Economisch weerbericht (58): Het nieuwe realisme

Economisch weerbericht (58): Het nieuwe realisme
, Sogeti/VINT
@BLO2M

{title}Terwijl in Amsterdam TEDx zijn deuren heeft geopend, volgens organisator Jim Stolze “het Davos voor optimisten”, dreigen aan de andere kant van het spectrum de pessimisten de hand aan zichzelf te slaan vanwege de fim 2012. De NASA zag zich genoodzaakt het doomsday-scenariogeloof te ontkrachten.

Nou vind ik het nogal wat om TEDx te vergelijken met het World Economic Forum in Davos, maar als die claim op het konto staat van de Economist, dan weet je dat je zulks met een korrel zout moet nemen. Het is ook een gedateerde vergelijking, die door Stolze gisteren op RTLz-televisie, mediapartner van TEDx, uit zijn verband werd getrokken. Maar goed, eenmaal opgeworpen doet de vergelijking plus de positionering van pessimisten in het doomsday2012-kamp de ultieme vraag rijzen, namelijk wie dan wel de realisten zijn?

Het antwoord daarop is simpel: alle mensen die de huidige crisis/crises beleven, zoals in deze EW-reeks al 58 weken lang gebeurt. De beste evangelisten van het juiste geloof deze week zijn Paul Krugman, die voor een speech in België was en Nijenrode-hoogleraar René Tissen. De pijlers van ons geloof: technische groei die niet houdbaar is, een tweede recessie in het verschiet en hopelijk natuurlijk geen maar hoogstwaarschijnlijk wel een verloren decennium. Overheden moeten nog wel twee jaar lang geld in de economie blijven pompen en banken redden - voorop de extra 3-miljard-injectie van Nederland, opdat ABN en Fortis kunnen integreren.

René Tissen weet niet hoe we ervoor staan. Dat mag in ons geloof, zo’n lichtelijk deviante opinie, maar ik weet het wel. Tissen denkt te moeten kiezen uit “glijbaan of apocalyps”. Ik zeg: allebei. Hoewel langzamer glijdend dan gedacht, toch gestaag op weg richting een economisch en ecologisch apocalypsje of wat. Vandaar René dat “de economie zich momenteel in het niemandsland tussen warm en koud [lijkt te bevinden], tussen hoop en realiteit”.


Geplaatst in

DelenEr zijn 20 reacties op dit artikel

 • Société Generale heeft 3 scenario's voor de economie. In het worst-case scenario wordt het sombere beeld geschetst van een staatschuldcrisis waardoor overheden flink moeten bezuinigen. Het gevolg: dalende prijzen (deflatie), stijgende werkloosheid en Japanse toestanden.

  geplaatst op
 • Nieuw realisme ontstaat pas nadat we de bereidheid tonen om oude overtuigingen ter discussie te stellen. Hier schort het nog wel eens aan. Niets menselijks is ons vreemd. Blijkbaar is het een menselijke eigenschap om voortdurend naar bevestiging te zoeken van ons eigen gelijk. We willen ten koste van alles onze eigen mening kunnen handhaven. Door andere overtuigingen uit te sluiten en of zelfs bestrijden, zijn we niet in staat om met een serieuze blik naar eventuele gedragsalternatieven te kijken.

  Gedragsalternatieven krijgen pas kans nadat een heroverweging van onze mening noodzakelijk is. Vaak omdat ons huidig gedrag niet meer het gewenste resultaat oplevert, of nadat ander gedrag een hogere beloning voor ons in petto heeft. Helaas, heel soms komt een gedragsverandering te laat. De schade is dan niet meer te herstellen.

  Roofbouw op het milieu is mede het gevolg van ons consumptiepatroon. Doordat we ons consumptiepatroon te lang hebben kunnen financieren met schulden, komt nu logischerwijs alles tegelijk op ons af. Nieuw realisme begint in onze kop, namelijk eens een keer tevreden zijn met alles wat we nog hebben :-). Laat ons ‘endgame’ daar maar eens beginnen.

  geplaatst op
 • Trichet: "After the Crisis" veel te vroeg gejuicht:

  "Volgens Jean-Claude Trichet is het nog te vroeg om te stellen dat de crisis voorbij is. Dat zei de president van de Europese Centrale Bank vrijdag bij het European Banking Congress in Frankfurt. De president zinspeelde daarmee op de optimistische titel van het congres: After the crisis."

  geplaatst op
 • Jaap,

  Ik weet niet of het zo erg wordt als Société Generale beschrijft in hun meest sombere toekomstvisie. Wat ik wel weet is dat de stresstest voor banken alweer achterhaald is. Overigens hoor je hier niemand over. De stresstest voor Amerikaanse banken was gebaseerd op de volgende uitgangspunten:

  ‘De Amerikaanse overheid heeft twee mogelijkheden doorgerekend. Het basisscenario gaat uit van een krimp van de economie van 2 procent dit jaar, een werkloosheidscijfer van 8,8 procent in 2010 en een daling van de huizenprijzen met 14 procent. Het crisisscenario houdt rekening met een krimp van 3,3 procent, een werkloosheid van 10,3 procent en een daling van de huizenprijzen met 22 procent.’

  Zelfs het crisisscenario lijkt alweer te zijn achterhaald. Het werkloosheidscijfer loopt gestaag op. Zie: http://www.cnbc.com/id/34047356 . Het is een illusie om te veronderstellen dat het snel heel beter zal gaan omdat Amerikaanse consumenten eindelijk een draai hebben gemaakt in hun denken over het aangaan van schulden. De cijfers over het Amerikaanse consumentenkrediet laat al maandelijks een afname zien. Een goed begin. Als nu ook nog eens de overheden op de (euro)centen gaan letten wordt er een weg gebaand voor een economisch herstel. Als positief neveneffect kunnen we dan ook ons zelf op de schouder slaan omdat we het milieu sparen. Het feit dat er minder files zijn, heeft alles te maken met het feit dat er minder economisch verkeer is.

  geplaatst op
 • US Markets: "De komende week vieren ze in de VS Thanksgiving, donderdag zijn de beurzen dicht op Wall Street, vrijdag is er maar een halve handelsdag, De grote vraag is nu, hoe lopen de verkopen gedurende de komende week, want normaal is het een run op cadeau`s de komende periode ivm die feestdag en de komende Kerstperiode. De consument zal moeten spreken, en als blijkt dat de hand op de knip blijft dan kan ik u alvast zeggen, "fasten your seatbelts". Mijn verwachting is dat het behoorlijk tegen zal vallen, daarom ga ik er niet vanuit dat we de komende weken omhoog gaan met de beurs. De USD kan verder aantrekken, en de tegenvallende shoppingperiode erbij en we zijn klaar voor een behoorlijke terugval op Wall Street waardoor de Dow Jones gemakkelijk weer onder die 10.000 pnt zal duiken."

  geplaatst op
 • Kouwe douche bij alle TEDx-euforie, maar wat in het echte leven opvalt, is de helderheid van Paul Krugman. U moet zich even verplaatsen in de psychologie van deze mens, en dan snapt u het belang van al hetgeen Paul zegt meteen.

  Paul is Nobelprijswinnaar en columnist, wiens bloed kruipt waar het niet gaan kan, al is het op het scherp van de snee. Dat is een verantwoordelijkheid - zeer zeker als je ook nog in de USA woont. Krugman kun je dan ook regelmatig betrappen op een conflict binnen het Multiple Personality Syndrome dat elke mens eigen is.

  Dezer dagen echter wijzen alle neusjes van de Krugman-homuncultjes dezelfde kant op. Voor economie en politiek is dat geen fijn verhaal, maar wel realistisch. Gister in de NYT had Krugman meer woorden nodig, maar de volgende twee highlights uit zijn column zeggen het helemaal:

  "By the time A.I.G.’s hollowness became apparent, the world financial system was on the edge of collapse and officials judged — probably correctly — that letting A.I.G. go bankrupt would push the financial system over that edge. So A.I.G. was effectively nationalized; its promises became taxpayer liabilities. [...] Government officials, perhaps influenced by spending too much time with bankers, forgot that if you want to govern effectively you have retain the trust of the people. And by treating the financial industry — which got us into this mess in the first place — with kid gloves, they have squandered that trust."

  "The Big Squander" is de titel van het stuk, en wat er is verkwist, is tweeërlei: geld en vertrouwen! (Zie het plaatje van de gorgelende kitchen sink hierboven)

  geplaatst op
 • Het is een menselijke reactie om bij voortduring ons gedrag af te stemmen op: ‘steeds meer van hetzelfde’. Vroeg of laat komt er een moment waarop het vertrouwen wordt ondermijnd omdat men pas te laat inziet dat ons gedrag een averechts effect oplevert. Er is leiderschap voor nodig om een andere richting in te slaan. Velen zullen dit leiderschap pas accepteren als er echt geen uitweg meer is. Blijkbaar was de kredietcrisis nog niet erg genoeg. Vooralsnog is Barack Obama, samen met Geitner, niet in staat geweest om een afslag te vinden van Bush’s ‘schuldensnelweg’. Dit kon wel eens als een boemerang op hem terugkomen en hem uiteindelijk de politieke kop kosten.

  Krugman mag dan een enorme reputatie hebben, maar hij blijft een roepende in de woestijn. Gelukkig begint het wel te borrelen. Zou er dan toch ergens een oase tevoorschijn getoverd worden, van waaruit men een nieuwe periode met economische groei kan bewerkstelligen? Mijns inziens begint het met een evenwichtige verdeling van de welvaart.

  Marcel van Dam, onze eigen roepende in de woestijn, heeft een prachtige analyse gemaakt over de situatie van ‘De Onrendabelen’ in onze maatschappij. Hij stelt dat het economisch denken tegenwoordig meer van belang is dan het welzijn van mensen. De PVDA lijkt deze mensen in de kou te laten staan. Marcel van Dam legt volgens mij de vinger op de zere plek. Overigens geldt dit natuurlijk niet alleen voor de PVDA. Uit de peilingen blijkt dat de PVDA volgens verwachting door velen de rug wordt toe gekeerd. Daarmee lijken de inspanningen van Wouter Bos om de grote banken met miljarden te steunen een averechts effect te hebben.

  Steeds meer (ondernemende) mensen beschouwen de consequenties van het overheidsingrijpen als onrechtvaardig. De belastingbetaler ziet zijn financiële toekomst in duigen vallen. De AOW en de Hypotheekaftrek waren onbespreekbaar voor het kabinet. Beiden zijn toch op de agenda gezet.

  Niet voor niets opent de FNV de aanval op de PVDA ( http://www.nu.nl/economie/2127866/fnv-in-aanval-pvda.html ).Wanneer worden die idiote provisies nu eens aangepakt? Wanneer grijpt de AFM nu eens echt in wanneer banken zich niet houden aan de Gedragscode Hypothecaire Financieringen ( http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/ )? Zolang het economisch denken prevaleert boven het (financiële) welzijn van klanten of van de kiezer moet het kabinet zich zorgen maken. Zelfs het CDA.

  geplaatst op
 • "Japanse toestanden" heette het op NU nav het Economisch Weerbericht van Société Générale. Well, here's the story:

  Japan’s ailing economy

  The other D-word
  Nov 20th 2009 | TOKYO
  From Economist.com

  Is Japan back in a deflationary trap?

  geplaatst op
 • danny vera titel headin for the city
  groetjes frans

  geplaatst op
 • Krugman en Van Dam -- beiden Roependen in de Woestijn. Prachtig Arnoud, goed geschoten! Mijn compassie gaat in eerste instantie het meeste uit naar Krugman. Voor mij verwoordt hij het beste onze spagaat, die uiteraard van alle tijden is: geld en vertrouwen.

  Van die spagaat moeten we af!

  Wat mij betreft - en ik ga zeker gelijk krijgen in de loop van 2010 - moet het hele "systeem" op de schop. Geld, beurzen, industrie, en vooral GENOEG.

  Mijn scenario zou zijn: onmiddellijk iedereen een uitkering en doorstarten naar een "economie" waarin de digitale virtualisering centraal staat.Precies wat Arnold Heertje zegt. Dat zegt-ie niet met zoveel woorden, maar het is wat mij betreft wel de consequentie.

  Dus kamfer in het eten, alle religies de deur uit, en aldus de neusjes dezelfde kant op. Ondoenbaar, tja "tussen droom en daad staan wetten in de weg, en praktische bezwaren."

  geplaatst op
 • Nou Jaap, laten we dan snel een vorkje prikken. Voor je het weet moeten we in baar goud betalen :-). Ik neem aan dat je dat je in geen geval enkele gouden tanden wilt inleveren :-). Ik heb in ieder geval geen goud bij de hand, zelfs geen Tungsten. Over endgame gesproken: http://www.usmarkets.nl/columns/157004-het-finale-stadium.html

  geplaatst op
 • Verrekte koele stukjes =162"]van die Robert Broncel. Ook Rob zit in ons kamp. Ach ja, wie niet ook tegenwoordig ;-)

  Over goud: heb nog de slavenarmband van wijlen mijn ma. Maar die brengt bij mij op de hoek desgevraagd maar 7 euro per gram op. En 11 als ik daar wat nieuws aanschaf. Serieus gevraagd om het maar te weten. Misdadigers zijn het! De troy ounce-prijs ligt namelijk wel net een beetje anders.

  geplaatst op
 • Misdadigers of woekeraars ( http://www.dailymail.co.uk/news/article-1229666/The-Christmas-credit-crunch-Greedy-finance-firms-push-rate-40.html )? De gouden slavenarmband van je moeder moet je koesteren in plaats van willen te verkopen voor een paar rotcenten. Haar armband heeft een grote symbolische waarde: ‘We zijn geketend zijn aan de nieuwe God van de Manmom (http://www.volkskrant.nl/economie/article1313505.ece/Banken_doen_volgens_Goldman_werk_van_God )’. We hebben met de kredietverlening een molensteen om ons nek gehangen. We lijken moderne slaven te worden van onze eigen hebberigheid en van het betalen van onze rentekosten.

  De overheidssteun aan banken vertegenwoordigt volgens mij een bedrag aan wat gelijk staat voor twee fonkelnieuwe auto’s per gezin. Daarnaast vermoed ik dat consumenten de ontvangen slooppremie grotendeels bij de bank moeten inleveren omdat maar weinig (Nieuwe) Nederlanders in staat zijn om een nieuwe auto met contanten te betalen. De meeste mensen die gebruik hebben gemaakt van deze regeling zullen naar verwachting ook een extra doorlopend krediet hebben opgenomen. De maandelijkse rente wordt natuurlijk wel direct van het maandsalaris afgehouden en kan daarmee van de ontvangen slooppremie afgetrokken worden.

  ‘GENOEG’, klinkt heel mooi, maar heeft als we daar echt naar gaan handelen tot gevolg dat de hele economie in elkaar dondert. Er is blijkbaar geen weg meer terug. Vandaar dat de overheidsschulden zo toenemen. Wie wil op dit moment de politieke verantwoording dragen om zo snel mogelijk een periode van eenvoud en soberheid in te gaan met als doel de schulden af te betalen? Wie kan en durft ons te vertellen wat ons staat te wachten als we echt door de zure appel heen moeten bijten? Na de regeerperiode van Bush stonden de Amerikanen volgens mij open voor verandering. Ik denk dat Barack Obama daar een kans heeft laten liggen. Genoeg zou ik in dit verband, en met jouw instemming (?), graag willen aanvullen met het woord keuzemogelijkheden, ofwel: ‘GENOEG KEUZEMOGELIJKHEDEN’.

  Laten we niet klagen! Per slot van rekening kiezen we er zelf voor om op te grote voet te leven. We wonen liever in een huis van acht ton dan in woning van anderhalf ton. We zijn geen slachtoffers van misdadigers of woekeraars, maar velen zijn in de val gelopen van hun eigen hebberigheid, trots en praalzucht. Het is maar net vanuit welke invalshoek we naar onze situatie kijken. Als de rentekosten ons dan toch tot last zijn, kunnen we er nog altijd voor kiezen om tijdens de feestdagen een kipkluifje op te peuzelen in plaats van een vijf kilo wegende kerstkalkoen. Het hoeft de pret niet eens te drukken, als de buren het maar niet zien ;-).

  Als je tijdens het braden van het armoedige legbatterijkippetje alvast de zolder opkruipt om wat Oudhollandse spelletjes van te halen kun je al beginnen te genieten van een portie gratis voorpret. Bovendien bespaar je jezelf het ellenlange wachten voor een piesbak in een peperduur restaurant en schept het bovendien de gouden kans om eindelijk eens je zwager te verslaan met scrabble. Het is niet iedereen gegeven om het woord ‘Zwitserlevengevoel’ neer te leggen. Laat staan er naar te leven :-).

  geplaatst op
 • Wie het A.I.G.-bailoutrapport leest van Neil Barofsky, de Special Inspector General voor het Troubled Asset Relief Program (SIGTARP) - de story waar Krugman zich druk over maakte - die ziet onmiddellijk hoe de duivel op de grootste hoop schijt: hoe en passant de kas werd gespekt van onder meer Goldman Sachs, de lui die zogenaamd het Werk van God doen. Dit gebeurde verleden jaar september om te voorkomen dat het financiële systeem ineen zou storten. "Genoeg keuzemogelijkheden" waren er niet, zo was het oordeel. Afstand nemen van keuzes, "kiezen" zogezegd, was wat er moest gebeuren.

  Geen kwestie van door de zure appel heenbijten, en al zeker niet het Zwitserlevengevoel van een Wilhelm Tell, die met Zwitserse precisie de appel op het hoofd van zijn zoontje doorklieft. A.I.G. niet redden zou diep in het eigen vlees snijden hebben betekend: een levensbedreigende amputatie.

  Het is goed dat deze assessment er nu ligt, want ze brengt ons dichter bij het moment van de onvermijdelijke keuze, die Nietzsche aanduidde als "Umwertung aller Werte". Natuurlijk kunnen en mogen we niet verwachten dat er van vandaag op morgen financieel-economisch-maatschappelijk-materieel een andere wind gaat waaien. Maar de trend is duidelijk en de "Change" komt er so oder so: per glijbaan en apocalyps.

  geplaatst op
 • In het boekje voor ongeletterde beginners ‘Filosofie, voor in bed, op het toilet of in bad’, ben ik maar eens wat over Nietzsche gaan lezen. Erg interessant. Toegegeven, filosofie vind ik behoorlijk ingewikkeld. Onderhuids herken ik veel van onze discussies in zijn belangrijkste ideeën: slaven- versus herenmoraal en de wil tot macht. Waar denk je dat de transformatie van waarden vandaan zal komen?

  Gisteren had ik een interessant gesprek over het bankwezen. Mijn gesprekspartner verklaarde dat het gedrag van het bankwezen (Wiens brood men eet diens woord men spreekt) als een onoverkomelijk lot over ons heen komt omdat we nadrukkelijk hebben gekozen voor een kapitalistisch systeem waarbij iedereen volledig zijn eigen belang mag behartigen en zoveel mogelijk mag uitbaten. ‘Banken verlenen uitsluitend krediet om er zelf beter van te worden’. Mijn ethische argumenten, precies zoals Nietzsche stelt, sneden geen hout! Anderzijds zie ik dat men op het internet steeds vaker door de retoriek heen prikt en een nieuwe tegenbeweging in gang kan zetten. Krugman, en ja in veel mindere mate Van Dam (http://omroep.vara.nl/De-Onrendabelen.5701.0.html ), zijn hier voorbeelden van.

  Nu maar eens kijken wat Sven er van maakt!

  geplaatst op
 • Vat vol tegenstrijdigheden: heb het over "ons EW-geloof" en later wil ik alle religies de deur uit hebben. Dat komt omdat ik rotsvast geloof in dat alles altijd komt zoals het komt. Het meeste kun je echter ook van verre al zien aankomen. Inderdaad, religies/ideologieën de deur uit is zo beschouwd baarlijke nonsens. Maar de rationele "secularisering", de zinvolle verwereldlijking, zet door. Ik wil dat graag, want ik wil wel eens meemaken hoe dat uitpakt. Positief, verwacht ik.

  Eigenlijk bestaat onze economie nog niet zo heel erg lang - ik bedoel: die grenzeloze-groeipraktijk. Dat daar een eind aan komt, of dat we een nieuwe fase ingaan, staat wat mij betreft als een paal boven water. Afdwingen kun je het niet van het ene op het andere moment, en misschien kun je er niet eens geweldig goed op sturen. Maar dat het eraan zit te komen, is overduidelijk. Wat dan? Wat ik de digitale Virtualisering van de Wereld noem: bits to the rescue: de rationele secularisering pur sang!

  Michael Specter publiceerde net een leuk boekje: "Denialism: How Irrational Thinking Hinders Scientific Progress, Harms the Planet, and Threatens Our Lives". Daarin pleit Specter voor een nieuwe Verlichting, maar dat hoeft niet, want in mijn "filosofie" zit die er al een tijd lang aan te komen. Die "Verlichting", die ik breder trek dan Specter, gaat dank zij de (komende) recessie versneld plaatsvinden. En dan heb je de Umwertung pas goed aan de gang.

  Kijk, de wereld van atomen is nu wel zo'n beetje af. Waar we een enorme inhaalslag te maken hebben, is in het drenken van die atomen-kernen in het protoplasma van de bits. En in het op die basis naar onze hand zetten van de wereld. Alles van waarde is weerloos, stamelde Lucebert. Prachtig gezegd, maar dat is het oude denken. Al hetgeen zich weren kan/wrijving veroorzaakt, is waardeloos. Daar moet het heen. Vroeger, een jaar of 10 gelee, was de "friction-free economy" een slogan. Die gaat er zo meteen versneld aan zitten komen.

  geplaatst op
 • Voila: "The 4th Paradigm" over wat ik noemde "het drenken van die atomen-kernen in het protoplasma van de bits." Waanzinnig!

  geplaatst op
 • Jaap, erg interessant allemaal! De opkomst van een nieuwe periode met grote veranderingen kunnen we verklaren op basis van een aantal verschillende invalshoeken: - de filosofie (Nietsche, Sarkar); - de economie (Kondratieff); - de psychologie (S.G.G-model, Rationeel Emotieve Therapie) en tot slot vanuit de digitale virtualisering.

  Jammer dat we er met z’n allen een Sinterklaaseconomie van hebben gemaakt. Maar ja, zolang iedereen zijn schoen mag zetten en de Centrale-Bank-Sinterklaas er nog wat lekkers in stopt, is er niets aan de hand. En het gedicht is er ook al: ‘Van echt herstel is geen sprake, we gaan pas slapen naar het uitdelen van een paar knaken.’

  Jarenlang hebben we de keuze gehad om te veranderen, maar de lol van ‘Steeds meer van hetzelfde’ doet ons uiteindelijk de das om. De grenzeloze-groeipraktijk heeft naar mijn idee versneld voet aan de grond gekregen vanaf de jaren tachtig van de vorige eeuw.

  Nu de geldpers op volle toeren draait kun je jezelf afvragen of er nog wel een weg terug is. En zo ja, hoe dan? Is er sprake van een holle retoriek of zal het moment om al het overtollige geld op te dweilen echt een keer aanbreken? Wanneer kunnen we het rentewapen weer zonder al teveel pijn inzetten? Het is op dit moment hopeloos bot geworden, laat staan als de overheid ook nog eens de aftrek van de hypotheekrente beperkt. Wat nu? Is de een versnelde (chaotische) verandering dan toch onvermijdbaar?

  geplaatst op
 • Rienk Kamer: "We komen bij een economie die uitermate moeilijk zal groeien. Ik voorzie een Japan scenario. Japan heeft in 1990 ook die bubbel moeten doorprikken en over een periode van 18 jaar praktisch geen groei gekend; het was deflatie. Ik vrees dat wij ook zo'n tijd tegemoet gaan. Of het 18 jaar zal duren, dat durf ik niet te zeggen maar zeker is dat we de komende jaren problemen zullen ondervinden."

  geplaatst op
 • Naast economische ontwikkelingen kunnen ook demografische ontwikkelingen de weg naar economische groei(evenals in Japan) belemmeren. Is het niet zo dat ouderen minder vaak verhuizen, minder vaak een nieuwe auto kopen en vanwege het gedoe met de OV-chipkaart wat vaker op de koopzondagen thuisblijven? Ouderen sparen over het algemeen meer. Naarmate er meer (spaarzame) ouderen zijn, zullen de overheidsschulden door minder werkende mensen moeten worden opgebracht. Om de pijn te verzachten zal men proberen om de prijzen in beperkt mate te laten stijgen. Hele generaties zijn rijk geworden van inflatoire ontwikkelingen. Dat beleid zal men wereldwijd willen doorzetten, zo lijkt mij!

  Riek zegt: ‘Men heeft besloten de wereld op te blazen met zelfbedacht geld.’ Als je iets zelf hebt bedacht, dan kun je ook zelf een oplossing bedenken. Misschien dat mannen van het kaliber Riek Kamer en Willem Middelkoop daar onvoldoende rekening mee houden. Houden zij teveel vast aan oude denkpatronen? Geen idee. Wat ik wel weet is dat in de loop van tientallen jaren de spelregels op het gebied van de kredietverlening zijn veranderd. Vroeger kon je alleen maar geld krijgen als daar een eigen vermogen tegenover stond, tot voor kort kon je vooral geld krijgen op basis van een (potentieel) inkomen.

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.