Ontdekking van de Paddle-navigatie

23 april 2010, 12:46

Bij Onstuimig zijn we altijd op ontdekkingsreis naar ontwerp-oplossingen voor beeldschermen. Na het succes van de kleine iPhone zijn we actief op zoek gegaan naar de geheimen van de grote iPad. Wij kwamen erachter wat er miste: Paddle-navigatie. Deze nieuwe manier van navigeren met je duimen verhoogt zeker de ergonomie, usability en funfactor van de iPad. Eenvoudig door de menu’s navigeren zonder telkens je handen van de tablet te halen, want je doet het met je linker- en rechterduim.

Waarom inspelen op de mogelijkheden van de iPad?

?Natuurlijk omdat we een ondenkbare nieuwsgierigheid hebben naar de speeltuin van design- mogelijkheden én we vaak werken met publishers. We verwachten dat met deze “lean back” tablet er nieuwe kansen ontstaan. De iPhone is voor de snelle hap-snap consumptie, waar tegenover de iPad staat voor langer mediaconsumptie. Vroeger moest je hiervoor nog naar aparte & enge kamertjes gaan om op zo‘n bakbeest-computer te gaan werken. Nu zit je lekker op de bank.

?Apps voor functie en Safari voor surfen

We verwachten trouwens dat de applicatiemoeheid gaat toeslaan. Dus ja, je installeert die nieuwe spelletjes, maar surfen ga je ouderwets met je browser doen. Geen applicatie per website meer, maar een iPad-ready website.

In de praktijk

Met een prototype zijn we gaan testen. Webshop drogisterij.nl en uitgeverij voetbalzone.nl hebben we hiervoor gebruikt. Met iPad-ready varianten van hun site is met name de bladerbaarheid veel leuker geworden. We hebben hierbij logischerwijs gebruik gemaakt van HTML5 in plaats van Flash. De Paddle-navigatie biedt ruimte aan allerlei knoppen om een extra dimensie te geven aan het bladeren. In de screenshots vorige-volgende-navigatie, toevoegen aan shopping cart, bekijken artikel, maar denk ook aan verticale productscrollers of met een knopje de 3d-weergave activeren.

?iPad is gewoon een tijdschrift

De ebookreader krijgt een harde dobber aan de iPad. Dit heeft natuurlijk alles te maken met zijn bedieningsgemak, snelheid, veelzijdigheid en sprankelende kleuren van het scherm. De iPad in combinatie met de Paddle-navigatie geeft je het gevoel alsof je een echt boek in handen hebt.

Ralph Bom
Co-founder en online marketeer bij Onstuimig Interactieve Communicatie

Ralph Bom is mede-eigenaar van online bureau Onstuimig.

Categorie
Tags

1 Reactie

    André Scholten

    Leuk gevonden. Je zou op deze manier veel sites kunnen voorzien van deze verticale balken waar dan alle navigatiebuttons staan.


    24 april 2010 om 07:13

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!