Meer dan 2 miljard internetters voor 2011, 90 procent wereld is mobiel

20 oktober 2010, 04:24

Nog vóór 2011 (dat jaar komt snel dichterbij) zijn er meer dan 2 miljard mensen online. Ongeveer 90 procent van de wereldbevolking heeft toegang tot mobiele communicatiediensten, in 143 landen. Het aantal internetgebruikers is wereldwijd de afgelopen vijf jaar verdubbeld. 162 miljoen van de 226 miljoen nieuwe internetgebruikers komen uit ontwikkelingslanden. Het verschil tussen het percentage mensen dat online is in de ‘ontwikkelde’ landen (72 procent) ten opzichte van mensen in ontwikkelingslanden (22 procent) is dus 50 procent in 2010. Het blijkt allemaal uit “The World in 2010: ICT facts and figures” van de ITU; de cijfers zijn gepubliceerd aan de vooravond van World Statistics Day, die dag vieren we vandaag op 20 oktober.

Highspeed internet is voor velen in ontwikkelingslanden nog onbereikbaar. Maar mobiele telefonie wordt gemeengoed: 90 procent van de wereldpopulatie heeft toegang tot mobiele telefonie.Van de 5,3 miljard geregistreerde mobiele telefoniegebruikers zal aan het eind van dit jaar 3,8 miljard uit ontwikkelingslanden komen. De cirector van ITU’s Telecommunication Development Bureau, Sami Al Basheer zegt:

“Mobile phone penetration in developing countries now stands at 68% — higher than any other technology before. These countries have been innovative in adapting mobile technology to their particular needs and will be able to draw even greater benefits from broadband once adequate and affordable access is available.”

Van april 2007 tot juni 2011 was ik freelance editor/ communitymanager / hoofdredacteur bij Marketingfacts. Tussendoor werkte ik bij Insites Consulting, IDG Nederland, Saatchi&Saatchi;/Leo Burnett (voor Samsung) en voor onderzoeksbureau WUA. Vanaf 1 november 2021 vorm ik samen met Luuk Ros de hoofdredactie van Marketingfacts.

Categorie
Tags

4 Reacties

  Ton van houten | Online Succes

  Ben benieuwd hoeveel % beltegoed heeft.


  20 oktober 2010 om 05:03
  mgvandenbroek

  @ Ton: Goede vraag. Ik geloof niet dat er onderscheid werd gemaakt tussen prepaid en postpaid of hoe heet dat in telco-termen. Zal eens een navragen.


  20 oktober 2010 om 05:08
  Rik van Kessel

  [edit]Het verschil tussen het percentage mensen dat online is in de ‘ontwikkelde’ landen (72 procent) ten opzichte van mensen in ontwikkelingslanden (22 procent) is dus 50 procentpunt in 2010.[/edit]


  20 oktober 2010 om 07:08
  Jochem

  Inhakend op de opmerking over prepaid of postpaid. Ik denk persoonlijk dat veel huidige prepaid bellers zullen overstappen op postpaid. Het klinkt namelijk eerlijker en logischer, je betaalt liever voor een dienst wanneer je die ontvangen hebt. Echter moeten we niet onderschatten hoeveel mensen een prepaid telefoneren om zo de kosten in de hand te houden.

  Ik ben benieuwd naar de verschuivingen in de telecom sector die bovenstaande te weeg gaan brengen.

  Hier nog eentje uit de “oude doos”:

  Toch denk ik niet dat een doekje voor de tranen direct nodig is, het zal langzaam uitfaseren tot een niche markt.


  21 oktober 2010 om 19:45

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!