The Google Facts: Over Wave, Hot Trends, Place Pages Sidewiki en meer

5 oktober 2009, 10:32

{title} Er is afgelopen twee weken weer veel gebeurd op het Google-front. Eén en ander aan Google-nieuws werd natuurlijk overstemd door het feit dat Google Wave deze week eindelijk beschikbaar werd. Om de daardoor enigszins vertroebelde blikken weer in helder te krijgen, vertel ik je graag wat er nog meer gebeurde op het Google front. Zeggen Sidewiki, Place Pages en Hot Trends je niets, dan moet je absoluut even verder lezen. Een iets minder grote lijst dan de vorige keer (zie: ‘Meer Google nieuws dan je aan kunt’), maar desalniettemin zitten er toch een aantal facts tussen die in mijn beleving wel leuk, niet leuk, of gewoon belangrijk zijn om te weten.

23 september 2009 – Sidewiki

Een belangrijke ontwikkeling is die van Google Sidewiki. Als je ingelogd bent met je Google-profiel kun je commentaar plaatsen bij websites. Het kan gebeuren dat Google dit gaat gebruiken in de zoekresultaten om sentiment bij een website weer te geven. De mening van de bezoekers van de website telt immers altijd hard mee in de rankings, alleen kan die mening hiermee inzichtelijk worden gemaakt. Er is een API beschikbaar voor deze service, die je kunt gebruiken als een ‘universal commenting system’.

24 september 2009 – Conversion Cases

Andre Scholten maakte de melding dat Google nieuwe cases heeft geplaatst in het Google Conversion Centre. Erg leuk om die cases eens door te nemen als je bezig met de conversie van je website.

24 september 2009 – Place Pages

Erg leuk is het feit dat je sinds kort bij elke locatie in Google Maps informatie kunt krijgen over die locatie met Place Pages. Informatie wordt gehaald uit Google Local, community edits of Google Map Maker. Bij die laatste twee kun je zelf met je Google-account informatie over een locatie toevoegen. Het idee is dat het plannen van een trip een stuk gemakkelijker en leuker wordt met de verzamelde informatie. Dus reviews, foto’s, video’s, openbaar vervoer, gerelateerde websites, alles op 1 plek.

28 september 2009 – Augmented Reality

Het bleef in het weekend even stil, maar dat was slechts voor de storm, zo blijkt. Op dinsdag begon het Google-nieuws weer langzaam onze kant op te druppelen. Augmented Reality vindt zijn weg naar Google Earth. Het wordt mogelijk om met één blik op de kaart te zien of het ergens druk is (handig voor files!), of er een voetbalwedstrijd wordt gespeeld, wat voor weer het is en nog veel meer. Hiervoor worden onder andere camera’s aan elkaar gekoppeld.

28 september 2009 – High load

Google Gmail en Google Contacts hebben vanaf de 24e september te lijden gehad onder uitval. Dit werd veroorzaakt door een overload op het gebruik van Contacts en een update van Gmail. Het is weer opgelost en Google heeft excuses aangeboden.

29 september 2009 – Hot trends

Wouter Kiel schreef erover op Marketingfacts: Google neemt realtime search erg serieus en introduceert Hot Trends. Als je zoekt op een onderwerp, laat Google Hot Trends zien of er al vaker op dat onderwerp gezocht is en wanneer en hoe ‘hot’ dat onderwerp is. Erg tof!

30 september 2009 – Adwords Sitelinks

In de VS, Duitsland en sinds een tijdje Nederland ook worden in Google Adwords Sitelinks weergegeven onder advertenties. Het is een test van Google om de zoekers meer landingspagina’s te geven en in Nederland zijn er slechts enkele adverteerders die meedoen aan de test. Erg leuk om te testen of je advertenties wel effectief zijn!

30 september 2009 – Forum posts

Forum posts worden nu ook netjes weergegeven in zoekresultaten, gesorteerd op pagina en onderwerp. ‘Hot items’ worden natuurlijk bovenaan weergegeven, inclusief de datum waarop de laatste bijdrage is gepost. Kan erg nuttig zijn, zeker als je op zoek bent naar recente gebruikerservaringen.

30 september 2009 – Google Wave

Wekenlang hoorde je iedereen over de lancering van Google Wave, blijken maar 100.000 personen een uitnodiging te krijgen. De uitnodigingen die die personen vervolgens weer kunnen doorsturen worden op een door Google bepaald tijdstip pas verzonden. Beetje wrang. Of zoals Matthijs van den Broek zei: “Buzz met een bijsmaak”. Het schijnt trouwens wel gaaf te zijn, zegt David van Dam over Google Wave (en anderen met hem).

2 oktober 2009 – Ads on iPhone Map

Als je op je iPhone in Google Maps naar iets op zoek bent, dan kun je vanaf nu gesponsorde links bij je resultaat krijgen. Het woord gaat dat ze niet heel opvallend zijn, en dat Google blijkbaar de mobiele applicaties iets meer in lijn wil gaan trekken met de ervaringen op de pc. Mijns inziens prima zolang dat niet te opvallend gebeurt en het niet teveel extra dataverkeer etcetera kost. Maar op zich heb ik geen iPhone (oh!) dus kan ik daar niet helemaal wakker van liggen ;-).

4 oktober 2009 – Zuiderburen en defensie

De zuiderburen gaan kijken of Google Earth een risico vormt voor de Nationale Veiligheid. Defensie maakt zich daar druk over het feit dat iedereen kan zien waar de bases gelegen zijn. In de VS en Nederland zijn dit soort militaire locaties op vraag van de overheid al gewist van de virtuele aardbol.

Tot zover weer dit tweewekelijks overzicht van nieuws over Google. Het kan zijn dat ik iets gemist heb, dus aanvullingen zijn natuurlijk welkom. We zeggen en schrijven de periode van 21 september 2009 tot en met 4 oktober 2009.

Annelies Verhelst
Adviseur digitale toegankelijkheid bij Advies van Annelies

Meer dan 25% van de mensen heeft een beperking. En die worden vrijwel nooit meegenomen in persona's, marketinguitingen, huisstijlen en websites of apps. Daar vind ik wat van en ben daarom adviseur, trainer en projectmanager digitale toegankelijkheid en inclusie bij het bureau Digitaal Toegankelijk. Na ruim 15 jaar ervaring in marketing op het snijvlak met techniek en e-commerce, was het tijd om iets zinnigs te doen met mijn kennis. Schreef ooit twee boeken (Schrijven voor het web en sociale media + Maak van je webwinkel een succes) en was eindredacteur Marketingfacts Jaarboek 2012. Ik ben ook nog steeds in te schakelen als freelance adviseur strategische marketing.

COMMUNITY
Categorie
Tags

4 Reacties

  Peter van Schaik

  Goed artikel zeg, veel praktisch nut en weinig van het mf bullshit lingo, complimenten!


  5 oktober 2009 om 11:13
  Annelies Verhelst

  @Peter, dankjewel! Wat bedoel je met Bullshit Lingo? 😉 (niet te verwarren met de Bullshit Bingo..)


  5 oktober 2009 om 11:40
  Andrei

  KOEL! Had de Goegel side wiki gemist 😉


  5 oktober 2009 om 12:02
  Michel-ws

  @anneliesje Goed artikel weer! Ik had je nog een aanvulling willen mailen maar je formulier op je eigen website werkt niet (meer)?


  5 oktober 2009 om 16:43

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!