Gaat de Amazon Kindle DX de revolutie ontketenen?

8 mei 2009, 04:31

De vernieuwde Amazon Kindle werd deze week op een persconferentie aangekondigd. Dat was ‘hot news’, want tegelijkertijd kwam het nieuws naar buiten dat zowel The New York Times als The Washington Post (niet de lulligste kranten in de VS) deze zomer gaan experimenteren met het uitbrengen van kranten op deze nieuwe digitale reader. Zie ook: ‘Amazon schiet krantenindustrie te hulp’. Maar zie ook de NYT: ‘Looking to Big-Screen E-Readers to Help Save the Daily Press’.

Het scherm van de nieuwe Kindle is met 9 insch 3 inch groter dan de eerste versie van Amazon’s eReader. Kranten zouden hierdoor een stuk leesbaarder worden. Zie ook deze ‘hebben’ van NRC. In bovenstaand filmpje ‘An extended demo of the Kindle DX, from its debut at the Amazon press conference on May 6, 2009.’ Zie ook dit overzicht van Emerce.

Van april 2007 tot juni 2011 was ik freelance editor/ communitymanager / hoofdredacteur bij Marketingfacts. Tussendoor werkte ik bij Insites Consulting, IDG Nederland, Saatchi&Saatchi;/Leo Burnett (voor Samsung) en voor onderzoeksbureau WUA. Vanaf 1 november 2021 vorm ik samen met Luuk Ros de hoofdredactie van Marketingfacts.

Categorie
Tags

9 Reacties

    Fred Zelders

    Ik denk niet dat de Kindle DX de eRead revolutie ontketent. Die was namelijk al ontketend. Op allerlei fronten groeit de belangstelling voor eReading gestaag: Op blogs, op allerlei social networks, in tijdschriften, in de trein, in de vitrines van Dixons, in de MediaMarkt, etc etc. Op steeds meer plekken doemt de eReader op.

    Wat Kindle DX WEL aanwakkerde is de belangstelling van uitgevers van kranten en tijdschriften. Heel aantrekkelijk voor hen omdat ze geen special editions hoeven te maken die geschikt zijn voor het schermformaat dat tot nu toe veel in zwang was (6 inch / zonder ‘s’ overigens).


    8 mei 2009 om 05:42
    Jelle

    Welke revolutie? Ik geniet elke keer weer van een knisperend krantje… Je verliest een hele belevingswereld als je kranten digitaal gaat lezen, en dan gaat het er niet om dat je ’s morgens het laatste nieuws van het internet trekt, dan kijk je alsnog ’s avonds even door het krantje in rust….

    Ik heb kranten nog niet afgeschreven… en om alle informatie die naar mij toekomt nou via 1 medium te laten lopen… tv radio media internet entertainment etc. de bundeling van computer is mooi, maar de afhankelijkheid ervan wordt de zwakte, als kranten hun kaarten slim uitspelen zie ik het nog niet eindigen… laptop is nog niet doorgedrongen tot ontbijt ritueel, kopje koffie + boterhammetje + radio 2 + krantje ontbijt is niet hetzelfde als er een mist…


    8 mei 2009 om 05:52
    Buzzing Bees

    Iedereen verkiest zijn krantje bij zijn ontbijt, ook de digital natives. Maar wie heeft daar in deze jachtige tijden nog tijd voor? Bovendien kost dat knisperende papier handenvol geld dat de kranten tegenwoordig niet meer hebben. Knisperende kranten zijn, tot spijt van iedereen, een overblijfsel uit een vorige eeuw. De e-reader lijkt niet meteen het meest aangename alternatief, maar als het andere alternatief uitsterven is…

    Stel je echter voor dat je voor de prijs van een krant twintig kranten kan doorbladeren op plaatsen waar het niet zo handig is om je laptop open te klappen noch om je knisperend krantje te lezen, zoals staand in de metro of op een overvolle trein. Klinkt al aantrekkelijker niet?


    8 mei 2009 om 06:33
    Jelle

    @buzzing bees

    ik maak tijd voor een rustig ontbijt, ik sta liever eerder op zodat ik rustig op gang kan komen als wat langer in bed en haasten…. die 10 minuten eerder opstaan om krantje door te kunnen bladeren… heb ik er graag voor over!

    Ik sta liever met een krantje in de metro of trein (a paar euro per stuk) als met een duur digitaal apparaatje, niemand komt op het idee om een krant te jatten, waarom zouden ze ook, met dit soort speeltjes ben ik er minder zeker van…. en een gratis metro/de pers of spits is natuurlijk snel meegepakt als je toch in de metro of trein zit… dit is niet iets wat ik altijd mee zou nemen, thuis gebruik misschien.. als je ergens op bouwterrein werkt zou ik hem niet meenemen, als je achter een bureau zit heb je toegang tot internet via computer…

    Ik zie de meerwaarde er niet van, behalve misschien voor het milieu… en JUIST in dit gehaaste digitale snel snel snel haast wereldje wordt de ervaring van rustig krantje doorbladeren een beleving om te koesteren… zou je denken van niet?


    8 mei 2009 om 06:50
    Tom – Estate

    Het zal straks wel zo zijn dat je bij de krant online een abonnement af kunt sluiten en vervolgens iedere dag de krant binnen kunt halen via een eReader. Ik zie hier wel de toegevoegde waarde van.

    Ik was van plan een iRex aan te schaffen, maar die Kindle lijkt me ook wel wat. Wat betreft het knisperende papier denk ik niet dat ik het ga missen. De krant is regelmatig nat en ik worstel regelmatig met de verschillende stukken.


    8 mei 2009 om 07:23
    marcvanderchijs

    Jelle, heb je wel eens een e-book reader gebruikt? Ik gebruik ze al bijna 3 jaar en lees sinds een jaar dagelijks het NRC op een iLiad. Ik kan je vertellen dat ik er inmiddels zo aan gewend ben geraakt, dat ik net zo graag een papieren krant lees als een digitale krant op e-paper. Het is een hele andere ervaring dan het lezen van een krant op een laptopscherm, daar kun je geen krant of boek op lezen.

    Weleens ’s avonds in bed de krant proberen te lezen? Met een e-book reader geen probleem. Waar ter wereld ik ook ben, ik heb altijd een Nederlandse krant van dezelfde dag bij de hand (plus een lading boeken zodat ik kan kiezen wat ik wil lezen). Ik geloof in dit produkt, al zijn de huidige apparaten nog te duur en niet goed genoeg (kleurenscherm!) om echt door te breken.


    8 mei 2009 om 07:31
    jelle

    marc, nee ik heb nog nooit een e-book reader gebruikt. Je kunt overal aan wennen als je er aan wilt wennen en je kunt wel boeken en kranten lezen op laptop, verschillende kranten bieden een ingescande versie van krant aan op het internet, als je er naar wilt zoeken kun je het vinden, en e-books kun je als .pfd’s best op laptop lezen :).

    Ik heb nog nooit in bed een krant proberen te lezen, waarom zou ik een krant in bed willen lezen? In bed lees ik wel een interessant boek. Ik zie de benefit voor boeken wel op een e-book reader, snel even wat naslaan maar…. (heeft het een zoekfunctie) dan nog zou ik ook een dooie bomen boek willen, als je bij iemand op bezoek gaat kijk je toch ook even snel welke boeken/dag/weekbladen er op tafel liggen.. Ik zie dat nog niet gebeuren met een e-book.

    Voor mij wegen de voordelen niet echt op tegen de nadelen, waarschijnlijk ben ik daar teveel bibliofiel voor.


    8 mei 2009 om 11:05
    marcvanderchijs

    Jelle, dat je op een computerscherm geen boeken of kranten kan lezen was niet letterlijk bedoeld natuurlijk, het ging mij hier om de ‘user experience’: het leest gewoon niet lekker. Ik zou je aanraden eens een e-book reader te proberen, dan begrijp je denk ik pas wat het voordeel ervan is: het leest zoals echt papier.

    Ik denk niet dat boeken en tijdschriften helemaal gaan verdwijnen, maar ik denk wel dat door e-book readers de consumptie van papieren media zal gaan veranderen. Ik zelf heb ook kasten vol met boeken die ik als papieren boek wil bezitten (ook nu nog koop ik regelmatig papieren boeken), maar er zijn voldoende boeken en andere media die ik even snel wil lezen maar daarna niet hoef te bewaren. Indien de prijs dan ook nog eens substantieel verschilt van de papieren versie is de keus voor mij snel gemaakt.


    8 mei 2009 om 12:20
    Sietse

    De Kindle lijkt me ideaal voor de scholier. Weg met de, altijd veel te zware, boektas. Nooit meer een boek vergeten.

    Goed voor milieu, gezondheid en begroting.

    Hoop dat de overheid en uitgevers het gaan oppakken.


    8 mei 2009 om 18:32

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!