Kijktip: Rip! A Remix Manifesto

22 juli 2009, 02:22

Op Upstream verwees ik al eens eerder naar Rip! A Remix Manifesto, een open source documentaire van de Canadese webactivist en filmmaker Brett Gaylor over auteursrecht en remix-cultuur. De documentaire won de Publieksprijs tijdens het International Documentary Filmfestival Amsterdam 2008 en is de eerste ‘open source’ documentaire waaraan internetgebruikers wereldwijd hebben bijgedragen. De documentaire is vanavond om 20.30 uur op Nederland 3 te zien bij Het Uur van de Wolf:

(…) De documentaire ‘RIP! A Remix Manifesto’ toont met veel humor de absurde en schokkende consequenties van het huidige auteursrecht voor particulieren, kunstenaars en wetenschappers.

Een hoofdrol is weggelegd voor sample-artiest Girl Talk. Zijn opzwepende composities bestaan uit bewerkte fragmenten van bestaande muziek en als hij alle rechten daarvoor zou afkopen, zou hij miljoenen kwijt zijn. Zijn daarom ‘illegale’ optredens tonen de kunst van het sampelen en roepen vragen op over creatieve vrijheid in een tijd waarin grote mediabedrijven als TimeWarner en Disney het grootste deel van ons intellectuele eigendom bezitten.

In dit even serieuze als grappige manifest laten de makers zien hoe essentieel het voor kunstenaars en wetenschappers is om elkaars kennis te kunnen gebruiken en elkaar te kunnen inspireren. Software en muziek worden over de hele wereld via internet ontwikkeld, gedeeld en gebruikt buiten de grote corporaties om. Hun financiële belangen staan inmiddels recht tegenover de belangen van individuen. De makers luiden met RIP! A Remix Manifesto de noodklok om artistieke en wetenschappelijke vrijheid voor de toekomst te garanderen. (…)

Marco Derksen
Partner bij Upstream

Oprichter/partner Upstream, Marketingfacts, Arnhem Direct, SportNext, TravelNext, RvT VPRO, Bestuur Luxor Live, social business, onderwijs, fotografie en vader!

Categorie
Tags

2 Reacties

    AvLoon

    Marco heeft zeker een punt en het artikel geeft zeker te denken over CC. Echter, de film A remix manifesto is mijns inziens niet bedoeld om CC als oplossing te promoten. Wel maakt het erg mooi duidelijk wat de gevolgen zijn van het vergaand gebruik van copyrights op muziek, maar ook voor bijvoorbeeld medische ontwikkelingen in de zoektocht naar oplossingen voor kanker/AIDS. Ik vind het erg mooi te zien hoe in deze ene documentaire zoveel zaken ter discussie stelt die velen van ons in het dagelijks leven als gegeven zien.


    22 juli 2009 om 18:07

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!