Over de grens: Openbaar vervoer kijken en volgen met GPS

17 augustus 2009, 15:30

{title}Jaren geleden hadden we in Nederland een leuke primeur met Treinvizier. TreinVizier toonde de actuele positie en vertragingsstatus van passagierstreinen op de Nederlandse spoorwegen. Het was mogelijk om details van specifieke regio’s te bekijken, maar ook om de actuele reisinformatie van een trein of station te volgen. Arjan Kruithof (maker van TreinVizier) meldt op treinvizier.nl: “Met pijn in het hart moet ik u mededelen dat TreinVizier helaas niet meer bereikbaar is. Dit heeft te maken met veranderingen bij de partijen die de actuele data aanleveren (red. de OV bedrijven zijn eigenaar van actuele informatie). Met een aantal ingrijpende aanpassingen zou de site weer kunnen functioneren, maar op dit moment zijn mijn prioriteiten verschoven naar andere projecten, met als belangrijkste doel afstuderen.” Toch blijft dit fenomeen mensen boeien. Afgelopen week was ik aanwezig bij een overleg van Europese OV bedrijven. In het buitenland zijn er wel een aantal werkende voorbeelden uit Zwitserland, Finland en Amerika.

Zwitserland: Swisstrains.ch

Op swisstrains.ch (een initiatief dat los staat van SBB) kun je (zoals de naam al aangeeft) Zwitserse treinen bekijken.

{title}

De huidige site is een alpha versie en gebaseerd op de normale vertrektijden uit de dienstregeling. Er wordt dus geen gebruik gemaakt van de actuele positie van de trein met behulp van GPS. In Zwitserland rijden de treinen echter erg vaak op tijd, dus is dit minder urgent dan het lijkt. De mooiste functie volgens de maker is het kunnen volgen van de trein. Klik op een trein en klik vervolgens op follow. Op de site wordt ook een iPhone app aangekondigd. Dat lijkt mij persoonlijk wel wat.

Zwitserland: Local.ch Zurich

In Zwitserland heeft de lokale ilocal de trams van Zurich geïntegreerd.

{title}

Je kunt daar trammetjes kijken. Als je helemaal inzoomt zie je zelfs echte trams rijden. Sommige trams hebben zelfs webcambeelden.

{title}

Helsinki

Voor mensen in Helsinki is er ook een mooi voorbeeld te vinden, gemaakt door een consultancy bedrijf.

{title}

In Helsinki rijden bussen en trams. Mooi aan deze versie is dat je ook de route en haltes aan/uit kunt zetten. Deze data is ook realtime. Hier kun je ook routes en haltes bekijken. Handig om te zien welke route een voertuig neemt.

Amerika: Nextbus

Nextbus is een bedrijf dat in Amerika de GPS posities van bussen vastlegd en publiceert.

{title}

Inmiddels hebben ze rond de 30 steden/gebieden in kaart gebracht (voorbeeld: Bus 22 bij San Francisco). Deze oplossing zit er minder strak uit, maar ze hebben wel weer een mobiele toepassing. Ga maar eens met je mobiele telefoon naar http://www.nextbus.com/wireless/miniRegion.shtml. Dan kun je de bus live zien aankomen.

Nederland

De voorbeelden die hierboven aan bod zijn gekomen zijn vaak regionale of zelfs stedelijke voorbeelden met vaak maar een modaliteit (vervoertype). TreinVizier betrof ook alleen de treinen van de NS. In Nederland zijn we helaas nog niet zo ver. De OV situatie in Nederland is erg afwijkend van die van andere landen aangezien wij 62 OV bedrijven hebben en ontzettend veel verschillende voertuigtypes. Een aantal OV bedrijven hebben realtime gegevens beschikbaar voor actuele vertrektijden. Het doorgeven van de actuele positie zie ik nog niet zo een twee drie gebeuren in Nederland. Als OV reiziger en als Marketingmanager van 9292 zie ik natuurlijk wel de toepassingen voor mij dat je onderweg kan zien waar jouw bus/tram/metro of trein zich bevindt. Ik hoop dat de OV bedrijven de data snel beschikbaar maken voor de OV reiziger.

Dit artikel is mede tot stand gekomen met medewerking van Martijn As, channelmanager bij 9292.

Mark de Bruin
Online specialist (app & web) bij 9292

Mark de Bruin (@mdebruin) schreef in 2007 zijn eerste blog bij Marketingfacts. Inmiddels zijn het er meer dan 150. Mark (1976) is een senior marketingprofessional met expertises in online marketing, innovatie en apps op basis van inzichten uit de markt en klant onderzoek. Onderwerpen waar Mark graag over schrijft zijn: apps, Spotify, social media, trends en innovatie. Mark heeft vanaf 1997 bij deze werkgevers gewerkt aan innovatie, product ontwikkeling & marketing: Philips Origin eCommerce (1997/1998), PTT Post (1998-2000), Het Financieele Dagblad (2000-2004) 9292OV (2004-2011), ANWB (2011-2022) en weer 9292 (vanaf 2022).

Categorie
Tags

7 Reacties

    lucas

    Interessant onderwerp. Jammer dat een samenwerking blijkbaar te complex is om iets moois (evt. door een externe partij) neer te zetten.

    Vooral het webcam voorbeeld vind ik erg sterk,

    vraag me ook wel regelmatig af waarom bijvoorbeeld de NS geen statistieken voor de drukte per trein (tijd/traject) heeft of vrijgeeft (en dan het liefst natuurlijk een verwachtingen waarbij actuele omstandigheden zijn meegenomen).

    Lijkt mij dat er genoeg en steeds meer mensen interesse en flexibiliteit hebben om drukte te omzeilen. Op basis van wat voorspellingen zou ik namelijk graag mijn keuze voor een bepaalde trein of vervoersmiddel bijstellen.


    18 augustus 2009 om 02:40
    Mark de Bruin

    @Frank: dank, die kende ik nog niet. Ik krijg een ODBC error en zie dat de titel van de site “bus for Netscape” heet. Dat doet mij vermoeden dat dit een ernstig oud en niet onderhouden voorbeeld is? Of wordt dit nog dagelijks gebruikt?


    18 augustus 2009 om 03:03
    Paul Hottinga

    @mark: titel over de grens deed me eerst vermoeden dat je het een stap te ver vond gaan treinen realtime volgen!

    De HTM applicatie ververst daadwerkelijk de tram locaties, lijkt dus gewoon te werken. Applicatie is alleen enorm onhandig in gebruik.

    Zijn enorm goede toepassingen om OV toegankelijker te maken.


    18 augustus 2009 om 04:39
    Mark de Bruin

    @Paul @Frank: ik heb nu meerdere IE browsers getest maar krijg telkens

    Microsoft OLE DB Provider for ODBC Drivers error ‘80040e4d’

    [Microsoft][ODBC SQL Server Driver][SQL Server]Login failed for user ‘IIS’.

    /acislive/pages/map.asp, line 150

    Laatst bijgewerkt: 2003….


    18 augustus 2009 om 05:37
    Paul Hottinga

    @mark bij mij werkt het gewoon, echter wel op IE 6!


    18 augustus 2009 om 09:19
    Frank

    @mark Het is inderdaad een heel onhandige applicatie die in weinig browsers en configuraties werkt. Naar het gedeelte met de kaart wordt door de htm niet verwezen, ben er ooit met wat rondsurfen op terecht gekomen. Gezien de beperkte toegankelijkheid is dat wel te begrijpen van de htm webmaster. Alleen de functie van vertrektijden per halte worden op de htm-site gebruikt.


    20 augustus 2009 om 07:35

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!