Met 123people.nl op zoek naar je digitale voetafdruk

Met 123people.nl op zoek naar je digitale voetafdruk

We kregen bericht dat personenzoekmachine 123people sinds kort ook in Nederland is gelanceerd. Heb je wat aan zo’n dienst om je digitale voetafdruk in de gaten te houden? Wat wordt er allemaal gevonden? Er zijn toch al meerdere diensten die precies hetzelfde doen actief? Hieronder een verslag, met een aantal zaken die ik goed vond, en ook een aantal zaken die beter kunnen.

Slakkenspoor

We laten al bloggend, sociaal netwerkend en twitterend steeds meer informatie over onszelf achter op internet. Deze “digitale voetafdruk” is een soort slakkenspoor. Het kan van invloed kan zijn op hoe anderen (recruiters!) ons zien. Het is aan de andere kant ook wel weer handig om zelf dingen over anderen te weten te komen, al is het maar hun emailadres.

123people.nl

De Oostenrijkse personenzoektool 123people helpt hierbij. Remco Janssen, PR-adviseur van 123people in Nederland, legt het in het volgende filmpje helder en bondig uit:

Eerste indruk

Natuurlijk meteen even uitgeprobeerd met mijn eigen naam. Gelukkig is die uniek. Mensen met een wat meer voorkomende naam hebben zo te zien niet veel mogelijkheden om “zichzelf” uit de resultaten te filteren.

Alle zoekresultaten worden overzichtelijk gepresenteerd in één scherm. Dat ziet er netjes uit:

Zoekresultaten

Inhoudelijk is het zoekresultaat echter nogal wisselvallig van kwaliteit. Wat ik goed vond:

 • Emailadres, Twitternaam, profielfoto’s en YouTube-video’s worden netjes gevonden
 • Relevante tagcloud met klikbare trefwoorden
 • Prima FAQ

Minder geslaagd vond ik:

 • Bij “Weblinks” ontbreken zoekresultaten van Google. Voor die sectie is Google geen partner, licht Remco Janssen desgevraagd toe
 • Onder “Online netwerken” vind ik alleen mijn Facebook-account terug. Geen LinkedIn, om maar eens wat te noemen
 • Er wordt weinig eigen video- en fotomateriaal (bijvoorbeeld van Flickr, Vimeo en MobyPicture) gevonden

De aparte sectie met “cv’s” is op zich een goed idee, maar daar moet nog aan gesleuteld worden. Ook het zoeken per land doet wat onlogisch aan. Zo wordt mijn Amazon wishlist alleen “in” de Verenigde Staten gevonden.

Conclusie

Alles bij elkaar vind ik 123people.nl toch een leuke en overzichtelijke service. Er kan wel een heleboel aan verbeterd en doorontwikkeld worden om er echt iets bijzonders van te maken.

Concurrentie

Ze zijn bij 123people trouwens niet de enige in dit segment. In Nederland heb je bijvoorbeeld ook Wieowie.nl. Completer en met leuke extra’s, maar ook een stuk onoverzichtelijker. Nog niet in een Nederlandse versie - maar ook erg goed - is yasni.com.

Voor mijn eigen “reputatiemanagement” gebruik ik zelf al geruime tijd de - betaalde - service TraceBuzz.com. Daarmee kun je heel veel zelf instellen. Wat zijn jouw ervaringen op het gebied van personenzoekmachines? Je mening in de comments wordt op prijs gesteld. ;)

Tevens verschenen op Zoomz.


Geplaatst in

DelenEr zijn 4 reacties op dit artikel

 • Ik heb eens een beetje rondgekeken op alle drie, maar ik vind de resultaten van wieowie het mooist gepresenteerd en de zoekresultaten van yasni zijn een stuk uitgebreider dan van 123people, terwijl hun interfaces bijna vergelijkbaar zijn wat betreft uiterlijk.

  Bij wieowie heb je een mooier overzicht, waarbij je kunt kiezen welk resultaat je als eerste wilt bekijken. Bij de andere twee krijg je gewone een bombardement van zoekresultaten, waardoor het overzicht verdwijnt.

  geplaatst op
 • @Norman Leuk om je mening te horen. De interface van Wieowie deed me trouwens denken aan http://namechk.com/. Ken je die service? Handig om te zien waar een bepaalde gebruikersnaam al "bezet" is.

  geplaatst op
 • @paulus ik heb je 123people resultaten vergeleken met de eerste pagina Google resultaten op je naam. Nu zie ik liever de Google resultaten en voegt de people zoek machine nog niets toe voor mij.

  Wat zou ik leuk vinden aan een personen zoekmachine.
  Wie ben je, hoe oud, waar woon je, wat is je telefoonnummer, waar ben je goed in, wie ken je, met wie werk je samen, wat vinden anderen van je, wat voor netwerk heb je, hoe dicht staan anderen tot je, hoe omschrijf je jezelf, levensloop, toekomst visie, plannen, passies, hobbies etc...

  Ik zie wel toekomst in een goede personen zoekmachine, maar nu staat het nog in de kinderschoenen, 123people succes!

  PS Rond 1 uur gisteren vond mijn TraceBuzz zoekopdracht over TraceBuzz dit bericht. Bedankt voor de plug! Wanneer is het bericht geplaatst?

  geplaatst op
 • @Marco Bedankt voor je reactie. Deze post is gisteren rond 12:00 uur geplaatst.

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.