Economisch weerbericht (37): Wachten op de Singulariteit

Economisch weerbericht (37): Wachten op de Singulariteit
, Sogeti/VINT
@BLO2M

{title}Veertig studenten-experts uit dertien verschillende landen zijn de eerste lichting van de Singularity University, die 29 juni van start gaat/ging. NBIC, de ontwikkeling en integratie van nano-, bio-, informatie-, en cognitieve wetenschappen gaat ons in 2050, of zoveel eerder als mogelijk, helpen om niets minder dan de hele mensheid te “rebooten”. Als het goed is, zal deze “Singularity” een ongekende stimulans betekenen voor “Single Markets”, het economische concept, dat ons op eigen houtje waarschijnlijk niet uit de huidige systeemcrisis zal kunnen trekken.

Markten werden het grootste deel van de vorige eeuw beschouwd als quasi-mechanische processen die altijd weer tendeerden naar een balans van aanbod en vraag. Een groeiend aantal economen onderschrijft dit beeld niet langer. Net als Didier Sornette en veel eerder al Stephen Wolfram zien zij markten als fundamenteel chaotisch: ze zijn complex, niet-lineair en letterlijk zo onvoorspelbaar als het weer (pdf).

Onder de oude theorie was het de taak van het management om de missie van de organisatie af te stemmen op het (te verwachten) evenwicht en aldus duurzaam concurrentievoordeel te behalen. De praktijk leert echter dat zulk voordeel tegenwoordig bijna van vandaag op morgen verdampt kan zijn. Daarom bedient de chaosopvatting zich van het evolutie-idioom. Vanwege de snelheid en verwevenheid van allerlei typen markten vereist een bedrijf runnen heden ten dage de ontwikkeling van een eperimentenportfolio, die in lijn is met de competenties van de organisatie. Door te blijven experimenteren en op basis van uitkomsten aanpassingen door te voeren (over)leven en presteren organisaties volgens het principe van natuurlijke selectie.

De Grote Recessie heeft de juistheid van de chaostheorie nog eens keihard onderstreept, maar tegelijk het principe van gezonde natuurlijke selectie verlamd. Het vervelende is, dat de endogene “financialisering” van de economie “broad systemic risk” - om met Obama te spreken - teweeg heeft gebracht in een mate die in elke wereldregio biljoenen aan kapitaal en arbeid om zeep heeft geholpen. Alarm en wat nu? Met name in Europa.

Over die vraag hebben of all people de Engelsen goed nagedacht. Een van de laatste pennevruchten van Her Majesty’s Government - van het Department for Business, Innovation and Skills om precies te zijn - is het rapport “The Future of EU Competetiveness. From Economic Recovery to Sustainable Growth” (pdf, op blz. 17 een aardig staatje over hoe ver de EU qua innovatie achterligt bij de US en bij Japan). Dit document staat niet op zichzelf. De rapporten “New Industry, New Jobs” (pdf) en “China and India: Opportunities and Challenges for UK Business” (pdf) uit april en februari completeren het beeld.

Tja, wat zal ik ervan zeggen? Duidelijk een Sisyfus-arbeid om de zaak weer op de rit te krijgen, maar dat moet ook helemaal niet de ambitie zijn. Misschien moeten we wel in een keer doorstoten van de relatief krakkemikkige “Single Markets” van vandaag naar de “Singularity”, wier ontwikkeling ons hopelijk onder weg in staat stelt om de crises van klimaat, energie en water op te lossen, die de daadwerkelijke uitdaging zijn in deze fase van het natuurlijke selectieproces.  De mensheid moet omgeschoold en de wereld geherindustrialiseerd, de overcomplexiteit moet z.s.m. uit het financieel-economische systeem gemanaged worden, en dan . . .

Dan is het wachten op de Singulariteit, waarvan de universiteit maandag 29 juni feestelijk wordt/werd geopend in het Mountain View Center for the Performing Arts. Helaas leiden ze daar maar 120 mensen per jaar op, en da’s dus echt veel te weinig.


Geplaatst in

DelenEr zijn 1 reacties op dit artikel

 • Fraai artikel van buitenbeen-econoom Robin Hanson in IEEE Spectrum 6/2008:

  "Our global economy would stupefy a Roman merchant as much as the Roman economy would have confounded a caveman. But we would be similarly amazed to see the economy that awaits our grandchildren, for I expect it to follow a societal discontinuity more dramatic than those brought on by the agricultural and industrial revolutions. The key, of course, is technology. A revolutionary speedup in economic growth requires an unprecedented and remarkable enabling tool. Machine intelligence on a human level, if not higher, would do nicely. Its arrival could produce a singularity--an overwhelming departure from prior trends, with uneven and dizzyingly rapid change thereafter. A future shock to end future shocks."

  Titel en intro waren al way too much voor de meesten:

  "Economics Of The Singularity
  Stuffed into skyscrapers by the billion, brainy bugbots will be the knowledge workers of the future"

  Hanson vond dat hem woorden in de mond waren gelegd. Meer over Singularity van Hanson vindt u hier. Hansons weblog OvercomingBias met erboven een prachtige plaat van Odysseus, die vastgebonden aan de mast naar de Sirenen luistert, wordt gesponsord door het Future of Humanity Institute van Oxford University. Dit instituut behoort tot de 21st Century School van niemend minder dan James Martin himself. En zo zijn we weer terug bij IT.

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.