Economisch weerbericht (64): Nieuwe tijden, nieuwe kansen

Economisch weerbericht (64): Nieuwe tijden, nieuwe kansen
, Sogeti/VINT
@BLO2M

Het was de slogan van Newconomy, maar het kwam er niet van. Geen “nieuwe tijden” en al zeker geen “Nieuwe Economie”. Heel veel optimisme, maar dat is ons de afgelopen tien jaar door de vingers geglipt. Eigenlijk zijn we alleen maar afgegleden. Een verloren decennium, geen greintje euforie meer over. Op www.hetjaar2055.nl na misschien, de site waar 15 januari 2010 “Het Grote 2055 Millenniumdebat” losbarst. Dat vertelt ook precies hoe laat het is: zeker een halve eeuw valse start, en daarna? Geen flauw idee. Eén ding is helder: na Kopenhagen is klimaatverbetering een gelopen race en dat betekent straks geheid ellende en volksverhuizingen.

Door de eeuwen heen heeft de vooruitgang socialisering en weelde opgeleverd. Steeds meer mensen konden langer leven en werden gehoord. De sociale structuur veranderde en die beweging is de afgelopen tien jaar in de versnelling geraakt. Dank zij internet. Wat we daar zien, is een afspiegeling van het echte leven. Het meeste zien we namelijk niet. Wat dat betreft, is het “deep Web” als de oceanen. Wat we wel zien, ontwikkelt zich niet volgens hoogstaande normen en democratische idealen. Karikaturaler dan ooit legt internet het wezen van de mens bloot. Niet alleen “vriendschap is een illusie”, over de hele linie zijn we “een pakketje schroot met een dun laagje chroom”. Het mooie is wel, dat we onszelf nog beter kunnen bestuderen en kennen. Vandaar een initiatief als www.webscience.org. Media zijn de spiegel van de ziel, zeker wanneer iedereen daar zo maar ongebreideld de beschikking over heeft.


Economie in het slop, het financiële systeem in het slop, klimaat en energie in het slop, en nieuwe media die vooral aantonen, dat we nog minder lieverdjes zijn dan we al wisten. Overal zitten hoogwaardigheidsbekleders met de handen in het haar, want met hoge waarden lijkt het definitief gedaan. Figuurlijk en letterlijk. De 1 euro-aanbiedingen van de C1000 vliegen je om de oren en de digitale virtualisering heeft gratis tot norm verheven. Hoezo “nieuwe tijden, nieuwe kansen”? Wat kunnen we ons daar aan het begin van het nieuwe decennium nog bij voorstellen? Het antwoord is doodeenvoudig. Nog sneller dematerialiseren. Zo veel mogelijk bits en zo min mogelijk atomen: Travelling Light 2.0. Digitale technologie in de versnelling gooien, zoals beschreven in de publicaties op www.fourthparadigm.org en www.smart2020.org.


Als er één revolutie is, die bij volle bewustzijn maar zonder er erg in te hebben haar eigen kinderen heeft gegeten, dan is het wel de industriële. Plus ook nog de hand die haar voedde, onze planeet. De hoogste tijd dus voor PPP 2.0, voor People, Planet, Profit op basis van ICT en internet. Zo simpel moet de boodschap zijn. Als we erin slagen om het komende decennium te focussen op de noemer van PPP 2.0, dan komt het sociaal, economisch, financieel en ecologisch misschien toch nog een klein beetje goed. Maar ik heb er een hard hoofd in.


Geplaatst in

DelenEr zijn 34 reacties op dit artikel

 • Prachtig Jaap: ‘Door de eeuwen heen heeft de vooruitgang socialisering en weelde opgeleverd. Steeds meer mensen konden langer leven en werden gehoord.’Als we onze zegeningen tellen, dan hoeven we bij wijze van spreken alleen maar de welvaart van de jaren tachtig te omarmen om uit deze crisis te geraken. We zijn zo gewend aan alle nieuwe luxe, dat we tegenwoordig alles als een noodzakelijke levensbehoefte beschouwen.

  Er is weer een periode aangebroken waarin we over elkaar heen buitelen met voorspellingen en prognoses. We doen er allemaal aan mee, van waarzegger tot wetenschapper. Blijkbaar hebben we er behoefte aan om de wereld om ons heen te begrijpen en hebben we er vooral behoefte aan om er vat op te houden. Analisten mogen weer hun woordje ook weer doen. Heeft u ooit uitmondde van deze beroepsgroep wel eens aan het begin van het jaar het volgende advies gekregen: ‘Beste mensen, het wordt een jaar van niets, verkoop alles en ga lekker sparen, het lijkt ons het beste als u over een jaar of tien eens terugkomt. Tot dan!’

  De AEX is tijdens het voorbije decennium grofweg gehalveerd van circa 700 naar 335. Beleggen is toch iets voor de lange termijn? Degenen die eind 1999 hun aandelen hadden verkocht en vervolgens zijn gaan sparen, hadden toen een juiste lange termijnbeslissing genomen. Spaarders hebben het afgelopen decennium, ten opzichte van beleggers, zes procent meer rendement ontvangen. Dat is een heel groot verschil.

  Mensen zijn helemaal niet op zoek naar een prachtige voorspelling. Nee, integendeel! Vaak zijn we gewoon op zoek naar bevestiging. Als er wordt gezegd dat je belegd voor de lange termijn, dan wordt daar weer een hoopvol signaal afgegeven. Degenen die zich daaraan vastklampen hopen op forse koerswinsten. Ze stappen in en hopen er maar weer het beste van.

  Weinig mensen realiseren zich dat de schrijvende financiële pers, analisten, banken en allerlei andere adviseurs voor eigen parochie spreken. Zij verdienen hun geld ermee. Beleggers die zich in deze wereld thuis voelen, en zich bij hen aansluiten, zullen op verjaardagen en partijtjes verwoede pogingen doen om met enige financiële kennis de ogen te openen van de financieel ongeletterde oom, buurman of rijke broer. Voor je het weet ben je een Goeroe!

  Het afgelopen jaar is er op economisch terrein heel wat geëxperimenteerd. De experimenten met moeilijk te doorgronden financiële producten zijn zodanig mislukt, dat daarmee ook de reële economie is geraakt. Niet voor niets zitten we in een kredietcrisis. De schulden worden op dit moment overgenomen door overheden. Allerlei maatregelen zijn en worden op touw gezet. Voorbeelden hiervan zijn: de deeltijd-WW, een verhoging van de AOW-leeftdijd en er zal wel gemorreld worden aan de hypotheekaftrek!

  Op basis van het gegeven dat we het eigenlijk ook allemaal niet meer weten, is het volgens mij onmogelijk om een juiste voorspelling te doen. Moeten we dan als konijnen passief naar de koplampen van een aanstormende auto kijken? Nee natuurlijk niet. Trek uw eigen plan. Bouw stap voor stap aan uw financiële toekomst. Of zoals Jaap dat zo mooi zei toen we het over succesvolle mensen hadden: ‘Ze rijgen kralen (van succes)’. Ook op de beurs kunt u de komende 10 jaar uw kralen rijgen, mits u met een beleggingsstrategie werkt. Bijvoorbeeld door aandelen te selecteren die een hoogdividendrendement hebben.

  Helaas, we leren niets van de geschiedenis. Daarom zal er altijd sprake zijn van een beurscyclus. Op de top kopen mensen gretig in omdat het dit keer toch echt heel anders is. Beleggers maken in aanloop naar de top vaak schulden om aandelen te kopen. Als de boel dan in elkaar klapt, zijn sommigen zijn totaal verbijstert. Nee, deze neergang hadden de analisten, de financiële pers, de politici echt niet verwacht. Zelfs de Goeroe hoor je op verjaardagen niet meer. Behalve als het gaat over zijn nieuwe hobby.

  Misschien is op dat moment het juiste moment aangebroken om weer eens voorzichtig naar uw beleggingsstrategie te kijken. Bouw langzaam maar zeker aan uw (financiële) welzijn, dat is misschien wel belangrijker dan rijkdom. Bent u al klaar met uw kralenketting?

  geplaatst op
 • People planet en profit!
  't Is mogelijk:
  http://www.pifworld.com - charity 2.0
  http://www.fairconnect.nl - food 2.0

  Er zijn mensen de afgelopen 10 jaar al met hele positieve dingen bezig geweest. Dit is tot nu toe redelijk low profile gebeurd.

  De inzet van nieuwe technologie en media biedt kansen, maar grumpy old managers blijven vasthouden aan oude normen en waarden ten aanzien van marketing en communicatie.

  Het is aan online marketeers en communicatie professionals om people planet en profit te introduceren als de successtory vande komende jaren.

  Crowdsourcing, co-creatie en de inzet van nieuwe technologie en media zullen het verschil gaan maken. Samen maken we het verschil.

  Groet,
  Maarten

  PS happy new year!

  geplaatst op
 • Gisteren zat ik met Lourens te lunchen - nou ja om 14 uur dus, met studenten moet je niks afspreken. Voor het allereerst in 2009 nam ik een paar kranten door. Trouw, NRCnext, Volkskrant, een stel trendy katernen. Ik betrapte me op mijn gedachte: ik wil niet dat er zo voor mij wordt gedacht. Wat word ik hier moe van.

  Vermoedelijk is dit de kern van de nieuwe tijd, want deze morgen had ik het weer. Kijk je naar het Nieuwjaarsconcert en hoor je van de as die er ooit was tussen Wenen en Parijs: Strauss aan de ene kant en Offenbach aan de andere. Daar zie je dan die mensen op hun instrumenten - symfonieorkest heet dat.

  Hoe lang is het niet zo geweest? De enige uiting het muziekinstrument. De panfluit, de citer, die je bespeelde. Vanuit je onderbuik. Kletsen met elkaar, tekeningetjes maken op grotwanden, en muziek. Schrijven kon niemand. Laat staan al blijvend denken: gedachten hebben die beklijven. Dingen zinvol delen.

  En nu? Nu word je moe van een krant of twee, van de radio, en de tv. Een fundamentele verandering heeft zich voltrokken. Met name het afgelopen decennium. Dit is de nieuwe tijd, Die van e-mancipatie: van digitale mondigheid. Alles ligt vast in bits en bytes en vliegt tegelijkertijd chaotisch heen en weer. Geld, ideeën, muziek.

  Maar het is nog te weinig. De bestemming van de mens is virtualisatie: zichzelf ontstijgen, maar dan heel praktisch. Geen vage filosofie. Het stoffelijke is nu wel meer dan klaar. De kansen liggen in de bits. Daarmee beginnen hele andere tijden. Travelling Light 2.0. Dat is echt het allerbeste voor People, Planet en Profit. De communicatiecomponent daarvan, de creatieve destructie van oude media, hebben we ingezet in het afgelopen decennium. Nu doorpakken dus.

  geplaatst op
 • Het voorspellen van beurskoersen is niet voor iedereen weggelegd. Van de dertig analisten, wisten maar enkele analisten een score te realiseren meer dan 50 procent. De rest zat er dus simpelweg naast. Anders gezegd: ‘De helft van hun prognoses liepen fout af.’ Kan dat niet anders? Ja, natuurlijk! Opvallend is de tweede positie van de gedragswetenschappers ‘Beurscyclus’. Een kolfje naar mijn hand.

  Jaap, moeten we met EW meedoen? We kunnen een hoger resultaat behalen als ons dividendrendement hoger is dan de rente op een spaarrekening? Wij doen geen voorspellingen, maar spelen eens per kwartaal in op actuele ontwikkelingen. Dan selecteren we een paar aandelen die volgens openbare criteria geselecteerd worden. Desnoods maken we alleen een mandje met uitgevers (lol). Als de omstandigheden het toelaten of vereisen verkopen we onze voorbeeldportefeuille tussentijds. Met deze (saaie) strategie hebben de lezers van EW alleen veel geduld nodig. Is dat niet een mooi voorbeeld van het rijgen van kralen? Daar is het beleg op een welverdiende boterham mee te verdienen.

  Tweede plek voor Beurscyclus:
  http://www.beurscyclus.nl

  geplaatst op
 • Arnoud, dat is een topidee! Ik stel voor dat dit het eerste punt is op de agenda van het traditionele Amersfoortse School Conclaaf op de 12de. Iets dergelijks borrelde bij mij ook al op, toen ik gisteren onze vrienden van RTLZ triomfantelijk hoorde verklaren dat hun casinoportefeuille het aanzienlijk beter had gedaan dan de AEX. Ik stel natuurlijk voor om ook een mandje Bitseconomie te maken, of PPP2.0 ;-)

  geplaatst op
 • Ja, dat is nog mooier. Dan selecteren we een aantal Nederlandse aandelen. Immers, de bron en informatie moet heel erg toegankelijk en toetsbaar zijn. Het enige waar ik geen heldere informatie over kan geven is over de fase van de beurscyclus. Deze is zoals je weet voor velerlei interpretatie vatbaar. Daar is geen vaste norm voor aan te leggen. We kunnen natuurlijk wel andere criteria aanleggen voor een mandje ‘Bitseconomie’. Nieuwe tijden, nieuwe beleggingskansen. Geweldig interessant.

  geplaatst op
 • Enne, ik snap niet dat zo’n serieuze zender zich inlaat met een mandje casinoaandelen. Dan verkwansel je toch al je respect op economische kennis. Als alles op de gok moet, stop dan met uitzenden!

  geplaatst op
 • Begrijp het ook niet helemaal. Misschien is de onbewuste overtuiging wel: niet nadenken en veel oh-en is een garantie voor slapend rijk worden. Ach ja, ze blijven ouwe media ;-)

  geplaatst op
 • !!!HEAR HEAR!!! Maarten van Leeuwen:

  "Het is aan online marketeers en communicatie professionals om people planet en profit te introduceren als de successtory vande komende jaren. Crowdsourcing, co-creatie en de inzet van nieuwe technologie en media zullen het verschil gaan maken. Samen maken we het verschil."

  geplaatst op
 • Jaap, het bijzondere is dat ik een paar keer serieus heb gemaild met Mathijs Bouman. Hij neemt de kijkers serieus. Hij antwoord heel snel en geeft een inhoudelijke respons op mijn mail. Kortom, ik heb veel respect voor hem. Maar ja, hij is economisch geschoold en is natuurlijk geen eindredacteur.

  Ik denk dat we elkaar kunnen aanvullen. Jij weet veel van de Bitseconomie of van PPP2.0, zodat we samen iets fundamenteels en koerstechnisch kunnen doen. Niets gokken, gewoon op basis van heldere gegevens. Alleen, die beurscyclus blijft een gok. Maar ja, dat is een nieuwe partner ook ;-)

  geplaatst op
 • Nieuwe partner met onregelmatige cycli betekent dat je straks opeens een paar monden extra te vullen hebt als je niet uitkijkt. Laat ik nou best van dat soort gokjes houden ;-) ENNNN: dit is een leuke manier voor marketeers die in 2010 in de problemen komen om het uit te kunnen zingen tot de volgende Kondratieff.

  geplaatst op
 • Nwe Tijden/Kansen 2.0 - chk ook http://www.innovations-report.com/

  geplaatst op
 • Jaap, de laatste cyclus duurde circa 72 maanden (2003-2009). Veel langer dan gebruikelijk. Als de lengte van de vorige lange cyclus wordt gecorrigeerd door een korte cyclus omdat een cyclus normaal gesproken ongeveer 48 maanden duurt, dan zouden we over een maand of 15 veel lager staan, dan nu het geval is.

  Verschillende indicatoren op macro-economisch niveau, koerstechnisch niveau, de waarde bepaling van aandelen ten opzichte van het verleden en het gedrag van beleggers duiden op de komst van een correctie en eventueel een nieuwe bearmarkt. Het FD neemt alvast een voorschot door op de voorpagina ( http://www.fd.nl/home/ , 02/01/2010) de visie van Ben Vewaayen te citeren en te schrijven over noodzakelijke bezuinigingen die vermoedelijk onze koopkracht nog verder zullen aantasten.

  Ik denk dat we nu al bezig zijn met het nemen van een aanloop voor een nieuwe Kondratieff-cyclus. Onderhuids broeit er wat. Het is nog niet zichtbaar maar je voelt dat er veranderingen op komst zijn. Nieuwe tijden, nieuwe kansen. Geen sombermanpraat maar inspelen op nieuwe ontwikkelingen. Het heeft ook jaren geduurd voordat het internet tot een algemeen en een niet meer weg te denken fenomeen is uitgegroeid.

  Het zal me niet verbazen als we na een volgende cyclusbodem versnelt kennis zullen maken met nieuwe producten. De opkomst van de elektrische auto en de opkomst van nieuwe toepassingen op het gebied van alternatieve energie zullen dan versneld en algemeen geaccepteerd worden toegepast, zo verwacht ik. En voor al het andere, houd jij ons op de hoogte :-) .

  Ook in 2010 zal de beste investering blijken te zijn: een investering in je partner. Op dat gebied moet je zo min mogelijk desinvesteren. Het kost bakken vol geld en voor je het weet sta je weer aan de rand van het zwembad te applaudisseren :-)

  geplaatst op
 • Arnoud, de beste investering voor januari is die van woensdag aanstaande bij Aldi: een echte HP 650 fax voor nog geen 60 euro. Check: http://www.aldi.nl/OFFER_NL_MI/OFFER_01/OFF01.SHTML

  Je gelooft je ogen toch niet ;-)

  geplaatst op
 • We kunnen er hilarisch over doen, maar Aldi is erg vooruitstrevend. Ze hebben nog steeds een voorsprong op de kleurenvariatie van de oude T-Ford (http://nl.wikipedia.org/wiki/T-Ford ).

  geplaatst op
 • MUSYQ wil ik koppelen aan PPP2.0. Hier meer over het Mutualistic Symbiosis Quotient i.o.

  Nieuwe Tijden, Nieuwe Kansen 2.0 moet je namelijk wel kunnen meten. De beurscomponent die Arnoud hierboven voorstelde, past daar prima in.

  geplaatst op
 • Macro PPP2.0: http://www.stiglitz-sen-fitoussi.fr >> The Commission on the Measurement of Economic Performance and Social Progress has been installed to identify the limits of GDP as an indicator of economic performance and social progress, including the problems with its measurement; to consider what additional information might be required for the production of more relevant indicators of social progress; to assess the feasibility of alternative measurement
  tools, and to discuss how to present the statistical information in an appropriate way.

  geplaatst op
 • Een mooie ontwikkeling, vooral omdat er hiermee rekening wordt gehouden met sociologische en of psychologische tendensen die van invloed zijn op de beleving van ‘welvaart, welstand en welzijn’. De Franse regering maakt zich terecht zorgen! Er lijkt een steeds grote discrepantie te ontstaan tussen het behouden of bevorderen van onze welvaart en het realiseren van een gevoel van welbevinden. Of stapelen de problemen zich juist daardoor op?

  We leven in een zeer rijke samenleving. In zo’n maatschappij zou je verwachten dat druggebruik, het gebruik van antidepressiva, het alcoholgebruik of het comazuipen, het ontstaan van een polariserende samenleving, hebzucht en milieuvervuiling veel minder voorkomt dan nu het geval is.

  Het lijkt erop dat we de piramide van Maslow vanaf de jaren tachtig langzaam maar zeker en treetje voor treetje weer aan het afdalen zijn. Het gebruik van genoemde middelen is volgens mij toch vooral bedoeld om lichamelijke behoeften te bevredigen. Het liefst zitten we met een zak chips op de bank te zappen, in plaats van zelf iets (onzinnigs op MF) te produceren.

  Zelfs in de wielrennerij schijnen er steeds minder vaak talentvolle jongeren opgemerkt te worden omdat de jeugd ten opzichte van vroeger minder in staat is om af te zien en door te zetten. Wat dat betreft zie ik uit naar het WK voetbal. Ik krijg de indruk dat de rijke voetballanden steeds vaker verrast worden door kleine onbetekende en arme opkomende landen. Met dank aan coach Guus Hiddink.

  Goed dat er een commissie in het leven is geroepen die tot doel heeft om onze economische prestaties te meten, maar ook de vooruitgang meet van een sociale vooruitgang.

  geplaatst op
 • eens goed gekeken naar http://www.stiglitz-sen-fitoussi.fr/documents/rapport_anglais.pdf. kern is dit:

  "The first main message of our report is that time has come to adapt our system of measurement of economic activity to better reflect the structural changes which have characterized the evolution of modern economies. In effect, the growing share of services and the production of increasingly complex products make the measurement of output and economic performance more difficult than in the past. There are now many products whose quality is complex, multi-dimensional and subject to rapid change. This is obvious for goods, like cars, computers, washing machines and the like, but is even truer for services, such as medical services, educational services, information and communication technologies, research activities and financial services. In some countries and some sectors, increasing “output” is more a matter of an increase in the quality of goods produced and consumed than in the quantity. Capturing quality change is a tremendous challenge, yet this is vital to measuring real income and real consumption, some of the key determinants of people’s material well-being. Under-estimating quality improvements is equivalent to over-estimating the rate of inflation, and therefore to under-estimating real income. The opposite is true when quality improvements are overstated."

  dit is al met al grote onzin. verschilt per bevolkingsgroep, per persoon en zelfs per moment. als jij een biertje op hebt, een prozacje of een jointje achter de knopen -- maak mijn argument maar af. de meeste mensen zijn bijzonder tevree met sex & drugs & rock 'n roll, met amerikanen vermoorden, of deense cartoonisten. om in dit soort contexten te praten over "under-estimating quality improvements is equivalent to over-estimating the rate of inflation, and therefore to under-estimating real income. The opposite is true when quality improvements are overstated" is echt je reinste flauwekul.

  = = =

  om het op 1 noemer te brengen: "material well-being" is een contradictio in terminis. het doel van de mens is virtualisatie: zichzelf ontstijgen. in patat, sigaretten, bier, cannabis, pillen, poeders, religie, politiek, sex, tv, internet, familie, iets anders of een combinatie daarvan. adrenalin rulez en alle rest is flauwekul.

  het in alle opzichten schoonste vehikel voor virtualisatie zijn bits. "material well-being" -- hoe komen ze erbij. materie is slechts een vuil vehikel voor virtualisatie.

  = = =

  om het nog anders te zeggen: het gaat hier om politiek en niet om economie, twee zaken die je nooit los van elkaar kunt zien. het gaat erom de driften van de mens te beteugelen met als doel het beste voor het collectief. in de extremistische islam is dat wat anders dan op urk.

  zie ook: http://www.rtl.nl/(/financien/rtlz/home/)/components/financien/rtlz/redactie/column/124_column_heert_extremisten_islam_schiphol.xml

  = = =

  geplaatst op
 • Bedoel je dat het een politieke truc is om de statistieken te beïnvloeden? Bijvoorbeeld om een achteruitgang van het BBP in opwaartse zin te corrigeren met onmeetbare sociologische en een psychologische vooruitgang?

  Zelf zie ik er wel wat in. Immers, de geschiedenis leert ons dat het verval, na een periode van overvloed, veelal gepaard gaat met passiviteit, behoudzucht, onderlinge twist en een hang naar ongebreideld genot. We willen alleen maar meer, en slechts zelden iets inleveren.

  De Chinezen pakken het anders aan. Ze zijn volgens mij zo succesvol, ook op internationaal vlak, omdat ze (hoe we er ook over mogen denken) barrières weten te slechten ten opzichte van ontwikkelingslanden en voor ons nieuwe barrières weten op te werpen. We hebben het er al vaker over gehad, maar wij konden wel eens in het westen te maken krijgen met een tekort aan zeldzame mineralen. Waarom? Zou het zo kunnen zijn dat we Afrika alleen maar op basis van ons (economisch) machtsvertoon hebben uitgebuit door handelsbarrières op te richten. En, hoe moeilijk is het voor een kleine uitvinder om iets (tegen alle regelgeving in) op de markt te zetten, bijvoorbeeld als het gaat om alternatieve, maar clandestiene, brandstof?

  geplaatst op
 • Economie en sociale vooruitgang -- heel mooi op het eerste gezicht maar goed beschouwd is het op het randje van wat je met droge ogen kunt beweren. Natuurlijk hebben ze in Frankrijk liever niet dat de Parijse voorsteden jaarlijks van auto's worden gezuiverd. En uiteraard is het zo, dat in een volstrekt ondermaatse economie de kans op sociale onrust groot is. En als de economie draait om betaald werk, dan is werkloos zijn heel vervelend. Waar het mij om gaat, zijn alle contingente factoren die sociale vooruitgang en levenskwaliteit bepalen. Plus de enorme ideologische beladenheid van die twee begrippen.

  Stiglitz/Sen/Fitoussi realiseren zich terdege dat ze zich op glad ijs begeven (zie p. 143 e.v.), maar hadden wat mij betreft helemaal niet moeten beginnen aan de objectieve studie van economie en sociale vooruitgang. Wat het project op zichzelf aantoont, is dat er kennelijk hele diepe problemen zitten. Naar mijn smaak moet je die oplossen vanuit de politiek, vanuit de ideologie, in plaats van er halfwetenschap tegenaan te gooien.

  Voor een bepaald grondgebied geldt een stel basiswaarden en vandaaruit bepaal afhankelijk van de problemen je maatregelen. Kom hier gewoon voor uit, zou ik zeggen; doe je ding en ga het debat aan. Natuurlijk zullen er net als bijvoorbeeld in het geval van de digitale economie zaken zijn die je ten minste zult willen meenemen in een assessment van economie annex sociale vooruitgang. Maar, zoals je net aanstipte Arnoud, verwendheid, verweking en antisociaal gedrag zijn vaak het gevolg van welvaart en alles zo'n beetje aangewaaid krijgen.

  In de complexe samenlevingen van vandaag zijn er in toenemende mate geen oplossingen. Wel maatregelen. Continu staan we voor de keus hoe te handelen. Geluk en sociale cohesie (vooruitgang zo je wilt) staan en vallen bij willen/moeten presteren/excelleren. En bij opgevoed zijn met als basiswaarde dat je de ander het licht in de ogen gunt en je leefomgeving respecteert. Als dat een beetje goed zit, is er geen behoefte om beter te meten. Wat mij betreft moet PPP 2.0 daarom onmiddellijk het fundament en de focus worden van educatie en prestatie.

  Op een overbevolkte planeet is dit geen kwestie van inwisselbare ideologie, maar van noodzaak.

  geplaatst op
 • Jaap, sociale vooruitgang is heel moeilijk te meten, zeker als je dit combineert met het BBP. Tellen de uitgaven voor zorg, drugbestrijding en de uitgaven voor antidepressiva mee? Dat maakt deze discussie tot een glibberig geheel :-). Een overbevolkte planeet vraagt inderdaad om drastische maatregelen op het gebied van energiebeleid. Daarom toch nog maar even terug naar de titel van je column ‘Nieuwe tijden, nieuwe kansen’. Dat geldt niet alleen voor ons, zo zullen de makers van deze blog er ook wel over denken. Een interessant, en voor deze site een heel aards artikel over geopolitieke ontwikkelingen op het energiefront. Langzaam maar zeker lijken de contouren van nieuwe machtsverhoudingen meer zichtbaar te worden.


  Antidepressiva:
  http://www.zielenknijper.nl/hoogleraar-psychiatrie-doet-boekje-open-antidepressiva-is-fopspeen.html

  Energie, Iran, Rusland, China en Afrika:
  http://iedereenbewust.nl/blog/2009/12/25/rusland-zet-het-offensief-aan-het-energiefront-met-grote-vaart-voort/51 .

  Definitie BBP:
  http://www.encyclo.nl/begrip/bbp

  geplaatst op
 • Goed verhaal, dat je aanhaalde op iedereenbewust. Wat de opkomende economieën betreft is er zoals we weten nog veel meer aan de hand qua succesvolle inhaalslagen en innovatie. Gaat allemaal veel harder dan gedacht:

  "Since 2007, according to Goldman Sachs, the biggest emerging markets—Brazil, Russia, India and China—have accounted for 45% of global growth, almost twice as much as in 2000-06 and three times as much as in the 1990s. It used to be said that although emerging markets were contributing an expanding share of world growth, they could not claim to be the real engine for the global economy because final demand for their exports lay in America. But that argument is weaker now that China has overtaken America as the main market for the goods of the smaller Asian exporters. The recession showed that economic power is leaching away from the West faster than was thought."

  Welkom in het nieuwe decennium op deze eerste werkdag!

  geplaatst op
 • Pakt de IJslander zijn kans? De laatste jaren worden verliezen afgewenteld op de belastingbetaler, in plaats dat banken en bedrijven zelf de lasten dragen voor geleden verliezen. Met een zorgvuldig afgewogen risicobeleid, een groeimodel op basis van organische groei in plaats van met geleend geld vreselijke dure overnamepremies te betalen, een goed gevulde stroppenpot of acceptabele reserves, en door alleen bij winst bonussen uit te keren, zou er toch geen beroep gedaan hoeven te doen op de belastingbetaler?

  Is het terecht dat de IJslander niet wil opdraaien voor de verliezen van de banken ‘Icesave en Lansbanki’? Ik begrijp de woede, het onbegrip, de teleurstelling en de commotie die bij alle partijen opborrelen. Ook bij Wouter Bos. Anderzijds kunnen we ons de volgende vragen stellen:

  - Hoe degelijk was het risicobeleid van de twee genoemde banken?
  - Hoe werd de groei gefinancierd van deze banken?
  - Was hun stoppenpot groot genoeg?
  - Hoe was het bonusbeleid bij deze banken geregeld?

  Wat mij betreft is er sprake van een complexe materie waarvan de vraag niet zo eenvoudig is te beantwoorden.

  geplaatst op
 • Jaap, en andere lezers. Het Algemeen Dagblad (05/01/2010) heeft de moeite genomen om aandacht te besteden aan vijf crisisboeken. Het boek van Willem Middelkoop ‘Overleef de kredietcrisis’ lijkt me wat te somber, maar enkele andere boeken spreken me wel aan. Vooral het boek ‘De daders en de meelopers’ van Gerard Driehuis lijkt me een interessant boek.

  geplaatst op
 • IJslanders zien het zo: “We are not paying the debts of crooks and banksters, (especially, if they are not even our own crooks).”

  "People here are angry at the bankers, but also angry at their own stupidity to have taken on those debts and angry at what is here called a “culture of greed” during the last few years in the country.
  People pay the debts they believe to be their own debts, be they foreign or domestic, no matter how difficult it gets.

  However the Ice-save debts are another matter altogether. They are not our debts people say here. “We are not paying the debts of crooks and banksters, (especially, if they are not even our own crooks).”

  The man, who was mainly in charge of the British part of Landsbanki, and the one who was the initiator of the Ice-save internet-bank, which has become this huge problem for our country is a British citizen by the name of Mark Sismey-Durrant."

  geplaatst op
 • Jaap, ik snap de woede van de IJslanders wel. Wij morren toch ook over de AOW. Niet voor niets betalen wij het gelach van een explosief stijgende staatschuld. Met dank aan Wouter Bos. De staatschuld stijgt omdat ook wij garant willen staan voor de gevolgen van het roekeloze gedrag van bankiers. Niet voor niets staan de coalitiepartijen op verlies. De kiezer is niet dom, zo lijkt me.

  geplaatst op
 • Eindelijk, ook eens goed nieuws. De oprichters van Binck hebben de aanval geopend op de verzekeraars. Met het product ‘Banksparen’ willen zij de markt veroveren, evenals zij dat hebben gedaan met hun BinkBank. Ik ken de jongens, overigens kennen zij mij niet :-), vanaf de jaren tachtig. Wat me indertijd opviel was het enorme enthousiasme en hun toegankelijkheid. Ze waren toen nog aaibaar en aanspreekbaar. Dat zal nu wel anders zijn. Ach, ze zijn ook wat ouder geworden. Ik hoop dat ze met hun nieuwe product ‘Banksparen’ zeer succesvol zijn! Heren Schaap en Begijn, ga d’r voor!

  Jaap, dit was mijn laatste bijdrage voor deze week. Tot vrijdag!

  geplaatst op
 • Het idee in IJsland is nu dat het volk achter de beslissing moet staan. Een referendum dus. Met 319.756 inwoners zou ik dat ook zeggen. Het IJsland-verhaal leest u hier: http://online.wsj.com/article/SB123032660060735767.html In 2006 was al lang en breed bekend dat het hartstikke fout zat: "In 2006, analysts at Danske Bank wrote a paper titled "Geyser Crisis" saying that Iceland's banks had grown too much, and the country was dangerously reliant on the willingness of foreigners to keep sending money." Natuurlijk geen hond die wat deed.

  Read my lips: het gaat in 2010 niet bij IJsland blijven. Terecht of niet, die financiële paradijzen verwachten mondiale steun. IJsland neemt daar nu alvast handig een voorschot op.

  geplaatst op
 • Heren, dank voor jullie beiden bijdragen. Vond deze EW sterk, mede dankzij het goede commentaar.

  Groet,


  CJ

  geplaatst op
 • Dank Cj, en hoe is het daar in het nieuwe jaar, zo ver in den vreemde?

  geplaatst op
 • Zei het eergister al, 3 reacties gelee: anderen verwachten ook steun. Griekenland en de ECB hebben er nu onmin over.

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.