SlideshareReview (97): Koop Nu!

SlideshareReview (97): Koop Nu!

Het binden van je klanten aan je merk door het inzetten van allerlei sociale media is moet voor bijna elke marketeer ondertussen wel bijna gesneden koek zijn. Dat je daarbij ‘verhalen’ moet vertellen, kun je honderden keren per dag op sites als Marketingfacts lezen. Maar hoewel binding en connectiviteit het al verstofte ‘imago’ hebben vervangen, leiden ook deze begrippen niet zonder meer tot directe verkopen. Deze presentatie gaat in op het aloude thema conversie: van aandacht naar de feitelijke koop-beslissing.

80% van de smartphone-bezitters gebruikt die (wel eens) in een winkel om productinformatie op te vragen (vreemd; ik ga juist naar een winkel om het product te bekijken en eventueel nog wat vragen aan de verkoper te stellen).
23% van de ondervraagden in een groot consumentenonderzoek (2010) neemt wel eens een (scherm-)afdrukje mee naar de winkel
45% bekijkt thuis of een product op voorraad is, alvorens het in de winkel te kopen.

The new smart customers - How they really buy and how we can address this

Axel Rosgen en Carmen Fehrenbach van SapientNitro hebben op basis van een groot consumentenonderzoek gekeken naar de mechanismes rond een koopbeslissing. Daarbij hebben ze vooral gelet op de verhouding on-line en real bricks: wat doet een klant op het internet en wanneer gaat hij naar de winkel. Rosgen en Fehrenbach hanteren een relatief eenvoudig model waarbij vijf stappen telkens opnieuw worden doorlopen: Idee - Onderzoek - Beslissing - Koop - Na de Koop (en weer terug bij Idee).

Na een beschrijving van het model en wat dit in de dagelijkse werkelijkheid betekent, geven de schrijvers enkele aanwijzingen hoe je de kennis uit het onderzoek kunt toepassen in je eigen bedrijfspraktijk. Geen kant-en-klare recepten, maar wel een aantal ‘na-denkers’. Mensen maken wel eens foto’s (bijvoorbeeld van een label) in een winkel om later on-line meer productinformatie op te zoeken. 90% van de onderzochten gebruikt prijsvergelijkingsites. 70-80% geeft wel eens een rating voor een product of dienst.


Geplaatst in

DelenEr zijn 0 reacties op dit artikel

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.