Megadeal: Adobe koopt Omniture voor 1.8 miljard dollar

Megadeal: Adobe koopt Omniture voor 1.8 miljard dollar

Gisteren maakte Adobe bekend dat het Omniture gekocht heeft voor het aardige bedrag van 1.8 miljard dollar. Deze overname is geheel in lijn met de strategie die Adobe aan het voeren is:

{title}

Adobe die goed is in het creëren van rich content waarin interactiviteit centraal staat vult dit nu aan met een pakket die het analyseren en optimaliseren hiervan mogelijk maakt. De meningen over deze deal lopen nogal uiteen, Eric T. Peterson van Web Analytics Demistified zegt het volgende:

“I don’t really see the synergy in the deal,” said Eric Peterson of research and consulting group Web Analytics Demystified. “But I admit that I love Adobe and so I’m willing to be surprised. I think of Adobe as a software company for creative types; Omniture sells software-as-a-service to analytical types. These are different business models and very different customers.”

En een andere mooie quote van John Lovett:

“This acquisition has the potential to embed measurement technologies into a burgeoning landscape of interactive media. Adobe’s content creation tools are widespread and this acquisition now provides the opportunity for both developers and content creators to use a measurement tool that is inherent to the development platform.”

Anderen beweren dat Adobe met deze overname een complete set aan tools in handen heeft waarmee gebruikers een site/product/game kunnen designen, bouwen, publiceren en monitoren. Ik ben benieuwd wat dit brengen gaat: krijgen we doormeetbare PDF bestanden, of zal Site Catalyst een gelikte gebruikersvriendelijke Flash interface krijgen? Wie heeft nog andere meningen over deze overname?


Geplaatst in

DelenEr zijn 12 reacties op dit artikel

 • "Wie heeft nog andere meningen over deze overname?"

  Het is in ieder geval een ENORME smak geld, nietwaar? ;)

  geplaatst op
 • Klopt, maar de winst van Omniture groeide ondanks de wat moeilijkere tijden toch prima, en dat was bij Adobe in het geheel niet het geval. Ze kunnen ook veel van elkaar leren: waar Adobe vooral software verkoopt maakt Omniture bijna alleen maar software beschikbaar via het web. Op veel vlakken kunnen deze partijen elkaar flink aanvullen, het is alleen afwachten in hoeverre dit ook gebeurd.

  geplaatst op
 • Persoonlijk vind ik het een onverwachte move, maar wel een hele slimme. Tegenwicht aan Google bieden, creaties gaan tonen op sites (local) op basis van gedrag en looppadden en wellicht zoals Andre aangeeft (andere) meer geintegreerde oplossingen. BT op site niveau van een adverteerder? Maar ook mogelijkheden van directe gegevens koppeling(en) van en naar CMS- en CRM applicaties..? Van creatie meer naar techniek/marketing en datamining.
  Verbreding van hun portfolio en nieuwe markten aan zich binden.
  Dat Adobe de beste software maakt wisten we al, nu kijken wat ze hier mee gaan doen. Ben erg benieuwd en erg positief!

  geplaatst op
 • Adobe blinkt niet alleen uit in software, maar ook in het koppelen van desktop met online. Adobe AIR in combinatie met AJAX, Flex en Flash is het grootste wapen dat Adobe heeft. Door dit te gaan koppelen met de analytics mogelijkheden van Omniture ontstaat er een zeer krachtig platform in mijn ogen.

  @Tim de Vrind
  Adobe en Google zijn behoorlijke vriendjes, dus het 'tegengewicht bieden aan Google' is naar mijn mening hier niet van toepassing. Ze werken op heel veel vlakken nauw samen (toolbar, rich media search, analytics for Flash, video). Persoonlijk heeft het mij altijd verbaasd dat Google nog nooit een bod op Adobe heeft gedaan. Misschien gaat dat nog komen.

  Wat dat betreft denk ik dat de overname eerder een bedreiging vormt voor Microsoft Silverlight.

  geplaatst op
 • @ David Vriendjes met Google of niet, we zijn het iig inhoudelijk eens...

  geplaatst op
 • Ik denk dat de overname van Omniture wellicht een hoop kan toevoegen aan een onderbelichte b2b-kant van Adobe, nl. Scene7, dat ze in 2007 hebben overgenomen. Van de Scene7-site:

  "Adobe Scene7 is the leading on-demand cross-media platform that enables companies to grow revenues, enhance customer experience and cut production costs. There is no other SaaS platform more comprehensive and powerful for automating the production and delivery of high-impact data-driven (!) media. With Scene7, businesses can improve the entire selling and marketing cycle from attracting customers, to guiding them to the right products and services, to successfully converting them into loyal buyers."

  M.a.w. meetbare, crossmediale e-commerceplatforms.

  geplaatst op
 • @Roger

  Interessant over Scene7. Ik deel die bevinding, dat de waarde zit in de meetbare e-commerceplatforms. Daarnaast verwacht ik ook impact op banners en microsites. Die zijn steeds vaker gebouwd in Flash, Ajax en andere technologieen waarvoor Adobe ontwikkelplatformen biedt.

  Verder is het interessant dat iedereen de overname als een verassing ziet. Online marketeers hebben blijkbaar een blinde spot als het gaat om ICT ontwikkeling. Iedereen verwachtte een consolidatie van de web analytics markt. Maar dan dachtten we altijd aan overnames door bedrijven op het gebied van Business Intelligence, AdNetworks of E-commerce platforms.

  geplaatst op
 • Ik zie ook een duidelijke link richting de MarketScope for Ajax Technology and RIA Platforms van Gartner ( http://mediaproducts.gartner.com/reprints/microsoft/vol4/article8/article8.html )

  Adobe wordt hier als enige partij als 'Strong Positive' beoordeeld. Door analytics en Behavioral targeting te integreren in hun platform zullen ze echt waarde gaan creëren voor hun klanten.

  geplaatst op
 • Om door te meten wat end-users precies doen met en binnen Flash en Air (desktop) en Flash Lite (mobiel) vergt een veel grotere inspanning dan een stukje javascript toevoegen aan een HTML pagina. Met de overname van Omniture kan Adobe straks (na het ontwikkelen van een soort analytics API) veel preciezer de waarde en het effect van haar produkten aantonen, daarmee prijzen beschermen en de klant in staat stellen de ROI op Flash enz. te berekenen.
  (voor Flash en Flash Lite hebben wij zelf de development inspanning gepleegd zodat onze klanten het effect van onze online SaaS produkten kunnen meten en monitoren met gebruikmaking van Google Analytics en Site Catalyst).

  geplaatst op
 • Wat kost Omniture Sitecatalyst per jaar aan licentiekosten?

  Volgens mij zit SiteCatalyst toch echt aan de bovenkant van markt en moet je tienduizenden euro's per jaar schuiven om dit pakket te gebruiken?

  geplaatst op
 • @Dennismik ja dat klopt. Hun model wordt grotendeels gebaseerd op het aantal te meten pageviews. Maar alles is ondelhandelbaar. Ben, of beter gezegd, heb je een site van enige naam of faam dan zou dit voordeliger kunnen uitpakken.

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.