Economisch weerbericht (93): Goede tweede

16 juli 2010, 07:30

De triple-A-ratings van Standard & Poor’s, Moody’s en Fitch voor de grote Westerse economieën hebben forse kritiek gekregen van een kredietbeoordelaar die “Value Nothing But Truth, Credit and Impartiality” als wapenspreuk voert. De tijden dat de Chinezen steevast met de cijfers knoeiden, lijken voorbij: het gaat om de waarheid en om onpartijdigheid. Zeker in het geval van country credit ratings is dat tegenwoordig geen overbodige luxe, want zoals bekend zit daar bijzonder veel pijn. Lezen we S&P over Groot-Brittannië bijvoorbeeld, dan doen ze heel veel moeite om te verzekeren, dat de Britten hun triple-A-status op de lange termijn best waard zijn, maar dat de huidige diepe dip wel eens tot een tijdelijke verlaging zou kunnen leiden.

Met zoveel omzichtigheid hebben de Chinezen het nu helemaal gehad. Man en paard noemen is daar tegenwoordig het devies. Bij Dagong Global Credit Rating kijken ze keihard naar het vermogen om welvaart te creeëren en naar de buffers. Laten die indicatoren te wensen over dan kelder je. Zo makkelijk is dat en zo moet het ook zijn. Op de dag van de huldiging van Oranje kregen de zachte heelmeesters van Standard & Poor’s, Moody’s en Fitch een lesje waarheidsgetrouwe en onpartijdige kredietbeoordeling, waar de oortjes nog wel even van na zullen tuiten. Als volg (zie ook deze pdf)

– AAA voor achtereenvolgens Noorwegen, Denemarken, Luxemburg, Zwitserland, Singapore, Australië en Nieuw-Zeeland

– AA+ voor Canada, Nederland, China en Duitsland

– AA voor Saoedi-Arabië en de Verenigde Staten

– AA- voor Zuid-Korea, Japan, Groot-Brittannië en Frankrijk

– A+ voor België en Chili

Negatieve vooruitzichten zijn er voor de Verenigde Staten, Japan, Groot-Brittannië en Frankrijk; de rest uit deze top19 van in totaal 50 beoordeelde landen wordt als stabiel gekenmerkt. Spanje zit negatief in de A categorie; Italië en Portugal bevinden zich, eveneens met negatieve vooruitzichten, in de A-. De uitleg die er vervolgens in het rapport van Dagong bij wordt gegeven, is helder en snijdt hout. Voor ons Hollanders is het erg plezierig om op 13 juli twee maal als goede tweede te zijn bewierookt, maar om ons (en Duitsland) heen rommelt het enorm.

Jaap Bloem
Research Director Sogeti/VINT bij Sogeti/VINT

Jaap Bloem is in IT since the PC and now a Research Director at Sogeti/VINT. In his days at KPMG Consulting he co-founded the IT Trends Institute. Jaap was a publisher of IT books and editor in chief of IT magazines at Wolters Kluwer. Before coming to VINT, Jaap was the Marketing Executive for the Dutch Chapter of ISOC, the Internet Society. Jaap has co-authored many books and articles, and loves to develop and evangelize ground-breaking thought and insight together with colleagues and partners. Jaap Bloem is in augustus 2018 overleden.

Categorie
Tags

7 Reacties

    Arnoud Rademaker

    ‘Chinezen steevast met de cijfers knoeiden, lijken voorbij: het gaat om de waarheid en om onpartijdigheid.’ Als het waar is dat er in China een tot vijf maal zo grote huizenbubbel aan het ontstaan is dan de huizenbubbel die we in Amerika hebben gezien, maak dan je borst maar nat. De economische groei van ons land is vooral afhankelijk van de economische groei in het buitenland. Als blijkt dat de schuldenlast van de grootste of de belangrijkste economieën zoals die van Groot-Brittannië, de Verenigde Staten, Japan en misschien zelfs in China als er daar inderdaad een huizenbubbel leegloopt, zo zwaar wordt dat deze landen onder deze schuldenlast dreigen te bezwijken, dan kon onze export wel eens ernstig ondermijnd worden waardoor de tweede plek niet meer is dan een doekje voor het economische bloeden.

    Ik vraag me af hoe sommige landen met oog op de vergrijzing ooit de schulden nog kunnen terugbetalen. Houden de kredietbeoordelaars hier rekening mee? Wat gebeurt er met de schuldpositie van genoemde landen als er toch een dubbele dip aankomt? Moeten we om de tweede plaats vast te houden niet gewoon opschieten met het nemen van ingrijpende maatregelen? Misschien schuiven we ook in ons eigen land de rekening teveel door naar de volgende generaties? In feite doen we dat al door hen langer te laten werken, doordat de leencapaciteit voor de aanschaf van een koopwoning ten opzichte van het inkomen gigantisch is verruimd waardoor starters geen huis meer kunnen kopen of als dit wel kan, de hypotheek een gigantisch beslag legt op het netto besteedbaar inkomen, en tot slot loopt hun pensioen enige risico omdat de dekkingsgraad van verschillende pensioenfondsen op dit moment onder de maat is. Hogere premies leidt bij de jongeren tot een lager besteedbaar inkomen.

    De ratings van de kredietbeoordelaars zeggen mij niet zoveel, alleen al omwille van het feit dat zij het vertrouwen hebben geschaad. Hebben zij weleens gekeken naar de schuldpositie van verschillende Amerikaanse staten? Griekser kan het blijkbaar niet meer worden 🙂

    Huizenbubbel China;

    http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/15-07-2010/chinese-housing-bubble-at-least-5-times-larger-than-that-of-the-us/

    Schuldpositie Amerikaanse staten:

    http://www.express.be/business/nl/economy/46-amerikaanse-staten-staan-voor-griekse-crisis/128654.htm


    16 juli 2010 om 08:57
    Arnoud Rademaker

    Jaap, is het niet opmerkelijk dat zelfs China, in tegenstelling tot Europa, een eigen kredietbeoordelaar in huis heeft? Zijn ze nu op alle fronten bezig om een inhaalslag te maken? Volgens mij heeft Europa gewoon zitten slapen. Daar gaan we nog last van krijgen. Volgens mij zit de slaap nog steeds in de ogen en komen we er niet toe om wakkere besluiten te nemen, bijvoorbeeld door wat pensioengelden terug te halen uit Amerika en dat te investeren in onze eigen kenniseconomie en daarmee het verlies van Organon weer enigszins goed te maken.


    16 juli 2010 om 09:07
    JaapBloem

    Credit raters hebben tonnen boter op hun hoofd, inderdaad! En nu is er een Chinese club (Dagong) die ze in hun eigen ballgame verslaat. Iedereen weet dat de grote credit raters hebben gefaald, en aan scenario’s doen ze niet echt. Het is ook risky business in die zin dat ze markten kunnen laten moven en shaken. Dagong heeft dus de wind mee en ik sluit me aan bij Riskwatchdog (zie URL hierboven):

    “If Chinese firms afford more attention to Dagong than to Moody’s, S&P, and Fitch, then clearly Dagong will carry significant weight. However, […] given that Chinese firms will surely want to invest in Western countries, Dagong will probably be reluctant to downgrade them too far.”

    Het blijft een brak tot zout spelletje, maar het is al meer dan prachtig dat die belachelijke triple-A’s eens een keer hard worden gechallenged door een nieuwe speler van formaat. Eentje die het bovendien bestaat om Truth en Impartiality in het vaandel te voeren als extra trap naar de gevestigde orde van kredietbeoordelaars.


    16 juli 2010 om 09:53
    Arnoud Rademaker

    Nu het aantal wanbetalers drastisch toeneemt, de economische groei op zijn minst voor een tijdje lijkt terug te vallen omdat tal van overheden hun begroting op orde probeert te krijgen en de meeste bezuinigingen nog in de portemonnee gevoeld moet worden, de deeltijd-WW wordt afgebouwd, is het niet ondenkbaar dat een aanzienlijk aantal (kleine) bedrijven (als)nog in de problemen zal komen omdat openstaande rekeningen en dus nog onbetaalde rekeningen als een molensteen om sommige nekken van ondernemers hangt, terwijl hun vaste kosten natuurlijk gewoon doorlopen.

    Volgens kredietspecialist Graydon betaalt de helft van de particulieren en bedrijven hun rekeningen te laat. Wanbetaling leidt in een aanzienlijk aantal gevallen tot het faillissement van een onderneming. Het bedrag aan openstaande rekeningen is met 15 procent toegenomen en is aangezwollen tot een bedrag van circa 5 miljard euro.

    De snelle toename van het aantal wanbetalers toont aan dat het economische herstel nog niet echt op gang komt. Consumenten en bedrijven zitten duidelijk in moeilijkheden. Als de tendens van het toenemende aantal wanbetalers zich doorzet, dan is het goed mogelijk dat het aantal faillissementen ten opzichte van vorig jaar verder toeneemt en een kleine kettingreactie kan veroorzaken omdat een faillissement en wanbetaling ook consequenties heeft voor de toeleveranciers. Toeleveranciers wapenen zich hier al tegen.

    Ik verwacht dat kredietbeoordelaars de ratings van verschillende landen of van tal van bedrijven, zoals het bankwezen, als gevolg van de toenemende openstaande rekeningen en faillissementen eerder zullen verlagen, dan dat zij deze kunnen verhogen.

    Aantal wanbetalers:

    http://www.fd.nl/artikel/17664618/aantal-wanbetalers-neemt-snel-toe

    Leveranciers wapenen zich tegen wanbetalers:

    http://www.hetbranchebureau.nl/publicatie.php?publicatie=11


    17 juli 2010 om 09:55
    johan

    de bovenstaande inschatting van Dagong sluit in ieder geval goed aan bij het gevoel. Wat wel zo is: US/ VK/ Frankrijk dat zijn atoommachten met grote legers. Dat maakt in tijden van crisis ook kredietwaardig.


    7 augustus 2010 om 17:56
    JaapBloem

    en interessant — want hoe anders zit de wereld nu in elkaar !


    25 augustus 2013 om 19:54

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!