• Mobile
  wordt gesponsord door

Vergelijking: Google Nexus One en Apple iPhone

Vergelijking: Google Nexus One en Apple iPhone

Vorige week schreef ik op mijn blog over mijn ervaringen met zowel de Nexus One als de iPhone. Via Twitter kreeg ik een aantal erg leuke aanvullingen die ik met deze posting wil delen. Zoals je misschien wel weet, ben ik sinds 2007 tamelijk vergroeid met mijn iPhone. Het is nog een van de eersten die ik destijds zelf in 28 uur tijd heb gehackt. Ik heb er veel lol aan beleefd, veel uitgeprobeerd en voor een aantal klanten (waaronder NU.nl) een iPhone-avontuur gestart. Maar in februari kreeg ik de nieuwste Google Phone in handen. Hij wordt de Nexus One genoemd en is de opvolger van de G1, de telefoon die op basis van Google’s operating system Android werkt.

Snelle start met de Nexus
Wat mij als eerste opviel was de goede integratie met mijn Google Account. Misschien niet verrassend voor een Google-telefoon, maar nadat ik mijn username + password had gegeven, kon ik probleemloos diensten als Gmail, Calendar en Maps gebruiken. Toen nog even zoeken naar een slimme manier om de contacten van mijn iPhone over zetten en dat kon gemakkelijk via mijn Macbook. Bij Apple Adresboek heb je een functie om te exporteren als vCard en Google Contacts (= Gmail) kan je die gewoon importeren. Even een “star” geven en op je telefoon verschijnen ze in een apart lijstje. Dat gaat lekker zo.

Leuk! Goggles & Voice Search
Twee aardige features van de NexusOne zijn Goggles en Voice Search. Goggles houdt in dat je een foto kunt maken van iets en dat Google dat vervolgens interpreteert als een zoekopdracht. Als je voor de Euromast staat hoef je dus niet in de zoekmachine het woord “euromast” te tikken, maar even een foto maken en je krijgt alle informatie die je wilt.

Voice Search is een experimentele dienst die werkt via spraakherkenning. In het Engels gaat dat eigenlijk best goed. Toen ik in Amerika was, heb ik teksten in het Engels ingesproken en via Google Translate terug laten horen in het Chinees. Mijn taxi-chauffeur zei dat-ie het goed begreep. In het Nederlands is het overigens nog niet echt bruikbaar.

Voordeel: de apps
Net als bij de iPhone kun je op een centrale plek zoeken naar leuke (software) toevoegingen voor je telefoon. De Android Market Place (met meer dan 20.000 apps) is wat ‘opener’ dan de AppStore van Apple. De eerste apps die ik gratis naar binnen haalde, waren de NU-android app, de ‘mother TED’ en Twitdroid. Met name die laatste werkt superfijn en lijkt 100% afgestemd op de wensen van een twitteraar met een Android, dit in tegenstelling tot de one-size-fits-all oplossing die veel andere aanbieders nastreven.

Twijfel: kinderziektes en scherm
Naast alle pluspunten die ik hierboven heb opgesomd, zijn er natuurlijk ook minpunten. Waar ik niet aan heb kunnen wennen, lijken wat bugs m.b.t. de knoppen onder het scherm. De home-knop moet je soms wel erg hard indrukken en “back” is niet altijd terug. Soms is dat “close” en ook andere knoppen beneden in de schermen zijn onvoorspelbaar. Zo mis ik nog de logica van bijvoorbeeld Google Maps wanneer je een routebeschrijving gebruikt. Je kan dan soms terug kan naar de kaart met “my location” maar soms kan je dan alleen een nieuwe route ingeven. Ook kan je niet altijd typen in een tekstveld, hoe hard je ook drukt. De telefoon 90% kantelen is dan soms de enige oplossing. Dit lijken mij overigens kinderziektes.

Ook ben ik een paar keer boos geworden op de telefoon. Met name toen de zon scheen en ik Google Maps probeerde te gebruiken. Het scherm van de Nexus spiegelt te veel. Daarbij zijn sommige teksten in het wit tegen een zwarte achtergrond wat de leesbaarheid niet ten goede komt. Wel moet ik zeggen dat als je eenmaal gewend bent aan het scherm van de Nexus, het scherm van de iPhone wat klein en priegelig overkomt.  De iPhone heeft een 3.5-inch scherm van 480 x 360 pixels, terwijl de Nexus One maar liefst 3.7-inch met 800 x 480 biedt. Dat lijkt misschien niet veel, maar maakt wel degelijk verschil in de gebruikservaring.

Nadeel: de accu
Grootste minpunt van de Android telefoons is de accu. Zet vooral niet Wifi, Sync en Bright Screen aan, want je telefoon gaat slechts een paar uur mee. Als je echt een heavy user bent, moet je continu opladen. Hopelijk is dit ook alleen bij de eerste modellen, want de grap is natuurlijk dat je alleen nog maar meer van dit soort functies gaat gebruiken. Als je een smartphone hebt, ga je bijvoorbeeld echt niet meer op het NS-station op zoek naar de gele borden.

Danny Mekic onderkende dit probleem en droeg ook een oplossing aan: externe turbo-opladers! Bart Brouwers zag overigens het probleem niet: bij de Nexus kun je nog de batterij verwisselen als-ie leeg is, bij de iPhone is dat onmogelijk :-)

Twijfel: camera is beter, verstaanbaarheid slechter
Zoals bekend is de camera van de iPhone eigenlijk niet Apple-waardig: bij daglicht en dichtbij kun je redelijke foto’s maken, maar daar is alles mee gezegd. De camera van de Nexus is vele malen beter en kan ook gebruikt worden met flitser.

Tot slot nog een observatie over de kwaliteit van de microfoon. Heel gek, maar als ik de Nexus in de auto gebruikte (met oortje), kreeg ik van verschillende mensen te horen dat ik erg slecht te verstaan was. Joris van Heukelom raadde mij aan om snel een “echte” telefoon te kopen. Vreemd. Te meer ik bij gebruik van de iPhone juist complimenten krijg dat mensen willen weten wat voor hi-tech handsfree set ik gebruik!

Conclusie
Dus, Jim… wat wordt het Nexus of iPhone?  Gezien de laatste minpunten, ga ik weer terug naar mijn iPhone. Wat ik nog niet heb genoemd, is dat ik de iPod-functie enorm heb gemist. Verrassend om te zien hoe snel zoiets in je systeem gaat zitten. Daarnaast moet ik eerlijk zeggen dat ik de Gmail App van Nexus niet briljant vind. De mailfunctie van de iPhone is gewoon sneller, platter en foutloos.

Ik voorspel de Google Phone een grote toekomst. De (open) Marketplace zal het winnen van de (min of meer gesloten) AppStore van Apple. Daarnaast kan geen andere partij als Google het concept van “web meets phone” verder brengen. Waar Apple vooralsnog in uit blijft blinken is elegantie. Het gewone minuut-tot-minuut gebruikersgemak. Simpele knoppen die doen wat je verwacht.

Zo stel ik me niet voor dat een van de programmeurs van Google ooit zelf in de zon met Google Maps heeft gereden, maar zie ik Steve Jobs himself dat nog wel doen. Desnoods op blote voeten op weg naar de biologische groenteboer om een smoothie te halen.


Geplaatst in

DelenEr zijn 22 reacties op dit artikel

 • Ik heb ook korte tijd een Android toestel (HTC Hero) gehad als iPhone gebruiker, na een paar uur geklooi o.a. om alleen maar wat muziek erop te krijgen wist ik genoeg.

  Toch was ik pas erg onder de indruk toen een Google medewerker de Nexus One aan me demonstreerde, de voice functie was indrukwekkend, gebruik je dat?

  geplaatst op
 • Wat Apple in ieder geval in OS 4 moet doen (dus kijk naar de vergelijking met deze HTC), is ook een verticale scroll door apps, waardoor er per 'pagina' gewoon meer apps van een bepaald type bij elkaar kunnen worden gezet. Dit bevordert de overzichtelijkheid enorm.

  geplaatst op
 • Gebruik zakelijk een Android toestel (htc hero) en ook dat toestel haalt het niet qua gebruikersgemak bij de iPhone/ iPod Touch van Apple. Het kost heel wat meer moeite om goed thuis te raken op een Android toestel dan op een iPhone. Verder werkt ook de marketplace van Google veel minder intuitief dan de Appstore van Apple. Momenteel worstelt men hoe de verschillende Android toestellen moet voorzien moeten worden van updates. Al heel wat verhalen gehoord van mensen die daarna alle apps opnieuw moesten installeren. Bij Apple is mij dat nog nooit overkomen en werkt het bijna altijd vlekkeloos. Android is zeker veelbelovend maar ik verwacht dat ze wat betreft gebruikersgemak Apple nooit zullen inhalen omdat Android per definitie een veel vrijere omgeving is, waardoor er meer mogelijk is maar die daardoor tegelijkertijd ook minder gebruikersvriendelijk zal zijn.

  geplaatst op
 • Ik kan het verhaal van Bert beamen, android 1.5 was zelfs voor mij als 'Gadget -en -IT liefhebber' lastiger door te krijgen dan de iPhone in eerste instantie. De user interface is op de iPhone veel intuïtiever. Ik gebruik zelf de HTC Hero na twee jaar de iPhone 2G en 3G te hebben gebruikt en het verschil was duidelijk te merken ten nadele van de Hero.

  Verder kwam ik tijdje terug een test van TechCrunch tegen waarin zij de touchscreens van de verschillende telefoons met elkaar vergelijken. Ook bij deze test kwam de iPhone als winnaar uit de bus, in vergelijking met een aantal door HTC geproduceerde smartphones: http://techcrunch.com/2010/01/09/iphone-droid-nexus-one-touchscreen-performance/

  geplaatst op
 • Ik hoor het veel, moet eerlijk zeggen dat ik een G1 heb en daar bijzonder gelukkig mee ben. Ik heb echter nooit een iphone gehad, dus ben niet gewend geweest aan de iphone interface en daarmee heb ik dus niet het gevoel dat ik iets moest veranderen in mijn systeem. Ik kwam vanaf een Nokia N95 en laten we eerlijk zijn, dan is anroid en iphone gewoon een sprong vooruit in gebruiksgemak.

  Ik vraag me dus af in hoeverre de kritiek op de Android komt omdat het 'anders' werkt dan de iphone of dat het minder is dan de iphone. Ik kan het zelf niet beoordelen, maar ik zie wel dat alle kritiek altijd komst van mensen die overstappen van Apple naar Android. Nu zullen er weinig mensen van Android naar Iphone zijn gegaan, maar pas dan kan je denk ik objectief beoordelen wat het beste is. Ik durf het niet te zeggen persoonlijk.

  geplaatst op
 • @ruben: Ja, ik gebruik de voice-functie. Alleen voor Amerikaanse contacten, of Engelse teksten. Werkt best goed.

  @peter: Zeker, dat is een welkome verbetering. Kan me niet indenken dat dat niet gaat gebeuren!

  @bert; Interessante observatie. Mijn argument was juist dat Android op termijn gaat winnen vanwege de App-Market, maar jij draagt een goed argument aan waarom Apple nog steeds "moeilijk" doet over de App-Store.

  @oscric: Dat is inderdaad bijzonder. Kun je je voorstellen dat we een product uit 2007 met ene product uit 2010 aan het vergelijken zijn en dat het nog steeds een gelopen race lijkt?

  @bas: Als ik je goed begrijp, zeg je dat Apple gebruikers moeilijk kunnen wennen, omdat ze nu eenmaal Apple-gebruikers zijn. Daar heb je vast wel een punt. Wat ik hierboven niet heb geschreven is dat ik het echt bijna 4 weken heb geprobeerd! (dus zonder iPhone, mezelf dwingend om van de Nexus te gaan houden.

  Zijn er MF-lezers die het tegenovergestelde ervaren? Dus dat de G1 of Nexus juist veel beter bevalt?

  geplaatst op
 • Dag Jim, mij ervaringen met de Nexus One zijn dusdanig dat ie idd beter bevalt dan de iPhone. Ik heb er wat videootjes van gemaakt: http://blog.twinfield.nl/2010/03/21/iphone-versus-google-nexus-one-deel-3/

  geplaatst op
 • Ik heb ze ook beide gebruitk...heb net als Jim toch wel een aantal weken met de Nexus One gespeeld, maar ga toch echt weer voor de nieuwe iPhone straks.
  Aantal redenen:
  - iPhone werkt intuitiever
  - vrienden van mij hebben ook iPhones, kun je samen leuke dingen mee doen
  - Google richt zich echt op de grote massa, dus iPhone zal toch wat meer een leuk gadget blijven ipv een one-size-fits-all phone
  - ik vind persoonlijk Google's datahonger te groot en heb geen behoefte om mn hele leven (naast search) ook bij dat bedrijf neer te leggen (en ben niet eens een die hard Apple fanboy ;))

  geplaatst op
 • @Jim, Ik ben definitief over naar de Nexus One.

  Had hiervoor idd ook een iPhone waaraan ik onlosmakelijk verbonden was. Het is idd even wennen aan de Nexus, maar ik ga hem steeds meer waarderen. Ja de iPhone werkt intuitiever (als je daaraan gewend bent) en heeft nu nog het voordeel van de massa, maar het open systeem van Android wat met de dag groter wordt en de koppeling met alles binnen je Google account is erg makkelijk. (meerder agenda's binnen Calendar werken prima op de Nexus)

  Met alle toeters en bellen aan is hij in een dag leeg, maar dat is met de iPhone ook normaal...

  geplaatst op
 • "Kun je je voorstellen dat we een product uit 2007 met ene product uit 2010 aan het vergelijken zijn en dat het nog steeds een gelopen race lijkt?"

  Dat is precies de reden waarom ik niet kan wachten op de nieuwe IPhone! Apple is de grote innovator en alle andere lopen er achteraan... Behalve dan dat Goggles en Google Maps Navigation (Beta) wat mij betreft geniaal is!

  geplaatst op
 • @mark en pieter bas: Goed om te horen dat jullie "over" zijn. Nexus in plaats van iPhone.

  Je brengt me wel weer aan het twijfelen. Want nu ik weer op iPhone zit, valt me op hoe klein het scherm (en toetsenbord) is en dat een aantal dingen op de Nexus toch wel lekker liepen.

  @marco en peter: Ja, de nieuwe iPhone zal de keuze waarschijnlijk nog moeilijker maken. Als ze blijven uitblinken in elegantie (iPod) en marketing (iPad) heb ik totaal geen zorgen over de toekomst van Apple :-)

  Nou, misschien moet ik ze maar allebei blijven gebruiken dan. Heb immers ook meerdere laptops.

  geplaatst op
 • Problemen met de batterij? --> probeer de app JuiceDefender, dit werkt bijzonder goed en levert écht heel wat extra accu op.

  geplaatst op
 • Een leuke vergelijking om te lezen en het helpt zeker mensen om een keuze te maken. Maar let op, er komt binnenkort een nieuwe iPhone uit. De iPhone HD. Lees ook de uitgebreide review van de Google Nexus One.
  Persoonlijk kan ik niet wachten tot de nieuwe iPhone uitkomt.

  geplaatst op
 • Beide telefoons hebben voor en tegens, volgens mij is het meer een kwestie van geloof en provider. Er zijn genoeg mensen die graag een iphone willen hebben, maar niet met T-mobile in zee willen gaan, dan kun je natuurlijk een iPhone los kopen, maar een iPhone is reuze duur. Kort door de bocht de nexus one is een zeer goede tegenhanger voor de iPhone en veel beter te betalen. Daarbij wil google graag een stuk marktaandeel vergaren binnen het smartphone aanbod. Gelukkig gaat Vodafone het nexus one abonnement verkopen tegen een zeer voordelig tarief. Het nexus one abonnement is zeer goedkoop en zeer aantrekkelijk en zeer snel in de bedieding. Kortom het nexus one abonnement zal wel degelijk effect hebben op het marktaandeel van de iPhone en T-Mobile. Niet te vergeten dat Vodafone niet de exclusiviteit heeft op de Nexus one, Hi gaat ook nexus one abonnement verkopen in Augustus.

  geplaatst op
 • Als we nu zo terug kijken is de Nexus one ongelooflijk slecht in de Nederlandse markt gezet, als je een nexus one kopen wil in Nederland, dan kon je eerst bij Belsimpel terecht, waar je de USA versie kon kopen inclusief een willekeurige provider. Sinds juli was het een korte tijd mogelijk bij Vodafone een nexus one te kopen, maar dat was van korte duur, deze was binnen 2 dagen uitverkocht! Dat is toch niet in de markt zetten!? wat een rampenplan. Zo kun je toch geen eerlijke(waardige) iPhone tegenhanger worden?

  geplaatst op
 • De beschkkbaarheid van zowel de Nexus One als de iPhone is echt om te huilen. Wat google precies wil met de Nexus is me niet helemaal duidelijk en ik kan het verhaal van Justin beamen dat de manier van hun marketing nou niet echt éen product in de markt zetten' definieert. Sowiso zijn deze 2 toestellen inmiddels op alle fronten voorbij gestreefd. Kijk naar een toestel zoals de Samsung Galaxy S of de smartphones van HTC. En zelfs bij deze toestellen zijn er leveringsproblemen gezien de slechte beschikbaarheid van onderdelen. Maar gelukkig is het (lang) niet zo erg als bij de bovenstaande 2 telefoons. Ik wacht nog even lekker af met een nieuwe smartphone aanschaffen.

  geplaatst op
 • @ bart

  maar een Nexus One = een HTC Desire. Die is overal volop te koop hoor. HTC kán de Nexus One niet voorbij zijn gestreefd. De Desire is immers de zwaarste HTC van dit moment.

  Overigens miste ik in alle reviews de snelheid van de processor: Die is in de Nexus One aanzienlijk beter (schijnt) dan in de iPhone, al geldt dat niet voor de 4 (die nog uit was toen deze draad werd opgezet).

  Ik lees veel reacties van mensen die de iPhone beter vinden omdat al hun vrienden er een hebben of omdat ze er meer aan gewend zijn. Humor wel.

  geplaatst op
 • Heej, ik kwam vandaag een website tegen over de HTC Desire HD. Ben benieuwd of het iets word. Hoop dat er snel recencies over komen want wil binnen kort een nieuwe telefoon kopen. Zit nog te twijfelen of ik wel een iPhone wil. Denk dat het er vanaf gaat hangen of de HTC Desire HD iets word.

  xx Lotte

  geplaatst op
 • Ben meer onder de indruk van de HTC Desire Z Ik kan namelijk echt niet overweg met een touchscreen en vindt een fysiek qwertytoetsenbord een vereiste voor mijn toestel. En laat de Desire z er nou net wel over beschikken. Erg gaaf en hd-opnames maken heb ik ook altijd gewild met mijn toestel. Nu nog even wachten tot ie verkrijgbaar is :)

  geplaatst op
 • Een vriend van mij heeft de Galaxy S. Ik vind dat een erg gaaf toestel met heel veel mogelijkheden. Die telefoon doet volgens mij niet onder voor de nexos one of iPhone. Ik kwam toevallig op deze site over Samsung Galaxy S en vind de specificaties en de review die daar staat erg goed.

  geplaatst op
 • Wat mij betreft is de eerder genoemde Desire HD een ware iphone killer. Las op een site een vergelijking tussen de HTC Desire HD en de iPhone 4. Hij het toestel komt er verrassend goed uit. Nog even wachten als ik 't goed heb.

  geplaatst op
 • Hoi, gisteren las ik dat sinds kort de HTC Desire HD uit is. Ben benieuwd of het iets kan worden worden want HTC heeft veel beloofd. Zokende naar recenties kwam ik op deze site terecht HTC Desire HD . Kan me voorstellen dat mensen twijfelen tussen een HTC Desire HD en een iPhone, zeker nu de Iphone 5 is aangekondigd.

  groetjes
  Jack

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.