SlideshareReview (40): Kennismanagement 2.0 – Sociale media
In de tweede presentatie van Frank Wolf en anderen van T-systems stellen de schrijvers de vraag of er nu een geheel nieuwe manier van kennismanagement is gekomen. Het antwoord is – zoals te verwachten – neen. Toch kunnen in sommige bedrijven de medewerkers en de toeleveranciers elkaar beter vinden. Volgens de makers van de presentatie gaat kennismanagement niet over het bij elkaar brengen van kennis zodat mensen beter kunnen samenwerken, maar gaat kennismanagement over het bij elkaar brengen van mensen, zodat er meer en beter kennis gedeeld wordt.
Volgens mij hebben de schrijvers daar een essentieel punt te pakken. Kennismanagement wordt veel te vaak veel te afstandelijk, veel te instrumenteel, veel te veel van bovenaf ingericht. Het gaat niet om het opslaan van heel veel informatie zodat iedereen die informatie snel kan doorzoeken, het gaat erom dat de medewerkers snel weten wie ze waarvoor moeten hebben. En omdat de verhouding tussen formele en informele netwerken in de meeste bedrijven ongeveer 1 staat tot 1000 is, zul je de oplossing moeten zoeken in informele netwerken.
De crux zit in het verschil tussen cultuur 1.0 (Welke informatie stellen we voor iedereen ter beschikking?) en cultuur 2.0 (Welke informatie moeten we afschermen?). De schrijvers van de presentatie stellen zich een bedrijf voor waarbij heel veel van het (project)werk via min of meer publieke middelen wordt gedaan. Als je je gewone projectwerk niet doet met allerlei dedicated software maar door middel van meer publeke hulpmiddelen als rrs, blogs, wiki’s, maak je deze informatie automatisch beschikbaar voor zoekmachines. Het is niet langer nodig dat iemand zijn kennis apart opschrijft: door meer publiek, meer transparant te werken, schrijft iedereen zijn kennis automatisch op. De zoekmachines zorgen ervoor dat je bij een willekeurig onderwerp snel kunt vinden wie daarvan veel weet. Specifieke vragen kun je vervolgens rechtstreeks aan desbetreffende stellen.
De drie nieuwe elementen zijn:
- Het gaat niet om het lezen van de juiste documenten, het gaat om het vinden van de juiste personen
- 2.0 technieken stellen ons in staat on netwerken van personen op te bouwen, waardoor we de juiste mensen sneller kunnen vinden
- Maar bij dit alles hoort wel een open organisatiecultuur
En opnieuw een cliffhanger: wat betekent die nieuwe organisatiecultuur die noodzakelijk is voor ‘enterprise 2.0’ ? Meer daarover in een volgende SlideshareReview (zelfde plaats, morgenochtend).