Charles Leadbeater: Android is de grootste stap voor de open-source community

11 november 2010, 11:59

Afgelopen september had ik de kans om Charles Leadbeater te interviewen over innovatie. Dit was nadat hij een presentatie had gegeven over verdienmodellen en innovatie. Het gesprek kreeg echter een heel andere wending en werd een boeiende conversatie over afhankelijkheid van de cloud, cloud kapitalisten als Mark Zuckerberg en het feit dat social networks toch nog steeds een lokale aangelegenheid zijn.

Onderwerpen die aan bod komen zijn:

 • Apple creëert een eigen eco-system door te bepalen dat bijvoorbeeld Adobe Software niet draait op iPhones omdat dat een open systeem is. Dit is een soort van machtsvertoon.
 • Linda Gibbs loste het probleem van daklozen in New York op. Zij werd gevraagd door de organisaties die zich daarmee bezig houden hoe ze de dienstverlening voor daklozen konden verbeteren. Zij stelde echter voor om het hele fenomeen dakloos in New York op te lossen. Wonderbaarlijk kreeg zij alle medewerking en is het nog gelukt ook.
 • Als je lid wordt van de app-store van Apple maak je eigenlijk een etische keuze, zonder dat je daar bewust van bent.
 • De Global Village is verder weg dan ooit. Praatte iedereen in 1990 nog over een Global Village door de opkomst van Internet, in de praktijk blijken we door alle sociale netwerken nog steeds lokaal georiënteerd. We staan nog steeds aan het begin.
 • Vroeger kwam alle cultuur uit Hollywood, door het internet komt cultuur nu van meerdere plekken.
 • Bepaalden vroeger de grote nieuwsnetwerken nog wat er gebeurde in de wereld, tegenwoordig lopen zij te worstelen om boven te blijven. De traditionele media is alle zekerheid kwijt. Behalve in speciale niche-markten vallen de business-modellen om.
 • Google’s business model draait op content van anderen. De vraag is of Google ooit bereid zal zijn om te betalen voor deze content.
 • Doordat content steeds vaker uit samenwerking ontstaat, is het steeds moeilijker om te bepalen wie de eigenaar van de content is.
 • Nu iedereen steeds afhankelijker van de cloud wordt en zijn informatie daar vol vertrouwen op plaatst zal er een soort van ‘back to the future’ beweging ontstaan die niets meer on-line zet.
 • Het is van groot belang dat wij als consumenten gaan bewijzen dat open-source werkt. Als Android groter wordt dan de iPhone dan hebben we dat al aangetoond.
 • Android is de grootste stap voor de open-source community.

Hieronder het volledige interview:

Jan Willem Alphenaar is trainer en consultant voor het inzetten van LinkedIn voor marketing en sales. Als LinkedIn Trainer traint hij organisaties in Europa. Met zijn bedrijf Next Business Academy ondersteunt hij organisaties op het gebied van Social Selling, Advertising, Lead Generation en Content Marketing. Onder de noemen Next Business Agency ondersteunt hij met zijn team organisaties bij LinkedIn marketing en advertising.

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!