Social media marketing: de regenboogtheorie

Social media marketing: de regenboogtheorie
, i-SCOOP
@iscoopbiz

Een landgenoot van me, Nick Decrock van bureau Nocus, gaf vorige week een presentatie op een seminarie van Stichting Marketing, zowat de Belgische vakorganisatie van marketeers. Nick presenteerde op het seminarie, dat naar de naam “Social Media in de marketingstrategie: strategie en aanpak” luisterde en door 150 marketers werd gevolgd, zijn zogeheten ‘Social Media Rainbow Theory’.

Gisteren riep Nick via de nieuwe Facebook Page van een community waar ik zoals eerder gemeld actief aan meewerk, op om commentaar te leveren op zijn theorie.

En al meteen werd de slideshare die hij er over maakte opgepikt met een eerste review die je hier kunt lezen.

Misschien zijn de leden van MF ook geïnteresseerd in het idee dus hierbij een voorsmaakje. Waar komt de theorie op neer?

Nick gebruikt de regenboog als metafoor om marketeers er op te wijzen dat een social media marketingstrategie begint met de definiëring van waar je moet beginnen en wat je wilt bereiken.

Voor de hand liggend? Kan zijn maar wordt toch nog o zo vaak vergeten. En natuurlijk is er meer.

Social media marketing: bruggen tussen mensen en media door mensen

Een regenboog kun je niet vastnemen, het is een optisch fenomeen en zelfs een beetje een illusie.

Is het met social media ook zo? Er bestaan in elk geval heel wat mythes over en die heeft Nick proberen te ontkrachten met zijn presentatie.

Waar draait social media marketing dan wel om? Om marketing, mensen, conversaties maar vooral rond het slaan van bruggen tussen media en mensen.

Net zoals een regenboog in de kinderlijke fantasie een brug is.

Ik ga de hele metafoor niet doortrekken en de adviezen van Nick niet stuk voor stuk toelichten. Maar ik nodig je wel uit om commentaar te leveren op zijn theorie.

En dat kun je hier op MF doen, op Facebook (even scrollen), op deze blogpost en natuurlijk op slideshare.

Sociale media en bruggen…


Geplaatst in

DelenEr zijn 6 reacties op dit artikel

 • Alhoewel dit een leuke vergelijking is en goed inzicht geeft in de factoren die belangrijk zijn bij social media, vind ik het ver gaan om het een theorie te noemen. Ik zie niet in welke hypothesen ten grondslag liggen aan dit verhaal. Ik zou in dit specifieke geval dus ook voorzichtig zijn om termen als 'theorie' en 'metafoor' door elkaar heen te gebruiken.

  Ik ben daarnaast erg benieuwd naar zijn daadwerkelijk aanpak, daar kan ik in de slideshare geen informatie over vinden. Wellicht kunnen we een keer samenkomen om mijn eerder hier op MF geposte stappenplan te verrijken met de inzichten van Nick. En/of vice versa natuurlijk!

  geplaatst op
 • Ik vind het een bijzonder interessante theorie, hoewel ik de toepasbaarheid in de praktijk niet geheel duidelijk voor mij zie. Ik ben zelf student Marketing Management aan de Universiteit van Tilburg en verdien mijn centjes met de online marketing, om precies te zijn met zoekmachine marketing. Het product dat wij online promoten zijn mobiele telefoons, wat denk ik uiterst geschikte producten voor Social Media Marketing. Eerste stappen hebben wij nu gemaakt met een Twitter account en een Hyves voor de Nokia 5235 die binnenkort op de Nederlandse markt komt. Als iemand de regenboogtheorie zoals hierboven geschreven zou kunnen toelichten met mogelijkheden aan de hand van http://www.nokia-5235.nl zou ik dat bijzonder interessant vinden.

  geplaatst op
 • Natuurlijk is dit meer een vergelijking met het 'fenomeen' regenboog, dan wel een theorie. Mea culpa. Het was een inleiding voor een seminarie dat ik samengesteld had voor Stichting Marketing in België. Beetje als waarschuwing. Velen starten zich blind aan de 'onrealistische schoonheid' van sociale media, die ze vooral kennen van de leuke campagnes. De bureaus (wij) zijn daar natuurlijk ook schuldig aan. Het seminarie heb ik daarna in drie gedeeld: listening / engagement / leads & sales. Waarvan ik zelf het tweede gedeelte heb ingevuld. Deze presentatie vind je op http://www.slideshare.net/ndecrock/engaging-to-social-media

  De 'human drivers for social media' die in de eerste presentatie zitten vind ik zelf wel altijd nuttig. Deze oermenselijke eigenschappen zijn de DNA bouwstenen van een succesvolle social media strategie.

  @mischa coster: knap stappenplan, erg praktisch !
  @stan verhoeven: denk dat het stappenplan van @mischa voor jou praktischer zal zijn, maar denk aan de regenboog ;-)

  geplaatst op
 • De regenboog theorie is mooi om inspiratie op te doen,
  het laat je eerder zwemmen dan dat 't handvaten biedt zoals bij het stappenplan van mischa coster,
  maar is daarom niet minder belangrijk.

  Er wordt regelmatig direct ingestapt met een business-model in het achterhoofd terwijl starten met de gedachte achter social media eigenlijk belangrijker is.
  Deze theorie geeft deze gedachte goed weer en met de lente op komst nog toepasselijk ook.

  geplaatst op
 • Een leuke en vooral niet te ingewikkelde metafoor. Het is een aardige introductie voor een dergelijke set seminars die Nick al noemt. Het wekt interesse en tegelijkertijd een heleboel vragen op, vooral bij de mensen die nog niet zo in het onderwerp zitten. Vanuit dat perspectief wordt dus wel de juiste doelgroep met de juiste boodschap bereikt.

  geplaatst op
 • Elke dag leer ik iets nieuws over de sociale media, of het nu Facebook, MySpace, Twitter of andere netwerken. Ik bijna vergat dat ik een ei op de griddle pans koken en ik zou controleren of het ei klaar is of niet, en ik moet ook een paar van de taken doen in de keuken. Het was leuk voor mij om dit artikel te lezen en ik dank u voor het delen van het.

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.