op NU). Gebruikers van Google Maps kunnen door de toevoeging van Transit hun reis van deur tot deur via internet plannen. ‘‘We streven ernaar om alle ov-bedrijven in Nederland op te nemen in Transit’‘, zegt directeur Pim van der Feltz van Google Benelux tegen Nu.nl. “De Nederlandse Spoorwegen maakten bekend dat zij nu voor het eerst de actuele reisinformatie beschikbaar stellen aan derden, waardoor bijvoorbeeld storingen meteen meegenomen worden. Tot nu toe werd alleen de dienstregeling gedeeld.” Dat ligt…. gevoelig bij 9292ov. Dat bedrijf ligt al járen met NS in de clinch over deze informatie. Hieronder de reactie van 9292:
De NS denkt niet dat Google Transit het in Nederland al bestaande 9292ov kannibaliseert, 9292 is een gezamenlijk initiatief van de ov-bedrijven, schrijft Nu.nl ‘‘Ons doel en ook van 9292ov is om reisinformatie zo breed en laagdrempelig mogelijk beschikbaar te stellen’‘, zegt een woordvoerder van NS. De site zou dan ook zijn bestaansrecht houden. ‘‘Misschien raken ze een deel van de bezoekers kwijt, maar hoe meer ov-informatie er verspreid wordt, hoe beter.’‘
Aarnout Mijling, communicatiemanager bij 9292:
“Wij vinden het goed dat Google met deze service komt. Alle initiatieven die bijdragen aan tevreden keten-reizigers in het ov juichen wij toe. We werken zelf ook samen met Google, we geven vertrektijden per halte in Google Maps. Zelf zijn we ook altijd aan het kijken naar wat we met andere partijen kunnen doen. Onze allerhoogste doelstelling is meer mensen verleiden gebruik te maken van het openbaar vervoer. Ik denk dat er nu een hele nieuwe groep reizigers met het openbaar vervoer in contact komt. Denk daarbij aan filerijders, incidentele reizigers en zakelijke reizigers.”
En de bezoekers die weglopen bij 9292, is dat dan geen probleem? Mijling: “Wat gaat komt er heel snel weer bij. Het gaat uiteindelijk om de kwaliteit waar mensen op kunnen vertrouwen. De precieze kwaliteit van Google Transit moet zich nog bewijzen. Wij zijn niet bang voor kannibalisatie. Het gaat ons om het hogere doel. We zien eerder een versterking dan gevaar.”
Volgens mij worden de gegevens van de NS al aan derden verstrekt, bijvoorbeeld via de Trein applicatie op de iPhone. Inclusief storingen. Prima app, overigens.
Eindelijk concurrentie voor 9292OV! Google bleek blijkbaar genoeg spierballen te tonen om de OV-bedrijven over te halen om hun reisinformatie met anderen te delen, iets wat door OV9292 al jaren wordt tegen gehouden. Wat er voor zorgde dat applicaties en de website van OV9292 erg slechts zijn gebleven, want waarom zouden ze moeite doen als er geen concurrentie was?
Het is overigens slechts een goed begin. Een API op de complete, historische en actuele dataset van reisinformatie zal tot een explosie van handige applicaties leiden. Ik kan niet wachten tot ook de (geanonimiseerde) reizigersstromen die gemeten worden met de OVchip publiek worden zodat andere vervoersorganisaties beter kunnen inspringen op de vraag en een aanbod te creëren met veel meer detail dan met trein/metro/tram/bussen mogelijk is.
@mgloerich: Volgens mij heeft de NS dit juist tegengehouden en is het precies andersom. Dat is een tamelijk ingewikkelde battle.
PERSBERICHT
Google Maps uitgebreid met openbaarvervoerinformatie NS en GVB
Inwoners en bezoekers van Nederland plannen nu op één plek hun route van deur tot deur
Amsterdam, 1 december 2010 – Google heeft vandaag Transit geïntroduceerd in Nederland. Hierdoor is het mogelijk voor reizigers om routes en dienstregelingen van alle treinen in Nederland, én van alle trams, bussen, metro’s en veerponten van GVB in de regio Amsterdam, op Google Maps te raadplegen. Google werkt hiervoor samen met de NS en GVB Amsterdam. Google Maps gaf al routebeschrijvingen voor automobilisten en voetgangers. Met de toevoeging van Transit kunnen gebruikers van Google Maps nu hun route van deur tot deur volledig op één website plannen. De site is toegankelijk vanaf elke computer of mobiele telefoon met internet.
Pim van der Feltz, directeur Google Benelux: “Met Google Maps is het al heel eenvoudig en snel om een reis van deur tot deur te plannen – vanaf een pc maar ook vanaf een smartphone. En met Transit komt er nu de keuze bij om de route te berekenen met het openbaar vervoer waardoor je ook heel snel kan zien of het sneller of handiger is om b?voorbeeld de trein te pakken in plaats van de auto. Nu hebben we de reisgegevens van NS en GVB, maar we streven ernaar om alle Nederlandse OV-bedrijven hierin op te nemen.”
Burgemeester Van der Laan van Amsterdam: “Google Transit is een mooie stap vooruit voor alle Amsterdammers en de bezoekers aan onze stad. Nu kun je gemakkel?k de weg vinden in Amsterdam of je je nu te voet, per auto of met het openbaar vervoer verplaatst.”
Bert Meerstadt, president-directeur NS: “Deze samenwerking brengt het gemak van de trein en de beschikbaarheid voor het publiek dichter bij elkaar. Met slimme oplossingen als deze werkt NS aan de continue verbetering van de dienstverlening aan de reizigers.”
Pieter Schotte, directeur GVB: “We nemen graag het voortouw in Nederland om nieuwe technologie in te zetten. We vinden het dan ook fantastisch om, samen met Google, onze vervoersinformatie nu beschikbaar te maken in Google Maps. Een groot voordeel voor ons, is dat een dergelijke samenwerking het bereik van ons netwerk uitbreidt door informatie over openbaar vervoer toegankelijk te maken voor veel meer mensen, ook voor diegenen die niet gewend zijn het openbaar vervoer te gebruiken. Steeds meer mensen willen spontaan de metro, tram of bus nemen zonder dit vooraf te hoeven plannen. Vlotte toegang bieden tot openbaarvervoergegevens is daarvoor essentieel.”
Route plannen op basis van locatienaam of adres
Bezoekers aan Amsterdam kunnen bijvoorbeeld hun dagje uit plannen door een openbaarvervoertraject uit te stippelen tussen bezienswaardigheden of in Google Maps geregistreerde bedrijven. Het enige dat ze hiervoor hoeven te doen, is het invoeren van de namen (in plaats van de volledige adressen) van de plek die ze willen bezoeken. Lokale bedrijven, zoals hotels en restaurants, kunnen potentiële klanten nu gratis een eenvoudige routebeschrijving naar hun locatie aanbieden door Google Maps in hun website te integreren.
Google hoopt met meer openbaarvervoerbedrijven in Nederland samen te werken en meer steden toe te voegen aan Google Transit.
Google Transit op mobiel
Google Transit is ook te gebruiken op veel mobiele telefoons (iPhone, Blackberry en op Android en Symbian gebaseerde toestellen). Hierdoor heeft men op iedere plek in Nederland de beschikking over reisinformatie. Gebruikers moeten Google Maps voor mobiel openen op hun mobiele telefoon en vervolgens ‘Routebeschrijving’ in het menu selecteren. Dan zijn routes te kiezen vanaf de huidige locatie of vanaf een locatie die ze handmatig kunnen invoeren. Nadat een bestemming is ingevuld, biedt een menu de keuzemogelijkheid tussen de auto, het openbaar vervoer of lopen. Nadat op de ‘tonen’ knop is gedrukt, verschijnt de snelste route van punt A naar punt B, samen met een aantal alternatieve opties. Gebruikers kunnen de route visualiseren op de kaart door te klikken op de menu-optie ’Toon op kaart’. Mobiele telefoons met GPS-technologie geven ook de exacte locatie van de gebruiker. Hierdoor is zelfs een route met het openbaar vervoer uit te stippelen als de gebruiker de weg kwijt is.
————————–
FEITEN & CIJFERS
* Transit informatie is beschikbaar in meer dan vijftig steden in Europa en in 444 steden over de hele wereld.
* GVB en NS vervoeren samen meer dan 11 miljoen reizigers per week (ComScore, November 2010)
* Google Maps (google.nl/maps) heeft in Nederland 5,7 miljoen bezoekers per maand.
* Miljoenen mensen wereldwijd maken wekelijks gebruik van Google Transit.
* Google Maps for Mobile kent maandelijks meer dan honderd miljoen actieve gebruikers via zowel Android, iPhone, BlackBerry en andere mobiele platformen in meer dan honderd landen.
* Het GVB heeft ongeveer 755KM aan routes en deze zijn geheel beschikbaar in Transit
* Transit bevat 369 NS stations
Gerelateerde artikelen
Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!
Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!