Boekrecensie: Liber Amicorum voor Giep Franzen

Boekrecensie: Liber Amicorum voor Giep Franzen
,
@mijkepost

{title}De vijftigste editie van de Swocc-uitgave is gewijd aan Giep Franzen, die in het voorjaar besloot zijn bestuursfunctie neer te leggen. Hij initieerde de organisatie in 1995 en blijft op de achtergrond betrokken als beschermheer. Destijds richtte hij de Stichting voor Wetenschappelijk Onderzoek Commerciële Communicatie (Swocc) op om een brug te slaan tussen praktijk en wetenschap. Zelf was hij een voorbeeld van die brug, als praktijkman (de F van FHV) en bijzonder hoogleraar commerciële economie aan de Universiteit van Amsterdam. Zo bracht hij reclame uit de praktijk naar de collegebanken en dat was destijds nieuw. In een publicatie uit 1996, Weggegooid geld, betoogde hij dat de helft van al het reclamebudget weggegooid geld zou zijn, omdat het niet werkt. Jammer dat je nooit wist welke helft. Hij pleitte in dat artikel voor een verbinding tussen de waardevolle intuïtie (het onderbuikgevoel) enerzijds en anderzijds de evenzo waardevolle rationele, wetenschappelijke boekenkennis.

In Liber Amicorum schrijven vijftig wetenschappelijke vrienden, collega’s en redacteuren uit het vakgebied over Giep en zijn bijdrage. Ze roemen zijn zeven reclamewerkingsmodellen, het naar een hoger plan tillen van een nieuw vakgebied, het slaan van een brug en uiteraard nog veel meer van de bijzondere kwaliteiten van deze man. De samenstellers schrijven zelf mee en daarnaast zijn er bijdragen van bijvoorbeeld Tamara van der Peet, René Repko en Alfred Levi. Allen geven ze een beeld van een man en een belangrijke periode in de ontwikkeling van een vakgebied.

Samengesteld door Mary Hoogerbrugge e.a.
Swocc 2009
172 pagina’s
ISBN 9789076802503


Geplaatst in

DelenEr zijn 0 reacties op dit artikel

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.