SlideshareReview (50): Social media – Ga eens stroomopwaarts
Christian Verschaeren geeft in zijn presentatie ‘Put your Social Media Strategy where the sun don’t shine’ een verfrissende blik op sociale media. Zijn belangrijkste stelling:
Social Media Strategy implies you need a strategy to reach people with your message. Thereby admitting they aren’t interested.
Zijn belangrijkste oplossing: How about being interesting?
Verschaeren stelt dat bij veel bedrijven de sociale media gebruikt worden om te verbloemen dat de klanten de website van het bedrijf niet meer bezoeken. Om te zorgen dat er weer contact komt met de klanten, wordt er vervolgens niet gekeken naar de reden dat de klanten de website niet meer bezoeken, maar worden er allemaal nieuwe (sociale) media in de strijd geworpen.
Dan begin je volgens Verschaeren aan de verkeerde zijde. Eigenlijk is zijn boodschap hard, maar duidelijk: als de mensen niet meer in je website zijn geinteresseerd, ligt dat waarschijnlijk aan andere zaken dan je website. Je moet dan niet op zoek naar andere media, maar je moet zorgen dat je (merk) weer interessant wordt.
Stop focusing on the media part
It’s about the social part
Zorg dat je ideeen (weer) interessant zijn. Maak je merk interessant en beter nog, maak je producten en je business weer interessant. En dat alles aan de hand van het huidige gehanteerde model, het internet-model, en het werkelijke model. Op z’n minst een presentatie om eens over na te denken.
How about being interesting?
Content = King dus…. Nothing changes…
Ten dele mee eens.
Je kan pas met social media serieus beginnen als je er voor zorgt dat je product* ook daadwerkelijk van toegevoegde waarde voor anderen is.
Hier komt de crux van het probleem… vele producten kunnen dat niet bijvoorbeeld omdat ze bijzonder low involvement producten hebben (zoals toiletpapier), en zullen toch aan marketing moeten doen. En dan moet je dus lichte bokkesprongen maken….
Maar waar hier wel aan voorbij wordt gegaan is dat als je dat op orde hebt je dan weldegelijk moet gaan denken hoe je kan helpen dat vliegwiel te versnellen.
Ik ben bijvoorbeeld een ontstellende fan van spotify… maar ik kan niet op mijn blog laten zien welke muziek ik nu net heb gedraaid… of een lijstje publiceren. En als dat wel kan, dan weet ik niet hoe dat moet. Ik vind het niet zo belangijk dat ik bokkesprongen ga maken om die dienst te promoten. Dus het is weldegelijk handig om TOOLS te geven die er voor zorgen dat mensen hun liefde voor een product kunnen uitdragen.
*Als ik het heb over product dan bedoel ik van eerste moment dat je er mee in aanraking komt [advertising] tot je after-sales service – want je product is tegenwoordig veel meer dan het fysieke ding alleen.
@Luc – nee dus… content is niet king: doelgroep goed begrijpen en met een product komen wat daarop aanlsluit en markting komen die daar ook op inhaakt komen… dat is king. Je focust nu op slechts een klein deel.
Als laatste moeten we ook hier eens gaan onderkennen dat advertising niet altijd alles goed kan maken. Dat zou je ook eens hardop moeten durven zeggen. Dat vind ik wel weer goed aan de preso dat dat (indirect) wordt verteld (voor een klein deel van advertising.)
@koopwoning
Als je je doelgroep begrijpt, weet je wat je moet communiceren, content inhoudelijk.
Content is ook je product aanbod zoals een selectie muziek. Of UGC op youtube. De juiste content is een van de meest prominente basis voor businessmodellen online.
Het is onderdeel van je propositie. De vraag ‘hoe’ je dat presenteert is een andere. Of je via cross selling je propositie versterkt of kun je op functionaliteiten concurreren of op prijs….., je zult in contact moeten treden. Dat doe je niet met een slecht verhaal.
Wat en hoe blijven fundamenteel belangrijk. Niet een discussie over toegevoegde waarde per se. Dat is slecht 1 route.
Als je pleepapier verkoopt kun je ook vragen om DIY reclame videos op social media. Zal ongetwijfeld spraakmakende clips opleveren 😉
@Luc, mee eens dat wat en hoe belangrijk blijven. Boodschap van deze presentatie is dat het te vaak voorkomt dat er zoveel aandacht over het wat en hoe (en dan met name de invulling door social media) is, dat de toegevoegde waarde van het product/dienst ondersneeuwt.
Het voorbeeld dat je geeft over pleepapier is trefend. Door je klanten te vragen om DIY reclame videos, richt je je boodschap dus op de video’s, het medium. Daarmee geef je impliciet toe dat er niks zinnig te zeggen is over je product zelf.
En nu is wc-papier misschien niet zo erg spannend, maar dat leek een kopje koffie enkele jaren geleden ook niet.
Kortom: zonder te willen zeggen dat nadenken over toegevoegde waarde het enige is waar het om gat, zou wat meer aandacht niet gek zijn
Gerelateerde artikelen
Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!
Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!