Ultieme jongerencommunicatie Friek’s Expedition

Ultieme jongerencommunicatie Friek’s Expedition
{title}

Hoe krijg je de wereld van techniek onder de aandacht bij jongeren? Bij Attacom denken ze dat je dat het beste kunt doen door met een grote vrachtwagen stampvol nieuwe snufjes (Friek’ Expedition) het land door te trekken.  Leerlingen van groep 7 en 8 van de basisschool en van de eerste twee jaren VMBO worden zo ondergedompeld in de wereld van techniek. Alles draait om experience. “Belevingsmarkeitng”, in jongerencommunicatie termen.

In de truck spelen de jongeren in groepjes vijf verschillende spellen. Ze moeten een satelliet in elkaar zetten met behulp van augmented reality, ze gaan met een G1 telefoon op zoek naar een toiletpot en ze laten een band spelen door te dansen op een dansvloer die de hiervoor benodigde energie opwekt.

Het programma in de truck duurt 100 minuten. Tijdens het verblijf in de ‘Techniektruck’ worden jongeren ook attent gemaakt op Friek’s eigen interactieve website (http://www.techniekfriek.nl), waar ze informatie kunnen vinden over vakgebieden, beroepen, programma’s en promotieactiviteiten voor wereld van techniek.

Zelf ben ik nog van de ‘Kies Techniek’ generatie. Daar werden destijds gratis agenda’s voor uitgedeeld, vlak voordat ik naar de brugklas ging. Dat is alweer meer dan 15 jaar geleden, ik kan me niet herinneren dat een experience truck bij het programma behoorde.

Attacom ontwikkelde ‘de techniektruck’ in opdracht van het ROC West-Brabant en haar partners van de Stichting Promotie Techniek; SPB, OBM, PZW, Installatiewerk Zuid-West Nederland en het Maintenance Education Consortium (MEC). De komende jaren gaat de truck op tournee in Noord-Brabant, Zeeland en de regio Rotterdam.


Geplaatst in

DelenEr zijn 3 reacties op dit artikel

 • Kijk, dit is een leuke manier om kids na te laten denken over techniek.
  Spelend leren is toch iets wat kids leuk vinden!


  Goed initiatief.

  Groetjes,
  Martine. Z

  geplaatst op
 • Origineel bedacht concept.
  Ik zal graag eens een kijkje in de truck willen nemen.

  groet,

  Henk

  geplaatst op
 • Het concept is geweldig!
  Ik ben planner/webmaster/instructeur op deze truck en we zijn net uit de testfase en nu bezig met de zgn Generale repetitie.
  De kids reageren geweldig, de docenten vinden het erg goed en de omgeving reageert ook zeer positief.

  Onze agenda zit voor het 1 kwartaal van 2010 vol en we beginnen nu met boeken voor het tweede kwartaal.

  Zelf ben ik afkomstig uit de techniek en in een ver verleden door bijvoorbeeld de kijk geinteresseerd geraakt in techniek. Ik hoop dat dit de kijk voor de kids wordt en we zo kids kunnen enthousiasmeren voor techniek...

  Groet,
  Marcel Baas
  Instructeur Friek's Techniektruck

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.