Deze week kreeg ik een persbericht van oud-collega Wanja Allessie-Kooij over de Woezel en Pip App voor de iPad. Woezel en Pip zijn twee hondjes die destijds zijn bedacht en gecreëerd door Guusje Nederhorst. De avonturen die de hondjes meemaken staan dicht bij de belevingswereld van kinderen. Het doel is om met de avonturen van Woezel en Pip kinderen over de hele wereld in de leeftijd van 0 tot 6 jaar te inspireren en te laten genieten. Guusje haar wens was om kinderen die een moeilijke, verdrietige kindertijd doormaken weer te laten lachen. Guusje heeft haar droom zelf niet meer kunnen waarmaken. Ter nagedachtenis aan zijn vrouw heeft Dinand Woesthoff de Guusje Nederhorst Foundation opgericht. De Woezel en Pip App is vanaf deze week verkrijgbaar in de App Store en via iTunes voor €3,99. Naast 5 leuke en leerzame spelletjes voor kinderen vanaf 2 jaar (puzzels, kleurplaten, memory, doolhof en wie is wie spel), steun je met de aankoop ook de Guusje Nederhorst Foundation.
Naast het feit dat je met de aankoop van deze App een goed doel steunt, raakte ik enthousiast over de leuke en interactieve manier waarop peuters en kleuters nu spelenderwijs kunnen leren via de iPad. Al eerder zagen we dat peuters heel intuïtief omgaan met de userinterface van de iPad). Op dat moment was het aanbod van iPad Apps voor kinderen nog beperkt en ik vroeg me af welke Apps er op dit moment beschikbaar zijn. Een eerste inventarisatie.
Interactieve prentenboeken voor de iPad
Kort na de introductie van de iPad volgde al snel het zeer fraaie ‘Alice for the iPad’. Deze App geeft je het verhaal van Alice in Wonderland op een zeer interactieve wijze. Het zit vol met elementen die je kan verschuiven of rondslingeren. Het verhaal is beschikbaar voor 6,99 euro als volledige versie of als gratis ‘lite’ versie. Daarna ging het hard met de kinderboeken voor de iPad. Helaas zijn veel van deze Apps ofwel Engelstalig ofwel niet veel anders dan een digitale vertaling van de oorsponkelijke titel. Een van de eerste Nederlandstalige prentenboek voor de iPad die de moeite waard was om aan te schaffen was ‘De Verjaardag’, het prentenboek van Sylvia van Ommen. Erg leuk om te volgen in dit kader is de weblog van books2download.nl. Op dit weblog laten de makers van ‘Timo for iPad’ (de digitale vertaling van ‘Timo en het toverboek’ van Rian Visser en Klaas Verplancke) zien hoe je een prentenboek maakt voor de iPad. Voor zover ik weet is ‘Timo for iPad’ nog niet beschikbaar in de App Store (of wel?).
Educatieve Apps voor de iPad
Waar ik veel van verwacht zijn de educatieve Apps voor de iPad. Een van de eerste Nederlandstalige educatieve App voor de iPad was de Letterlegger maan roos vis van Zwijsen Ouders. Kinderen die al interesse tonen voor letters en woorden kunnen spelenderwijs woorden letters leggen. De App kan gratis gedownload worden via iTunes. Inmiddels zijn er tal van Apps voor het leren lezen en rekenen. Altijd leuk zijn de digitale tekenblokken zoals Kids Paint Plus en Tekenblok voor de iPad of Geheugenspelletjes zoals Memory Kids
Zoals gezegd is bovenstaand overzicht verre van compleet en slechts bedoeld als eerste inventarisatie. Zeker op gebied van amusement zijn er tal van Apps te verkrijgen voor kinderen. Voel je vrij om suggesties voor leuke Apps in de reacties achter te laten. Ben benieuwd!