Europese online mediabestedingen ondanks recessie verder gegroeid in 2009

2 juni 2010, 12:01

De Europese online advertentiemarkt is in 2009 met 4,5% gegroeid. Dat is een scherpe daling ten opzicht van de 20% groei in 2008, maar online advertising was daarmee het enige advertentieplatform dat groei liet zien in een economisch bijzonder zwaar jaar. In alle 23 onderzochte landen groeiden de online mediabestedingen tot een totaal van € 14,7 miljard. In Nederland bedroeg de groei 1,9%. Dat is in lijn met de ontwikkeling in de meeste volwassen markten. Gemiddeld wordt in de onderzochte Europese landen 18% van het advertentiebudget besteed aan online media. In Nederland was dit in 2009 duidelijk meer: 24%. Dit blijkt uit het jaarlijkse online mediabestedingen onderzoek van IAB Europe en ScreenDigest dat zojuist gepresenteerd is tijdens het Europese IAB Congres in Barcelona.

Voor heel Europa geldt dat search relatief de meeste groei laat zien (10,8% groei) al is het lager dan in 2008 (26%).Display bleef nagenoeg gelijk (+0,3%) en liet in de meeste volwassen markten een daling zien: Frankrijk -6%, UK -5% en Zweden -5%. Het goede nieuws voor display is dat de landen in het IAB netwerk alweer een herstel van de displaybestedingen laten zien in het eerste kwartaal van 2010. Classifieds daalde in 2009 met 1,4%.

Nederland

In Nederland groeiden de online mediabestedingen met 1,9% tot een totaal van 815 miljoen euro. De bestedingen aan traditionele (offline) media daalden in Nederland in 2009 met 18%. Het aandeel online mediabestedingen groeide in Nederland van 18% naar 24% van de totale advertentiemarkt. Dat is duidelijk meer dan het Europese gemiddelde (18%). Spanje (+7,7%) en Italië (+6,5%) groeiden relatief het snelst van de grotere markten, maar dat komt omdat de markt hier nog minder ontwikkeld is. De groei in Spanje is spectaculair mede omdat de bestedingen aan andere advertentievormen sterk daalden.

De omzet per advertentiesoort was in Nederland als volgt:

Search 410 miljoen

Display 205 miljoen

Classifieds 175 miljoen

Overig (e-mail, mobile, in game advertising) 24,5 miljoen

We zien duidelijk dat Nederland een volwassen markt is. Dat remt de groei. Het IAB is blij dat het zware jaar 2009 toch nog een beperkte groei heeft laten zien. We moeten bovendien niet vergeten dat in de cijfers de bestedingen aan affiliate marketing maar beperkt zijn meegenomen. Nederland loopt hierin voorop. Recent rapporteerden wij 97 miljoen omzet aan affiliate marketing in 2009. De totale bestedingen in ons land liggen dus wat hoger dan gerapporteerd.

Emile van den Berg, binnen het IAB-bestuur verantwoordelijk voor de online mediabestedingen: “In Europa loopt Nederland voorop als het gaat om het rapporteren van de bestedingen over de gehele breedte van de markt, IAB Nederland werkt hard om daar nu per categorie meer consistentie in aan te brengen. Zeker in economisch zware tijden is het belangrijk om te kunnen laten zien waar de groei zit.”

Marco Derksen
Partner bij Upstream

Oprichter/partner Upstream, Marketingfacts, Arnhem Direct, SportNext, TravelNext, RvT VPRO, Bestuur Luxor Live, social business, onderwijs, fotografie en vader!

Categorie
Tags

5 Reacties

  tom

  Beste Marco,

  Is deze presentatie ook ergens online te vinden of op te vragen via het IAB?

  Tom


  2 juni 2010 om 18:04
  media

  @Tom: presentatie staat niet online, maar ik zal eens informeren of we deze online mogen delen!


  2 juni 2010 om 19:37
  EJ

  Marco, dat regel jij toch in een handomdraai als je wil, en dan kan kan iedereen via IAB Nederland inzicht krijgen in de cijfers. Daar is een belangenorganisatie toch ook voor, of niet?


  2 juni 2010 om 22:21
  media

  @EJ: de prresentatie van gisteren is van IAB Europa en die kan zelfs ik niet zomaar toestemming online zetten 😉


  3 juni 2010 om 02:50
  Sven

  Heeft iemand een idee onder welk kopje social media valt? Is dit overig?


  3 juni 2010 om 06:22

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!