Habitoo: Echte interactieve nieuwbouw projectontwikkelaar?

8 oktober 2010, 07:15

Deze week is Habitoo.nl gelanceerd, een nieuw concept waarbij individuen samen met een projectontwikkelaar in de vorm van co-creatie hun toekomstige huis en wijk ontwikkelen. Habitoo.nl werkt verbluffend simpel: door mensen die op zoek zijn naar een nieuwe woonplek of een nieuw huis aan te laten geven waar ze willen wonen en hoe ze dat zouden willen doen, genereert Habitoo.nl op basis van overeenkomsten clusters. Deze clusters en de verbindingen binnen deze clusters, gelijkgestemdheid, vormen het startpunt op basis waarvan het ontwikkelingstraject wordt ingestoken.

Ontwikkelen is een vak

Dit gebeurt door eerst duidelijk te inventariseren hoe iedereen zou willen wonen en op basis daarvan kijken hoe dit modulair op te bouwen valt. De ervaring leert namelijk, dat een huis ontwikkelen een specialisme is dat veel tijd en kennis vergt, dus goede begeleiding is de voorwaarde voor succes. Omdat delen, in de vorm van social networks of communities gemeengoed is geworden, is nu de tijd om het ontwikkelproces ook daadwerkelijk online te gaan voeren.

Habitoo.nl werkt eigenlijk met een omgekeerde huizenzoekmachine. In plaats dat je huizen vindt die voldoen aan de traditionele plaats-prijsvoorwaarde, vind je nu als consument anderen die in een bepaalde plaats voor een bepaalde prijs willen gaan wonen. Juist met die mensen is het leuk kennismaken en gezamenlijk het proces van huizenontwikkeling in te duiken. Natuurlijk moet dit goed begeleid worden, dat is de voorwaarde voor succes. De ingrediënten zijn er bij habitoo.nl; visie, kennis, ervaring en lef. Maar is het idee zo nieuw dan?

Neen!

Op zich is dit niks nieuws, de ideeën hiervoor leven al langer en zijn ook op diverse manieren al in de markt getest. Echter, daar waar “vroeger” de noodzaak nooit gevoeld werd door de markt, is dat nu natuurlijk een heel ander verhaal. Juist nu, op het moment dat de nieuwbouwbranche en gemeentes in grote problemen verkeren vanwege een discutabel ontwikkelingsbeleid, is de roep om klantgericht ontwikkelen, collectief particulier opdrachtgeverschap en zo nog wat van dit soort termen, erg groot. In de afgelopen jaren heeft de business vooral naar de business geluisterd (gemeente naar makelaar en ontwikkelaar naar gemeente en/of makelaar) maar nooit echt naar de werkelijke klanten, de toekomstige huizenbezitters. Juist daarom staat er nu zoveel leeg en worden voorgenomen projecten afgeblazen. Vaak vanwege “complete” marktdoofheid gecombineerd met megalomane politieke ambitie…

Collectief geaggregeerde grootheid, luisteren

De echte interesse in de woonconsument is in de afgelopen jaren niet echt gebleken. Wellicht als collectief of geaggregeerde grootheid in marktingtermen maar nooit als individu. Met habitoo.nl lijkt daar verandering in te komen. habitoo.nl heeft een duidelijke individuele focus en wil dit ook in haar communicatie naar voren laten komen. Luisteren is het devies. Dat heeft aan de ene kant wel het nadeel dat het ontwikkelingstraject langer en intensiever is, maar aan de andere kant is de uitkomst van dit traject een mooi project dat beantwoordt aan de wensen en eisen van diegene die betaalt: de nieuwbouwconsument. Daarnaast levert deze individuele interactie ook een schat aan marktinformatie op. Sterker nog: Habitoo.nl mag dan een nieuwe projectontwikkelaar zijn, zij neemt eigenlijk ook de rol van makelaar over. Zij weet hoe mensen waar willen wonen of anders waar mensen hoe willen wonen…

Volgers

Deze nieuwe manier van ontwikkelen zal de komende maanden en jaren zeker navolging krijgen. Grote Nederlandse projectontwikkelaars als AM, BAM Woningbouw, Heijmans, Bouwfonds, Volker Wessels etc. zijn bezig met diverse eigen visies en uitwerkingen, gericht op het consumentgericht ontwikkelen. Habitoo.nl heeft op dit moment het lef om nu in de markt te stappen en haar droom te realiseren samen met een groeiend aantal mensen die hun droomhuis willen realiseren in een droomwijk… Of zoals de beroemde schrijver Peter F. Drucker benadrukt: innovaties hebben het meeste kans van slagen als ze simpel zijn en gebaseerd op gezond verstand.

Specialist in interactieve communicatietoepassingen m.b.t. vastgoed en nieuwbouw in Nederland. Ik schrijf o.a. via mijn blog www.nieuwbouw20.nl over bedrijven, nieuwe internettoepassingen en websites. Bovendien worden er nieuwe inzichten, campagnes, personen en bedrijven behandeld die zich in de bouw- en ontwikkelingsbranche onderscheiden. Volg mevia @nieuwbouw20 of @fundament

Categorie
Tags

3 Reacties

  michiel

  Second Bloom is een concept (van heijmans) die dit al eerder in de markt heeft gezet. De aanpak van habitoo komt vrijwel overeen met de werkwijze van Second Bloom. Second Bloom is nu genomineerd voor de Co creation award op de Dutch Design Week.


  27 oktober 2010 om 09:24
  Brendy

  Smart thniikng – a clever way of looking at it.


  12 juli 2016 om 05:09

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!