Wat zijn leuke iPad Apps voor kinderen?

23 augustus 2010, 05:55

Deze week kreeg ik een persbericht van oud-collega Wanja Allessie-Kooij over de Woezel en Pip App voor de iPad. Woezel en Pip zijn twee hondjes die destijds zijn bedacht en gecreëerd door Guusje Nederhorst. De avonturen die de hondjes meemaken staan dicht bij de belevingswereld van kinderen. Het doel is om met de avonturen van Woezel en Pip kinderen over de hele wereld in de leeftijd van 0 tot 6 jaar te inspireren en te laten genieten. Guusje haar wens was om kinderen die een moeilijke, verdrietige kindertijd doormaken weer te laten lachen. Guusje heeft haar droom zelf niet meer kunnen waarmaken. Ter nagedachtenis aan zijn vrouw heeft Dinand Woesthoff de Guusje Nederhorst Foundation opgericht. De Woezel en Pip App is vanaf deze week verkrijgbaar in de App Store en via iTunes voor €3,99. Naast 5 leuke en leerzame spelletjes voor kinderen vanaf 2 jaar (puzzels, kleurplaten, memory, doolhof en wie is wie spel), steun je met de aankoop ook de Guusje Nederhorst Foundation.

Naast het feit dat je met de aankoop van deze App een goed doel steunt, raakte ik enthousiast over de leuke en interactieve manier waarop peuters en kleuters nu spelenderwijs kunnen leren via de iPad. Al eerder zagen we dat peuters heel intuïtief omgaan met de userinterface van de iPad). Op dat moment was het aanbod van iPad Apps voor kinderen nog beperkt en ik vroeg me af welke Apps er op dit moment beschikbaar zijn. Een eerste inventarisatie.

Interactieve prentenboeken voor de iPad

Kort na de introductie van de iPad volgde al snel het zeer fraaie ‘Alice for the iPad’. Deze App geeft je het verhaal van Alice in Wonderland op een zeer interactieve wijze. Het zit vol met elementen die je kan verschuiven of rondslingeren. Het verhaal is beschikbaar voor 6,99 euro als volledige versie of als gratis ‘lite’ versie. Daarna ging het hard met de kinderboeken voor de iPad. Helaas zijn veel van deze Apps ofwel Engelstalig ofwel niet veel anders dan een digitale vertaling van de oorsponkelijke titel. Een van de eerste Nederlandstalige prentenboek voor de iPad die de moeite waard was om aan te schaffen was ‘De Verjaardag’, het prentenboek van Sylvia van Ommen. Erg leuk om te volgen in dit kader is de weblog van books2download.nl. Op dit weblog laten de makers van ‘Timo for iPad’ (de digitale vertaling van ‘Timo en het toverboek’ van Rian Visser en Klaas Verplancke) zien hoe je een prentenboek maakt voor de iPad. Voor zover ik weet is ‘Timo for iPad’ nog niet beschikbaar in de App Store (of wel?).

Educatieve Apps voor de iPad

Waar ik veel van verwacht zijn de educatieve Apps voor de iPad. Een van de eerste Nederlandstalige educatieve App voor de iPad was de Letterlegger maan roos vis van Zwijsen Ouders. Kinderen die al interesse tonen voor letters en woorden kunnen spelenderwijs woorden letters leggen. De App kan gratis gedownload worden via iTunes. Inmiddels zijn er tal van Apps voor het leren lezen en rekenen. Altijd leuk zijn de digitale tekenblokken zoals Kids Paint Plus en Tekenblok voor de iPad of Geheugenspelletjes zoals Memory Kids

Zoals gezegd is bovenstaand overzicht verre van compleet en slechts bedoeld als eerste inventarisatie. Zeker op gebied van amusement zijn er tal van Apps te verkrijgen voor kinderen. Voel je vrij om suggesties voor leuke Apps in de reacties achter te laten. Ben benieuwd!

Marco Derksen
Partner bij Upstream

Oprichter/partner Upstream, Marketingfacts, Arnhem Direct, SportNext, TravelNext, RvT VPRO, Bestuur Luxor Live, social business, onderwijs, fotografie en vader!

Categorie
Tags

84 Reacties

  Olivier Slabbers

  Wat mij opvalt is dat de prijzen van hele simpele apps die leuk zijn voor kinderen van rond een jaar allemaal best fors aan de prijs zijn. Zeker als je ziet dat ze vaak toch erg simpel in elkaar zitten. Uiteindelijk blijft Pingu kijken via YouTube op de iPad dus het leukst 🙂


  23 augustus 2010 om 06:34
  Monique van Dusseldorp

  Mijn dochter (4) is vooral erg enthousiast over Labyrinth 2 HD (balletje laten rollen, soort flipperkast, erg mooi gemaakt). Educatiever en ook een succes: Letterlegger ( letters op volgorde leggen van woord dat in beeld gebracht is, uit Maan Roos Vis serie, en gemaakt door http://www.hetwoestewoud.nl )

  Verder dan nogr Uzu (als je het scherm aanraakt mooie bewegende strepen) en Bubbles (tja: namaak bubbeltjes plastic dat je kan laten knappen, die vond ik zelf wel heel erg simpel, maar zij vindt het prachtig)


  23 augustus 2010 om 06:44
  Lisa van den Herik

  Kijk eens naar deze nieuwe prentenboekenreeks voor de iPad: http://www.piccolopicturebooks.nl. Prentenboek met voorleesfunctie. Vooral de geluidseffecten vallen erg in de smaak. Ook een ‘leren lezen’ functie met waardoor kinderen verband kunnen leggen tussen de gesproken en geschreven woorden.


  23 augustus 2010 om 07:23
  media

  Dank voor de aanvullende suggesties!

  Via Twitter inmiddels ook een aantal suggesties binnen gekregen:

  @denniswiemer : @marketingfacts Heb je Elmo’s Monstermaker al geprobeerd, mijn dochter van 2 is er helemaal wild van

  @Maartenjc : @marketingfacts where`s wally is ook een aanrader 🙂

  @erwblo : @marketingfacts Plants vs Zombies


  23 augustus 2010 om 13:29
  miran

  De Bobo app is ook erg leuk. Zijn 5 verschillende leerzame spelletjes zoals tellen, eat hoort er niet bij enz.

  Ondanks dat we hier Woezel en Pip fan zijn valt app een beetje tegen. Molletje looopt vast in doolhof en er is maar 1 doolhof. Ach, het is voor een goed doel.


  23 augustus 2010 om 13:44
  Jan van Duin

  Ik zit al een tijdje te twijfelen over de aankoop van een iPad. Dit soort berichten, plus de reacties erop, zullen helpen mij over de streep te trekken.


  23 augustus 2010 om 14:00
  media

  Op Twitter volgde naar aanleiding van dit bericht een discussie over de (hoge) kosten van iPad Apps voor kinderen. Zo betaal je voor Plants vs Zombies op dit moment 7,99 euro. De een vindt het veel, de ander juist niet (zeker als je het vergelijkt met kosten voor games voor XBox, Playstation, etc). Zelf vind ik een paar euro voor een iPad App ook niet te duur; mits het ook maar apps zijn die de moeite waard zijn!


  23 augustus 2010 om 14:11
  Mark de Bruin

  Als molletjes vastlopen (Woezel & Pip) dan zijn de kosten soms wel erg hoog. Kijk je naar Madera & Figaro Save the day HD, die kost maar 79 cent en ik heb er al weken plezier van samen met m’n dochter.


  23 augustus 2010 om 15:15
  media

  @Erik: dank voor de aanvullende tips; ook hier weer een paar euro lichter 😉

  @Mark: hier loopt molletje gewoon door; ben het overigens wel eens dat het mollenspel wat soepeler had gemogen, soms lijkt het alsof molletje niet verder wil!

  @Miran: Bobo is toch voor de iPhone? Heb in ieder geval nog geen iPad App kunnen vinden!?


  23 augustus 2010 om 16:03
  Dennis Hoogervorst

  Naast de reeds genoemde Tekenblok, Virtuoso en Labyrinth 2 HD doen Fruit Memory, Little Things, 10 Pin Lite en Pinball HD het hier goed bij het kroost (en bij mij ;-)).


  23 augustus 2010 om 16:28
  bertvegelien

  Of de prijs voor een kinder-app te hoog zou zijn, Marco? Dat is een opmerkelijke discussie. Voor een 1.0 prentenboek voor kinderen ben je gemiddeld € 12,50 kwijt in een boekwinkel. Voor de digitale versie ervan, véél minder. Terecht. Als je er slechts een digitale versie van maakt zijn je extra productiekosten relatief laag (veel andere kosten gaan ook in een digitale versie trouwens gewoon door).

  Als je echter een geheel nieuw product maakt van een prentenboek, met veel bewegende animaties, geluidseffecten en interactieve mogelijkheden, heb je juist forse extra productiekosten. En dan moet je het als nieuw product ook weer marketen. Zo’n product zou eigenlijk nog meer mogen kosten dan die 1.0 € 12,50. Maar dat accepteert de markt waarschijnlijk niet. Een mooie kinder-app als Alice for iPad kost € 6,99 Dat is eigenlijk heel weinig.

  Ik denk dat het probleem deels ligt in het feit dat de ene app niet meer is dan een soort ebook (waarmee ik overigens geen probleem heb), terwijl de andere een heel rijk nieuw product is. Ik raad mensen dus erg aan om te kijken naar de lite-versies die gratis beschikbaar zijn.


  23 augustus 2010 om 17:27
  Wanja Allessie

  Bedankt voor de nuttige feedback. Binnenkort zullen we met een update komen waarbij het molletje soepeler door het doolhof beweegt en ook zullen er meerdere doolhoven worden toegevoegd voor het speelplezier. Voor de update zijn we ook aan het kijken naar een uitbreiding van het onderdeel leren (nu alleen wie is wie). Graag horen we meer aandachtspunten en tips om de App aantrekkelijker en leuker te maken. Voor de volgende App van Woezel en Pip is het plan meer de focus leggen op educatieve spelelementen, zoals tellen, woordjes leren/alfabet leren, ruimtelijk inzicht of oefenen met kleuren. Suggesties zijn meer dan welkom.

  Wat betreft andere leuke iPad Apps. Onze dochter (3) kan zich uren vermaken met Talking Tom en Learning Pack, maar ook Dora (alhoewel wat beperkt in keuze) wordt ook regelmatig gespeeld. Op de iPhone is Bobo bij ons thuis inderdaad ook populair, maar is inderdaad (nog) niet op de iPad. Onze jongste van 1 heeft nog geen specifieke voorkeur, hij vindt ‘wie is wie’ wel leuk omdat er iets gebeurt als je erop slaat en moet hard lachen om de geluidjes (maar waarschijnlijk is hij een beetje bevooroordeeld!).


  23 augustus 2010 om 18:14
  Miran250

  Bobo is inderdaad eigenlijk voor de iPhone, maar is ook prima te spelen op de iPad. Beeld blijft scherp als je ‘m vergroot op de iPad.

  En verder heeft deze post me weer de nodige euro’s gekost. Veel leuke kinderapps langs zien komen, waarvan ik er dus ook een paar heb gedownload.

  Wanja, leuk dat hier reageert. Mijn meisje en ik kijken uit naar de update, hoewel ze zich er nu ook nog goed mee vermaakt.


  23 augustus 2010 om 19:10
  Paulo Lopes

  als er iets van Bumbaa is dan wil ik het nu weten, heb ik een iets rustiger weekend 😉 Maar vertrouwen jullie je peuters met een Ipad? Hoe houden ze die vast en laten ze die niet vallen of gaan ermee gooien?


  23 augustus 2010 om 19:28
  Paulo Lopes

  ik ben om!


  27 augustus 2010 om 09:13
  Herbert-Jan Hiep

  Bij ons (drieeneenhalf) is youtube prime target. Maar dus niet lekker om zo maar onbegeleid te laten gebruiken. Wanneer krijgen we een kids-channel met geselecteerde clips of is dat er al?


  1 oktober 2010 om 08:12
  Maud van Rooij

  Een leuke tip: Uitgeverij Zwijsen (van de Maan roos vis Letterlegger) heeft nog 2 gratis apps gelanceerd! Voor kleuters is er de Rompompom app. Met vormen herkennen en tekenen. En voor kinderen in groep 3 is er een Maan roos vis app. Daarin 2 spellen: wat zie je? en wat rijmt erop! Downloaden maar!


  26 oktober 2010 om 04:54
  Arjan

  We willen ook een iPad voor onze 6-jarige kopen, voor educatieve doeleinden. Viel me op dat er maar heel weinig echt educatieve apps zijn en al helemaal geen apps in het verlengde van de methodes die ze ops chool gebruiken. Muv maan roos vis, dat is eigenlij de enige. Wanneer komen die uitgevers nu eens met ondersteunend materiaal om te leren lezen en rekenen?


  13 december 2010 om 21:14
  Ipad

  op http://www.magzine.nu kan je leuke strips downloaden voor de kids, ook het blad Z@PP. De app van MagZine is trouwens gratis te downloaden.


  16 december 2010 om 10:44
  Wanja Allessie

  Vanaf vandaag is er een update beschikbaar voor de Woezel en Pip iPad app. Molletje loopt niet meer vast en daarnaast hebben we 7 extra doolhoven toegevoegd. Naast andere kleinere technische verbeteringen is het nu ook mogelijk om kleurplaten op te slaan en later terug te zien in de galerie. Mocht je nog andere verbeterpunten hebben, dan horen we dat natuurlijk graag.

  Daarnaast hebben we vandaag ook een nieuwe Woezel en Pip app gelanceerd voor de iPhone: Leren met Woezel en Pip (vanzelfsprekend ook te spelen op iPad en iPod). Helaas nu nog alleen te downloaden via iTunes (en niet direct via de App Store op je iPhone – wel op iPad overigens) vanwege de grootte, maar daar wordt aan gewerkt. Ik ben erg benieuwd wat jullie (kinderen) ervan vinden!


  5 januari 2011 om 11:30
  Arjan

  Leuk, Woezel en Pip maar als je dat aanbiedt op Iphone, is het als educatieve software minder waardevol. De iPad is een veel geschikter apparaat om in te zetten in het onderwijs en thuis vanwege de grootte van het scherm.

  Na twee weken gebruik door een zesjarige vind ik het aanbod erg beperkt, zeker in de Nederlandse taal. Het Zwijsen letterplankje is hooguit goed voor twee keer 10 minuten lol, daarna is het niet meer interessant omdat er te weinig woorden in staan.

  Wanneer komt er nu een app of een serie van apps die echt voortborduren op wat kinderen op school leren en die je als ouder thuis kunt inzetten?


  5 januari 2011 om 19:32
  Ellen

  @Arjan: Ben benieuwd of je zelf kleine kinderen heb. Ik wel en die laat ik dus veel liever met m’n iPhone spelen dan met de iPad. De iPhone hebben we bijvoorbeeld altijd bij de hand. Niets is zo leuk om dan even tijdens een lange bus- of treinreis samen zo’n app te spelen. Wat mij betreft zijn educatieve kinderapps op de iPhone geweldig! M’n driejarige kent, mede door die apps, nu al 20 letters.


  5 januari 2011 om 19:48
  Benjamin

  Wij hebben een dochtertje van 1,5 en nu al zwaar aan de iPad.

  Onze tips en appkillers:

  1) via http://www.tooble.tv kun je direct youtube filmpjes (uki, zandkasteel etc..) naar je iPad knallen. Een verdraait handig tooltje

  2) APP SoundTchLite (een interactieve pagina vol met dieren)

  3) APP Talking Tom (geweldige app, een dikke vette kat die je napraat)

  Enjoy!


  6 januari 2011 om 11:32
  Bert Vegelien

  Oops, I stand corrected. Dikkie Dik is alleen voor IPhone.


  7 maart 2011 om 15:24
  OCG Studios

  Wij zijn een leuke, educatieve en interactieve app voor kinderen aan het ontwikkelen.

  Hou onze website in de gaten voor het laatste nieuws en meer informatie over de app.


  14 maart 2011 om 12:03
  Paul

  @OCG Studios: Wow, ziet er supertof uit!


  14 maart 2011 om 12:17
  Fleur Post

  Voor mijn neefje van 10 ben ik regelmatig op zoek naar leuk en leerzame spelletjes. Onlangs heb ik via de appstore ‘Dog Drop’ gedownload. Het spel heeft 75 levels, dus speler is er even zoet mee. Het doel van het spelletje is om de hond via diverse wegen op een kistje met brokken te krijgen.

  Ik vraag hem altijd wat hij precies (niet) leuk vind van een bepaalde spel. Dog Drop beschreef hij als leuk, omdat je bij ieder level moet nadenken en grappig. Moet zeggen, ik heb hem weleens duurdere spelletjes kado gedaan maar voor het plezier dat hij heeft voor maar 79 cent is een koopje.


  20 maart 2011 om 18:15
  Laura

  Een leuke en leerzame app die onlangs is uitgebracht is ‘Roxie’s a-MAZE-ing Vacation Adventure.

  Mijn kinderen kunnen er geen genoeg van krijgen.

  Het leuke is dat dit een app is die door een Nederlandse ontwikkelaar is gemaakt.


  4 april 2011 om 05:39
  Arjan

  Roxie’s a-MAZE-ing Vacation Adventure is inderdaad erg leuk en visueel erg rijk. Voor mijn ogen en vingers is het te klein maar mijn zesjarige zoon heeft daar minder problemen mee. Het mooiste vind ik dat het een combi is van puzzel en spel en erg rijk is aan mogelijke ontdekkingen. Je bent er niet heel snel mee uitgespeeld zoals dat bij veel apps nog wel het geval kan zijn. Educatief is het wat minder rijk.

  De moeite van het downloaden waard en inderdaad: Hollands Glorie


  4 april 2011 om 06:38
  Jedidja

  Mijn zoon van 6 doet graag spelletjes op mn Nexus, maar als ik dit allemaal lees, zou een iPad toch wel leuk zijn. Hij speelt overigens graag Free Kick en mS Soccer lite. Voetbal dus 🙂 De kleine van 3 is al heel blij met de memory app.


  15 april 2011 om 04:54
  Arjan

  @jufjannie ziet er veelbeleovend uit. Er is al heel veel voor de preschool leeftijd maar in het Nederlands valt het aanbod wat tegen. Jouw app is dus zeker een aanwinst en we kijken er hier naar uit.

  De Ipad heeft een groter scherm en is veel geschikter voor educatieve doeleinden dan een Iphone of apparaten met een kleiner scherm. Toen ik mijn zesjarige zoon echter vroeg of hij liever een Ipad of mijn Iphone gebruikte, twijfelde hij wel even, want het zakformaat is toch ook wel handig. Ik houd het er voorlopig op dat de Ipad (we hebben er helaas maar 1) voor de kinderen is en de iPhone voor het serieuze werk.


  15 april 2011 om 05:37
  juf Jannie

  Leuk om te horen dat je onze app educatief en verantwoord vindt. Wel wil ik erbij zeggen dat de link die in jouw post staat niet naar ons linkt. Wij zijn @jufjannieaps.


  20 mei 2011 om 12:49
  juf Jannie

  Oops: @jufjannieapps


  20 mei 2011 om 12:51
  Arjan

  Dat is een iphone aop, geen ipad app en daar gaat het hier over. Wel leuk, wanneer komt de ipad versie?


  2 juni 2011 om 18:15
  marije van der Togt

  Ook leuk is appyBook. Een nieuwe verzamelapp voor leuke interactieve kinderboeken op iPad. Op dit moment staan twee boeken in de AppyBook winkel in drie talen. Eind dit jaar zij n dit 39 boeken. 4 kinderboeken uiitgeverijen werken aan dit initiatief mee. Kijk op http://www.appybook.com of download appybook in de appstore. De boeken die we nu hebben: Giraf viert feest van Mark en Marie Louise Sekreve en Bibi gaat naar de Bieb van Anna McQuinn.

  Veel plezier!!


  15 september 2011 om 09:33
  Josje

  I like the Citotrainer app for my kids!


  24 oktober 2011 om 21:54
  Harald

  Volgens mij zitten hier veel uitgevers hun eigen Apps te promoten. Animemory bijvoorbeeld is een saai spel met weinig uitdaging. Mijn kinderen van 3 en 5 waren er na 10 minuten al klaar mee.


  17 december 2011 om 06:51
  Harald

  Volgens mij zitten hier veel uitgevers hun eigen Apps te promoten. Animemory bijvoorbeeld is een saai spel met weinig uitdaging. Mijn kinderen van 3 en 5 waren er na 10 minuten al klaar mee.


  17 december 2011 om 06:53
  Pieter

  @Harald: Animemory is een spel gemaakt door twee vrienden Rob Verdegaal voor de techniek en Willem Brader voor de graphics. Ik heb een aantal memory games gezien en ik vind deze er wel uitspringen met name qua graphics. Qua functionaliteit is het inderdaad vrij basic maar dat kun je van alle maemory games zeggen. Ik vind die extra’s met dat vallende fruit juist wel leuk gevonden. Em mijn kinderen zijn jonger dan die van jou misschien dat dat ook uitmaakt.


  18 december 2011 om 09:33
  Nicky Onrust

  De Pim & Pom op Safari app is ook heel leuk voor kleine kinderen (tot 5 jaar ongeveer). Ziet er erg mooi uit met de illustraties van Fiep Westendorp. Zeker een aanrader!


  18 januari 2012 om 10:13
  Ozkan

  Je kunt veel leren met de app van citotrainer. Woordenschat en spelling. Ook rekenen.


  5 februari 2012 om 22:41
  Tanya

  Mijn kinderen houden van Baby Learns Colors app. Leer kleuren in het Nederlands, Zweeds, Engels, Frans en anderen. Neem je eigen voice-over.


  28 februari 2012 om 11:16
  Leonie

  Het valt me op dat er weinig aandacht is voor gratis apps. Zo is kinderkijkbuis een hele leuke app. Een soort you tube voor kleuters met filmpjes van het zandkasteel, jip en Janneke, hoelahoep, etc. Veiliger dan ze achter you tube te zetten!


  22 oktober 2012 om 19:59
  michel taanman

  Dag! Net op tijd, voor Sinterklaastijd 2013 is onze app af!

  Kleine Klaas is de populaire jaarlijkse animatieserie op Nickelodeon (Nick Junior) over het leven van Sinterklaas toen hij nog klein was. Deze oude, wijze man die elk jaar op 5 december cadeautjes uitdeelt, was ooit natuurlijk een kleine jongen.

  In deze app staat alle tien de afleveringen, plus het swingende, aanstekelijke clipje. Daarnaast zijn er twee boekjes toegevoegd om zelf te kunnen bladeren.

  Geen schreeuwerige, drukke animaties, maar in een rustig tempo verteld en geanimeerd, geschikt voor de allerkleinsten.

  We zijn benieuwd wat jullie van de app vinden!

  Vriendelijke groet,

  Erik van der Hoff ,Erik Nieuwenhuis & Michel Taanman


  7 november 2012 om 17:14
  monique

  ik heb net voor mijn twee kinderen een i pad gekocht maar lieve help ik snap er niks van waar en hoe ik aan de apps kom waar moet ik beginnen zucht!

  ben er helemaal uit bah!

  wie kan me helpen ps hou het simpel 🙂


  13 november 2012 om 19:42
  Vanesa Alberga

  Monique,

  Op mijn website http://www.jufjannie.nl beschrijf ik allerlei educatieve apps voor kinderen die ik tegenkom.

  Ik heb ook een indeling gemaakt per schoolvak.


  13 november 2012 om 19:49
  Rian Visser

  Dag Vanessa,

  ik heb op mijn sitewww.rianvisser.nl een artikel staan hoe je goede apps kunt zoeken en een korte tiplijst van 25 apps die je als uitgangspunt kunt gebruiken. Zoek even op ’tiplijst’.

  Dat helpt je vast.

  Groetjes,

  Rian


  13 november 2012 om 19:58
  XAfVhwIRIl

  image source tramadol hcl 50 mg tab amn – tramadol cause addiction


  19 oktober 2013 om 08:14
  RicardoABKABZ

  LegitScript.com

  Have a question about an online pharmacy?

  Interested in LegitScript’s services?

  Get in touch – you can reach us in the following ways:

  Phone: 1-877-LEGIT-RX (1-877-534-4879)

  Fax: (503) 914-0308

  Mail: LegitScript LLC, 818 SW 3rd Ave #353 Portland, OR 97204


  17 januari 2015 om 14:28

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!