Boekrecensie: Seizoenen van de tijdgeest

Boekrecensie: Seizoenen van de tijdgeest
,
@mijkepost

Eind 2009 verscheen De seizoenen van de tijdgeest. Even laten liggen, maar toch weer gepakt. Bij de Twoty Awards, het prijzenfestival voor trendwatchers, werd Tom Kniesmeijer wel genomineerd, maar hij viel niet in de prijzen. In het rijtje Bakas, Roothart en Rohde werd dit voorjaar ook stevig gepubliceerd. Toch vinden wij dat Kniesmeijer een eigen verhaal heeft, dat gehoord mag worden. Volgens de oude Chinese leer van de I Tjing (Boek der Veranderingen) heeft elk seizoen zijn eigen karakter. De auteur gebruikt dit om ons een beeld te geven van hoe gebeurtenissen, veranderingen en trends in de maatschappij ontstaan, tegengehouden lijken te worden, om dan ineens ten volle uit te barsten. Kwestie van momentum. De cyclus van het openen en sluiten ligt aan de leer ten grondslag. Na een tijd van ontvankelijkheid (yin), raken we verzadigd en komt het sluiten (yang). De tijd vormt zo geen lijn, maar een cyclus.

In de woorden van de auteur staat de winter voor begrenzing, reflectie en bekrachtiging, de lente voor openbreken, de zomer voor ruimte nemen en gedogen en de herfst voor pluk de dag en gedenk te sterven. Wie dit fundament wantrouwt, heeft nog steeds een prachtig plaatjesboek met voorbeelden uit alle hoeken en gaten van tijdgeest en cultuur, van de Sex Pistols naar Erwin Olaf of Damien Hirst. Daarbij plaatst hij zijn theorie ook in een internationaal kader en belooft hij een frisse wind in de lente van 2011. Dat die voorspelling uitkomt, kunnen we alleen maar hopen.

De seizoenen van de tijdgeest
Herkenbare patronen in heden, verleden én toekomst van Nederland
Tom Kniesmeijer
Scriptum 2009
236 pagina’s
ISBN 9789055946785


Geplaatst in

DelenEr zijn 2 reacties op dit artikel

  • Fantastisch boek (niet in de laatste plaats omdat deze prachtig is vormgegeven) maar ook omdat in levendige voorbeelden de seizoenen worden uitgelegd. Cultuur, cultuurveranderingen, factoren en actoren in deze. Alles komt aan bod.

    Boek waar ik nu al drie mensen op de wachtlijst heb staan om 'm van mij te lenen nadat ik het uitheb.

    geplaatst op
  • Interessante link met I Tjing, die had ik zelf, als schrijver, nog niet gelegd.. Zo zie je maar, er valt iedere dag nog wat nieuws te ontdekken. Dank voor de recensie.

    geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.