Mabel van Oranje op TedXAmsterdam: De vijf succes factoren van echte verandering

Mabel van Oranje op TedXAmsterdam: De vijf succes factoren van echte verandering

{title}

In de technologie en in de entertainment industrie zie duidelijke voorbeelden van veranderingen. TomTom was een doorbraak voor echtparen die ruzie maken over het vinden van de juiste weg. Mabel van Oranje werkt, onder de vlag van haar club The Elders (oud-politici die invloed uitoefenen) aan peacebuilding, aan het verbeteren van mensenrechten, en het bestrijden van armoede.  Voor wie het interessant vindt: de vijf elementen van succes om verandering te bereiken, volgns HKH Mabel van Oranje.

Een

Je moet geloven dat het onmogelijke mogelijk is. Je moet een grootse visie van verandering hebben. Je moet geloven dat de verandering echt mogelijk is. Denk aan de val van de Berlijnse muur, of het einde van de Apartheid.  Als je die grote droom hebt, moet je pragmatisch zijn.

Twee

Wees pragmatisch. Stap twee stappen vooruit, en een stap terug. Als je kansen ziet, pak ze.

Drie

Als je een verandering wilt bewerkstelligen, heb je veel mensen nodig. En contacten. Overal.

Vier

Leiderschap. Iemand moet de golf van verandering de goede kant op sturen. Iemand moet mensen met zich meekrijgen. Er zijn drie soort leiders. Er zijn formal leaders, informal leaders en former leaders. Niet langer aan de macht zijn betekent dat je niet herkozen hoeft te worden en dus de luxe hebt om jezelf impopulaire te maken én de waarheid te vertellen.

Vijf

Geduld. We leven nu in een samenleving van instant satisfaction. Als iets kapot gaat, zegt Mabel, dan vervangen we het direct en gooien we het oude weg. De verandering waar ik aan werk, zegt Mabel, gebeurt niet van de ene op de andere dag. We onderschatten wat er op lange termijn mogelijk is. Denk aan alle jaren dat Mandela in de gevangenis moest doorbrengen om zijn land eindelijk vrij te zien worden.

Foto: TEDxAmsterdam. CC Caroline van Oosten de Boer.


Geplaatst in

DelenEr zijn 9 reacties op dit artikel

 • Was dit zo boeiend?

  geplaatst op
 • @Sjaak: Jazeker ;) YES. YOU. CAN.

  geplaatst op
 • YES. WE.ekend !

  geplaatst op
 • Ik was absoluut positief verrast door de presentatie van Mabel. Inhoudelijk niet wereldschokkend, maar een zeer gepassioneerd en krachtige presentatie. Top!

  geplaatst op
 • lees hier meer over The Elders http://www.theelders.org/

  geplaatst op
 • Ik wist al langer dat Mabel inhoudelijk niet veel voorstelde, maar oei zo passioneel :)

  geplaatst op
 • @Klaas ;-)

  geplaatst op
 • Hoe onze daden onze werkelijkheid creëren... en hoe we die kunnen veranderen (P.M. Senge)
  Het betoog van Mabel lijkt sterk op de visie van deze auteur, die inmiddels bijna twintig jaar oud is, en nog steeds actueel.
  1. gemeenschappelijke visie (stap een van Mabel)
  2. teamleren (stap drie van Mabel)
  3. mentale modellen
  4. persoonlijk meesterschap
  5. systeemdenken is vooral gericht op lange termijn (stap vijf van Mabel)
  Tot slot besteedt Senge veel aandacht aan leiderschap (stap vier van Mabel)

  geplaatst op
 • Ik was er helaas niet live bij maar vond haar presentatie ook van het beeld af spatten. Hier staat een vrouw die met passie (en dat is volgens mij waardoor je zaken bereik) spreekt en de zaal weet te boeien.

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.