Economisch weerbericht (39): Dubbele dip?

Economisch weerbericht (39): Dubbele dip?
, Sogeti/VINT
@BLO2M

{title}Had ik “Aardverschuiving” maar voor nu bewaard, want de G8 is bijeen in het afgelopen april door aardschokken geteisterde L’Aquila. Het is ergerlijk en waarschijnlijk de laatste keer dat de tanende machten van weleer doen alsof ze de wereldzaken wel eens even zullen tackelen. De aardverschuiving ten gunste van Azië heeft al lang plaatsgevonden. Donderdag werd dat weer pijnlijk duidelijk, toen China bij de G8 kwam buurten in het Adelaarsnest (Aquila) van Berlusconi om scherpe kritiek te uiten op de wereldmuntstatus van de zieltogende dollar. En terecht. Weet u waar Amerikaanse en Europese automakers zeilen moeten bijzetten om aan de vraag te kunnen voldoen? Juist, in China. En wie gooit het Jaguar XJ-ontwerp rücksichtslos op de schop ten teken van zijn nieuwe hegemonie? Juist, het Indiase Tata.

In Amerika krijgen Ford, Nissan en Tesla een paar zakcenten om groene auto’s te bouwen. Maar daar gaat de schoorsteen van de Amerikaanse economie echt niet van kunnen roken. Een tweede stimuleringspakket is noodzakelijk: het eerste is aan het verdampen. Er moet nodig meer geld komen om de beoogde ombuiging van de crisis te realiseren, maar dat is op. Worden de extra miljarden wel bijgedrukt, dan kan Amerika zijn dollarpositie definitief gedag zwaaien.

De les lijkt te zijn, dat alles wat je maar halfbakken stimuleert, weggegooid geld is: too little too late. Maar ook daar raken de meningen steeds verder over verdeeld. Grootbanken bijvoorbeeld moeten helemaal niet allemaal worden gered. In die richting neigt Philipp Hildebrand, de nieuwe president van de Schweizerische Nationalbank. Want too big to fail kan makkelijk omslaan in too big to save. Daar kunnen ze in IJsland van meepraten.

De G8 zien de bui al levensgroot hangen. In een gezamenlijk communiqué maakten de wereldmachten van weleer duidelijk, dat hoewel er tekenen van stabilisering zijn, een dubbel-dip-recessie niet valt uit te sluiten.


Geplaatst in

DelenEr zijn 8 reacties op dit artikel

 • Helemaal in einde-der-tijden-mood ziet RTLZ alweer hyperinflatie in China dreigen, maar een gevaarlijk inflatielevel is daar nog lang niet aan de orde. For the time being is het heel goed dat de Chinezen eindelijk eens een eigen feestje kunnen bouwen, nota bene met goederen van eigen bodem.

  geplaatst op
 • Fraai tongue-in-cheek-stukje van Ernst-Jan Pfauth nav olijk monsterende blikken richting damesderrières, door om te beginnen Super-Sarko en Berlusconi op de G8 in L'Aquila. Foto 1 lijkt te laten zien dat Obama Sarkozy tegen zichzelf in bescherming wil nemen. Maar op foto 2 wordt duidelijk, dat de Amerikaanse president geen haar beter is. Tja, wat moet je ook anders, als je de wereld toch niet kunt redden ;-)

  geplaatst op
 • Dip of dipsaus? Helaas, werkelijke ontwikkelingen worden vaak niet gezien doordat we te allen tijde gebruik maken van een dipsausje. Het zicht op werkelijke processen wordt vertroebeld waardoor we niet meer kunnen zien wat er op ons bord ligt! Hetzelfde gebeurde voordat de recessie zich in zijn volle omvang aan ons openbaarde. Ook toen gebruikte we een pepsausje waardoor ons zicht op toekomstige ontwikkelingen werd vertroebeld. De discussie op Marketingfacts ‘www.marketingfacts.nl/berichten/20080320_komt_de_recessie/ ‘is hier een mooie illustratie van.

  Ook nu wordt het ingezette proces van herstel in mijn beleving miskend omdat we deze onderdompelen dipsausje van ellende. Niets menselijks is ons vreemd. Ik ben van mening dat het ingezette proces van een pril herstel zal leiden tot de volgende hausse! Al is het alleen maar omdat de inflatie de pan zal uitrijzen.

  De tijd zal het leren. Jaap, eerst maar eens genieten van het weekend en van de Tour. Wie had gedacht dat Lance Amstrong zo’n comeback zou maken. Niemand toch?

  geplaatst op
 • @Arnoud:

  Vandaag, 11 juli 2009, heeft Wirtschaftswoche het Jubiläumsheft zur Finanzkrise. Allemaal gefeli, de crisis is 2 jaar jong. Wikipedia weet te melden, dat het om de crisis van 2007-2009 gaat, maar daar geloof ik geen snars van. De rotzooi zit veel dieper, om te beginnen omdat de bar slechte grip op de banken niet alleen mij maar ook Wouter Bos mateloos frustreert. Hoe diep eea zit wordt wat mij betreft goed duidelijk door de Pauselijke encycliek Caritas in veritate, die oud-Wereldbankier Herman Wijffels onderschrijft. Opmerkelijk vond ik het FT-bericht, dat ondanks de Chinese kritiek alle centrala banken zich blijven vastklampen aan de dollar. Interessant, want ook dat onderstreept hoe diep de crisis zit.

  geplaatst op
 • Dat zegt ik toch! >>

  "The G-8 is dead, at least as a global leadership forum. It has now been reduced to a mere talking shop for certain heads of state and government. The important decisions are made elsewhere -- at the G-20, for example."

  Bron: Spiegel Online

  geplaatst op
 • Beste Jaap.

  De 20 groten der aarde hebben allemaal belang bij een wederopstanding van de economie. Nu de rijken, woonachtig in de groep van 20 landen, overal ter wereld banger zijn voor een krasje op hun Porsche dan voor een (ideologisch) gezichtsverlies zullen ze niet (meer) zo snel meer naar de (economische) wapens grijpen.

  In mijn opinie hebben zij, met behulp van de toezichthouders en van de politiek, een knap staaltje werk verricht. Namelijk het afwenden van een systeemcrisis. Het volgende doel zal zijn: ‘Het laten ontstaan van inflatie’. Als dit lukt, en het zal lukken, zal de bevolking weer tevreden zijn en zullen de onroerend goedprijzen weer stijgen. Bovendien neemt de schuld verhoudingsgewijs af ten opzichte van het inkomen. Mooier kun je het niet hebben. In dat geval worden we allemaal weer een beetje virtueel rijker en vrolijker. Behalve degenen die netjes sparen, huren of gewoon met een broodtrommeltje naar het werk gaan. Maar ja, zij voelen zich in ieder geval gelukkiger met een beetje inflatie dan met een keiharde deflatie. Wie wil er nou loon inleveren?

  Jammer dat onze Wouter Bos het zo slecht doet in de peilingen. Ik gun hem wat (koers)winst. Per slot van rekening heeft hij zijn nek uitgestoken en onze IJslandse spaarders mooi van liquiditeiten voorzien.

  Tot slot, een hogere inflatie is ook goed voor de (reken)rente. Immers, als de rente stijgt, hebben de pensioenfondsen weer een reden om feest te vieren. Zij zitten ook niet te wachten op het gemor van die pensioengerechtigden. Volgens mij hebben zij niet zoveel meer belegd op de beurs. Daarom hopen zij volgens mij meer op een hogere rente dan op enige koerswinst. Daar wordt (gelukkig) voor gezorgd door al die extra liquiditeiten.

  Jaap, het wordt weer eens tijd om de slingers op te hangen. Inderdaad. De G-8 heeft meer aan een G-20. Al is het alleen maar om de 12 extra reisjes. Laten we wel wezen, in Azië eet men toch veel lekkerder dan hier in Holland. Die stamppot hebben we onderhand wel gezien. Het wordt tijd voor wat exotisch.

  geplaatst op
 • @Arnoud

  Feestje is altijd leuk, en de Chinezen beginnen het hunne te vieren. Weet je wat ze erbij eten? Gekookte kikkers ;-) Lees economie-grootmeester Krugman vandaag:

  "Both the economic and the environmental frogs are sitting still while the water gets hotter."

  Waarschijnlijk nog dit jaar wordt China met 11 miljoen verkochte exemplaren - tegen 10 mio in de US - de grootste automarkt. Daar wordt de aardkloot ook niet koeler van.

  geplaatst op
 • Maar Jaap, ze hebben toch wel een airco?

  Trouwens, mijn dochter is er tijdens de Olympische Spelen geweest. De rijk gevulde borden zagen er, met dank aan de moderne communicatietechnologie, fantastisch uit! Laat ze nou net die (koude) kikker gemist hebben :-)

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.