Tussen Twitter en Hawking: Goodbye

Tussen Twitter en Hawking: Goodbye

{title}Twitter werpt ons terug op de kern van het bestaan, althans dat heeft het mij gedaan. Ben ik Twitter-idolaat? Bah nee, maar heb het een plek gegeven en productief gemaakt. Al was het maar dit stukje. Vroeger, onder MS-DOS 2.1, probeerden we al de hele command line achter de amber knipperende prompt te vullen met zinvolle tekst die precies uitkwam. COPY CON en dat naar FILE, het was een sport. Toen kwam SMS: dezelfde sport. Nu dan Twitter - what’s new behalve 140 ipv 160 en 128 tekens - en dan gaat het bijvoorbeeld zo:

@droombos raadselen, vol(g)zinnen, aforismen - alleen daar is twitter goed voor - wil niet weten wat iemand fysiek DOET http://bit.ly/15CFF1

Voor de duidelijkheid: in dit geval is droombos mijn praatmaat en de url aan het eind een verkorte link naar dit verhaal van Tim O’Reilly: ‘Twitter Aphorisms, Epigrams and Repartee’. Komt u al een beetje thuis?

O’Reilly, Tim, precies - die man van Web 2.0, het concept waar alle laggards momenteel zo lekker achteraanhobbelen, alsof er in de verste verten geen transformatieve crises te bekennen zijn. Nou, en daar behoort Twitter ook toe.

{title}

Toch is Twitter anders. Twitter is geknipt voor aforismen en epigrammen, voor wise-cracks, spitsvondigheden en puntige antwoorden. Voor “Aphorisms, Epigrams and Repartee”, zoals Tim O’Reilly terecht zegt. En dat komt goed uit, want ik wil helemaal niet weten wat iemand fysiek aan het DOEN is, zoals Twitter ons als basisvraag suggereert.

Maar bij nader inzien is die vraag misschien toch de kern van het bestaan: What Are You Doing? Eigenlijk reageren we er altijd op - ook als we er niet naar worden gevraagd. Waarachtig, ontwijkend of ronduit liegend richting de niet-aanwezige(n). Feit, suggestie en interpretatie: tegelijk en door mekaar, bewust spelend of niet: moedwil en misverstand. Halve en vele malen mindere waarheden zijn de norm. Als droombos mij jennerig antwoordt:

@jaapbloem ik lig onder een boom in de zon op een rode handdoek begeleid door merelgetwitter jouw verwijzing te lezen, jabberwocky, love it

...dan geloof ik dat op zich wel, maar het niet-weten maakt me nieuwsgierig. Waar ligt ze dan, welnee ze zegt het maar. Hier ergens zeker: Ellendige buurt met heroïnespuiters voor de deur, weet ik van haar via Twitter.

Wise-cracks, spitsvondigheden en puntige antwoorden. Wat doen we eigenlijk op dit moment? Hoe houden we de buitenwacht aan het lijntje met onze vol(g)zinnen? Het is de kern van het bestaan. De oude Romeinen en zeer zeker mijn vriend Georg Christoph Lichtenberg, Begründer des deutschsprachigen Aphorismus, wiens werk gebundeld bij mij in de kast staat, wensen weer vlees op de botten om uit het graf te kunnen klauteren en te twitteren.

En dan beweert zo’n Stephen Hawking dat de mensheid een nieuwe fase in de evolutie heeft bereikt. Bullshit, dus:

Super Scientist Stephen Hawking Should Stick 2 His Solar Systems & There Be Barking @ Some Moons http://urlby.me/a2435

Ja helaas, 140 tekens lukt niet altijd en ik moet nu toch echt als de donder een broek en een overhemd gaan strijken.

Sinds een paar dagen e-i-n-d-e-l-i-j-k op Twitter. Na een halve dag er bijna alweer gillend vanaf, maar heb me inmiddels dus verzoend.

Mijn laatste interpunctieloze 140er (apart genre):

met 2 benen in het graf staan we ten minste stevig in het enig echte onroerend goed boven het maaiveld waar de zeis ons niet gauw zal vellen

Deze column verscheen eerder op It-Executive.


Geplaatst in

DelenEr zijn 13 reacties op dit artikel

 • http://twitter.com/jaapbloem

  52: following
  21: followers
  45: Updates

  Zonde dat je jezelf al zo prematuur aborteert, Jaap.

  geplaatst op
 • @Matthijs:
  Heb er dit weekend inderdaad na een krappe week onder mijn eigen naam de brui aan gegeven: vreselijk om allerlei nonsens van anderen te mogen meebeleven, zie deze top10-lijst van typen lui die je liever kwijt bent dan rijk. Ook een paar leuke en verrassende contacten erbij - zal ik niet ontkennen - maar al met al kost het te veel tijd en leidt het me te zeer af.

  Heb nog wel een Twitter-account, waarop ik voor mij interessant nieuws laat binnenlopen. Als omgeving vind ik Twitter niet onaardig (Just the Old Net with Pictures) hoewel ik me eraan erger dat ze die teller niet goed kunnen krijgen: blijf 2 onzichtbare volgers houden. Maar daar wordt kennelijk aan gewerkt.

  geplaatst op
 • Ik kan echt geen touw aan dit artikel vastknopen? Probeer eens zinnen met een begin en een einde te schrijven

  geplaatst op
 • @Daan: Je moet meer in alinea's denken. En eens een Economisch Weerbericht (iedere vrijdag rond de klok van 11:55, das symbolisch nietwaar) meepakken. Jaap schrijft tikkie anders dan anderen ;)

  geplaatst op
 • @Daan: zinnen met een begin en een eind schrijven? Wat ontzettend ouderwetsch. Zo zit Twitter niet in elkaar. En da's nou net de ellende.

  geplaatst op
 • Een leuke invulling van twitter vind ik bijvoorbeeld http://www.twitter.com/taalmissers. Inderdaad nog steeds niet nuttig, wel leuk voor de taalfans. En je krijgt er geen 100 berichten per week van ...

  Richard

  geplaatst op
 • @matthiss & Daan & Richard: zeker maar <strong>"Twitter werpt ons terug op de kern van het bestaan, althans dat heeft het mij gedaan."<s/trong> Daar kun je hierboven wat mijmeringen over lezen. Vraag: hoe zien jullie dat eigenliijk?

  geplaatst op
 • @Jaap Bloem: iets voor taalmissers?

  geplaatst op
 • @Lilian B: Je bedoelt mijn verhaspeling hierboven. Was dat even razendsnel aan het typen voordat mijn oude Windows 7 betaversie elk moment automatisch kon afsluiten. Dat doet-ie nu elke 2 uur, omdat ik nog geen tijd heb gehad RC te installeren. Vandaar.

  geplaatst op
 • @Jaap: Om op je vraag terug te komen. Twitter werpt mij niet terug op de kern van mijn bestaan. Dat bekijk ik meestal met de binnenkant van mijn ogen. Real life conversations werpen me vaker terug op mijn bestaan dan zeggen waar ik mee bezig ben. Uiteraard kun je daar een filosofische discussie aan hangen.

  Heeft er al eens iemand getwitterd: "Bezig mijn leven te verkloten".

  Twitter is voor mij een geweldige communicatietool; er komen bijzonder veel leuke ideeen en mensen op me af en ik vind het nog leuk om te doen ook. Vrienden vinden dat narcistisch. Het boeit me niet.

  Bekijk Twitter als het leven: haal eruit wat er in zit. Hup, openen weer die account. Je hebt genoeg leuks te melden.

  geplaatst op
 • Niet op Daan letten hoor Jaap. Waarschijnlijk heeft 'ie nog nooit een column gelezen...

  "Al was het maar dit stukje." Hahaha.

  En Labov? Leeft die eigenlijk nog? Die had Twitter ook interessant gevonden, vermoed ik. In zijn 'Language in the Inner City', met onder andere zijn theorie over narrative syntax, staat het hoofdstuk “Rules for Ritual Insults”, over de rituele scheldgesprekken in de African-American community. Elkaar gemeen beledigen, maar dan niet “menens”. Een wedstrijd in verbale vindingrijkheid. (Yo'mama is so fat, she... etc).

  Een hoogleraar van mij heeft ooit nog eens onderzoek gedaan naar ongeveer ditzelfde fenomeen bij middeleeuwse ridders in ridderromans. Dat zelfs linkend aan de Politeness Theory. Ben benieuwd wat hij van Twitter vindt!

  geplaatst op
 • Ha die Wim!

  Ja man, Labov still alive & kickin' als we Wikipedia mogen geloven.

  Mooi dat je LitIC aanhaalt. Staat dus gewoon op Google books (leuk voor Marco's "ik ga op reis en ik neem mee"-rubriekje).

  geplaatst op
 • mooi hoor. nooit ged8 om dit weer eens terug te lezen ;-)
  ben er erg heppie mee . . . ! inclusief commentaar.

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.