Ads in online journalistiek: Toen en nu

Ads in online journalistiek: Toen en nu
{title}

Interessant plaatje dat Boris Veldhuijzen van Zanten voor het TNWblog heeft opgesnord. VHVZ kon geen bron vinden, het plaatje staat in ieder geval hier. Afzender schijnt Melissa Garcia te zijn (@techsassy op Twitter). Wat voor online journalistiek geldt, kan ook voor blogs gelden. Teveel advertenties, tegenwoordig? Ook hier op Marketingfacts? Ik kan me overigens niet echt vinden in de tekst ‘comments from fucktards nitpicking insignificant bits of the story’.


Geplaatst in

DelenEr zijn 9 reacties op dit artikel

 • Ik snap 'm eerlijk gezegd even niet; wat wil je nu met dit plaatje zeggen? Meer ads dan in het verleden? Absoluut niet mee eens. Wel een verschuiving in type ads (en wellicht op meer strategische posities). Er zijn overigens ongetwijfeld onderzoeken naar de verhouding content vs ads.

  geplaatst op
 • Hoe gespecialiseerder (niche) het blog is, hoe beter en relevanter de comments. Maar voor de bredere nieuwssites en -platforms klopt het ‘comments from fucktards nitpicking insignificant bits of the story’ in hoge mate.

  geplaatst op
 • @Marco: Ja, dat wil het plaatje wel zeggen denk ik. Wat ik hiermee wil zeggen is: hebben lezers hier, en op iedere willekeurige andere site, het idee dat de hoeveelheid advertenties toeneemt. Interessant is daarbij, zoals jij al aangeeft, de positie van de advertentie. Die kan zeker strategischer. Dat blijkt ook wel uit dit artikel:

  http://www.marketingfacts.nl/berichten/20090225_kwaliteitsnormering_voor_banner_advertising_met_bannertracker/

  geplaatst op
 • Het punt van dit plaatje (met een knipoog uiteraard) lijkt me dat de eigenlijke content steeds verder verdrongen wordt door ads, comments, etc. In vergelijking met vroeger lijkt de basis van het artikel zelf minder relevant geworden en zijn de comments, mogelijkheden tot delen, maar ook specifiekere en meer diverse advertenties een steeds grotere rol gaan spelen.

  Mijn gevoel zegt dat in vergelijking met een aantal jaren geleden het aantal ads/banners(en de diversiteit) is toegenomen, maar hier is vast iemand die een aantal navenante onderzoeken boven water krijgt.

  P.S. als ik kijk naar een gemiddeld artikel op de Telegraaf.nl lijkt bovenstaand plaatje redelijk spot-on trouwens ;-)

  geplaatst op
 • Ik kan me zeker vinden in 't plaatje. Ben ook zeker wel van mening dat ad's een steeds significantere positie in hebben genomen, maar dat heeft waarschijnlijk ook te maken met dat reclame steeds opvallender is geworden (komst van Flash speelt daarin een belangrijke rol).

  Dat stuk over de reacties is echt heel erg waar, maar zoals Wouter Boon zegt niet voor niche sites als Marketingfacts, Tweakers.net, etc. Maar lees voor de grap eens wat reacties op posts op geenstijl en fok! en je weet waar de maker van dit plaatje op doelt. Eigenlijk had er ook nog een stukje 'related posts' bij gemoeten zoals je op M! en steeds meer andere weblogs ziet. ;) Maar ja, zo kan je dit plaatje natuurlijk eindeloos gedetailleerd maken, de boodschap is zo ook wel duidelijk.

  geplaatst op
 • Koen Roumen donderdag 25 juni 2009, 0:00
  Grappig, ik zie dat bijna omgekeerd met die reacties. Op FOK! en GeenStijl zitten relatief hoger opgeleide mensen dan op bijvoorbeeld Tweakers en de weinige keren dat ik daar verzeild raak en de reacties check, kom je de grootste nitpickerige reacties tegen, terwijl de insteek van de reacties op GS en FOK! doorgaans is om een grappige reactie te plaatsen met een knipoog.

  geplaatst op
 • @Dirk: Hm, je hebt misschien wel een punt. Op Tweakers wordt inderdaad meer op insignificante details gezeurd dan op Fok en GS. Of bezoekers van Fok! en GS hoger opgeleid zijn dan die op Tweakers weet ik niet, maar dat het niveau van reageren lager is staat buiten kijf toch? ;) Dat was eigenlijk meer wat ik bedoelde maar dat is inderdaad niet wat in het plaatje staat.

  geplaatst op
 • Hmm, het is in Nederland nog niet zo erg, maar in de US knippen ze een artikel van 500 woorden in 3 stukken om maar 3x zoveel pageviews te gaan behalen, dat schiet toch wel voorbij aan het doel. Verder kan tegenwoordig iedereen met 30 bezoekers advertenties draaien en schromen ze zich er ook niet voor dit gewoon te doen...

  geplaatst op
 • Jaap Zwart heeft als toegepaste antropoloog gewerkt in het onderwijs en bij verschillende organisaties. Hij was onder meer directeur van het trainingscentrum buy ambien van de Wereldomroep. Door zijn vele reizen heeft hij kennis opgedaan over de rol van religie in de ontwikkeling van landen en van achtergestelde groepen. Nienke Muurling werkt bij de vakgroep Culturele Antropologie van de Universiteit van Amsterdam. Ze doet onderzoek naar Malinese huwelijkspraktijken en migratie en is gespecialiseerd in gender (man-vrouw verhoudingen) en Islam.

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.