Economisch weerbericht (103): Met nieuwe energie de werkloosheid te lijf

Economisch weerbericht (103): Met nieuwe energie de werkloosheid te lijf
, Sogeti/VINT
@BLO2M

Samen met Duitsland zijn India en China, de twee grootste opkomende economieën, koploper in de ontwikkeling van alternatieve energiebronnen. In Amerika heeft de olielobby dat altijd tegengehouden.

In zijn radiorede van 2 oktober 2010 zei Barack Obama hieromtrent het volgende:

“Our future as a nation depends on making sure that the jobs and industries of the 21st century take root here in America. And there is perhaps no industry with more potential to create jobs now – and growth in the coming years – than clean energy.”

Obama voorziet honderdduizenden schone-energiebanen in 2012. Dat weegt natuurlijk lang niet op tegen de 15 miljoen werklozen van vandaag en de 11 miljoen Amerikanen die onder hun niveau moeten werken.

Tot overmaat van ramp meldde de Washington Post recentelijk een opmerkelijke stijging van het aantal arbeidsongeschikten in de Verenigde Staten. Het gaat om werklozen die niet meer aan een baan kunnen komen en daarom een beroep doen op het Social Security Disability Program als hun werkloosheidsuitkering afloopt. Daarmee zijn deze mensen officieel outcasts geworden: een dure grap voor de Amerikaanse belastingbetaler. De welvaartsstaat functioneert bij de gratie van voldoende geld om iedereen te kunnen ondersteunen, die buiten de arbeidsboot valt. Maar met 15 miljoen werklozen gaat dat op den duur niet meer zo makkelijk.

Het is een belangrijk verschil met de jaren ‘30 van de vorige eeuw. Toen waren er in Amerika veel minder outcasts. Mensen werkten op het platteland en daarna, toen de Tweede Wereldoorlog begon, in fabrieken. Ondanks dat president Roosevelt indertijd een sociaal vangnet probeerde te creeren, was daar gewoon niet voldoende geld voor. Hetzelfde zien we in de opkomende economieën van nu. Net als Amerika toen, zijn die niet in staat om zich de luxe te permitteren van een Social Security Disability Program, hoe minimaal dat misschien ook is.

Wat is er hier aan de hand?
Simpel: mensen zitten op de verkeerde plekken en zijn onvoldoende geschoold. Maar zou er beter worden nagedacht en met de benodigde politieke wil, zou de Amerikaanse werkloosheidscrisis snel kunnen worden opgelost. Tegelijkertijd noemt Paul Krugman de werkloosheid structureel. Oplossingen, zoals Obama’s honderdduizenden schone-energiebanen, zijn nog jaren ver weg. In de tussentijd moet de nieuwe energie in overdrachtelijke zin maar wel concreet en doordacht worden ingezet.


Geplaatst in

DelenEr zijn 5 reacties op dit artikel

 • Milieubeloftes van Amerikaanse presidenten moeten niet al te serieus genomen worden, zoals The Daily Show al pijnlijk duidelijk maakte: http://www.thedailyshow.com/watch/wed-june-16-2010/an-energy-independent-future

  geplaatst op
 • @Erik: jouw Jon Stewart-video maakt nog eens de meerduidigheid van "nieuwe energie" duidelijk. Dank!

  geplaatst op
 • @Erik: jouw Jon Stewart-video maakt nog eens de meerduidigheid van "nieuwe energie" duidelijk. Dank!

  geplaatst op
 • Lobbyisten hebben er belang bij om de macht, de rijkdom en de verworven rechten van hun broodheren met hand en tand te verdedigen en om het liefst zoveel mogelijk daarvan in de wacht te slepen. We kunnen met enig speurwerk in elke religieuze- en economische ideologie, dwars door de geschiedenis heen, lobbyisten vinden.

  Logisch, want elk mens wil rijker worden. Het is een menselijke behoefte om steeds maar meer te krijgen of om in staat te zijn om morgen, desnoods met geleend geld, een luxer leven te kunnen leiden dan dat je vandaag kunt leven. Niet voor niets zijn we pas ergens voor te porren als we er een vette prijs mee kunnen verdienen. Vanuit deze levensbeschouwing zou het niet zo verwonderlijk moeten zijn dat de belangen van allen nooit behartigd kunnen worden. Ook niet door een president.

  Schokkend zou de ontdekking moeten zijn dat in Amerika de rijken - sinds het tijdperk Nixon - alleen maar rijker zijn geworden en de armen alleen maar armer zijn geworden. De minder rijken hebben in wezen niets gehad aan alle prachtige theorieën over globalisering, vrouwenemancipatie en tweeverdieners, de opkomst van uitzendbureaus, ZZP’ers, klimaatverandering en milieuproblematiek, extremisme en fundamentalisme en de daaruit voortvloeiende oorlogen in Irak en Afghanistan.

  ‘Sinds de jaren zeventig is onder alle presidenten in de Verenigde Staten het verschil in rijkdom tussen de rijken en de armen steeds groter geworden. Links of recht, ze zorgden allemaal beter voor de 20 procent rijkste en slechter voor de 20 procent armste. De 20 procent rijkste kregen vorig jaar de helft van het nationaal inkomen, de armste 3,4 procent. Geen land in het rijke westen zorgt zo goed voor weinigen en zo slecht voor velen (http://www.welingelichtekringen.nl , 29/09/2010).

  In de tussentijd moet de nieuwe energie in overdrachtelijke zin maar wel concreet en doordacht worden ingezet om eens na te denken welke gevolgen en gevaren een toenemende ongelijke verdeling van de welvaart uiteindelijk dit voor de rijken zelf kan hebben. Ik denk dat het in wezen aan politieke wil ontbreekt om hier daadwerkelijk over na te denken en de gevolgen onder ogen te zien. Volgens de theorie van Sarkar kan een ernstige ongelijke verdeling van de rijkdom leiden tot een depressie. Op dit moment probeert men dit met alle macht te voorkomen, vooral met het printen van geld in vooral Amerika (QE 2.0) en Japan. Met het geprinte geld kunnen de rijken nog even van hun geld genieten. Bankfaillissementen heffen de ongelijke verdeling van de rijkdom vanzelf op omdat vele vermogens in rook op gaan. Daarom is het opmerkelijk te noemen dat de rijken in deze crisis niet wezenlijk hebben geleden. Ze zijn gered door de overheid en de centrale banken, ten koste van de belastingbetaler. Toch zal er ook voor de rijken een grens worden bereikt.

  Als het de overheden niet lukt om een toename van het verschil in de ongelijke verdeling van de rijkdom te stoppen, dan vermoed ik dat ze niet veel verder zullen komen in het gezond maken van de economie. Er kan wel eens een zeer maatschappelijk ontwrichtende situatie ontstaan. Economie gaat niet zozeer over cijfers, maar veel meer over het gedrag van mensen.


  Als de trend uit Amerika zich ook hier laat gelden, maak dan uw borst maar nat. Volgens de Welingelichtenkringen.nl heeft het in Amerika geen bal uitgemaakt of er een linksgeoriënteerde of rechtsgeoriënteerde president aan de macht is. Linksom of rechtsom, het maakt voor de verdeling van onze welvaart geen zier uit welke partijen een regeringscoalitie vormen. Terwijl de linkse kerk in ons land steeds meer leegloopt wordt er steeds minder in het maatschappelijke collectezakje gedaan. Als het zo door gaat zal er waarschijnlijk zelfs voor de middeninkomens slechts een aalmoes overblijven. De grens wordt dan misschien wel in de letterlijke zin van het woord gesloten, maar zo lijkt het niet te gaan ten aanzien van het trekken van een grens ten opzichte van een toename van de ongelijke verdeling van de welvaart. Deze grens van armoede verschuift vermoedelijk steeds verder richting de groep van de middeninkomens. Het afgelopen jaar heeft een nieuw uitdrukking zijn intrede gedaan: ‘de werkende arme’.  Zie ook:

  http://www.rtl.nl/(/financien/rtlz/nieuws/)/components/financien/rtlz/2010/weken_2010/39/0929_1300_Hoezo_crisis_we_zijn_met_z_n_allen_toch_weer_rijker_geworden.xml

  http://www.welingelichtekringen.nl/waarom-de-meeste-amerikanen-steeds-bozer-worden.html

  http://www.z24.nl/economie/nederland/artikel_109252.z24/Meer_rijken__armen_worden_armer.html

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.