SlideshareReview: B-to-b sales in tijden van recessie

3 maart 2009, 18:03

Selling in a Downturn Economy – A summary

View more presentations from stakano. (tags: economy downturn)


In deze zware tijden waar bedrijven bezuinigen op alle niet-noodzakelijke kosten zit er voor een verkoper maar 1 ding op: zorgen dat je iets noodzakelijks verkoopt. Dus kom niet aan met termen zoals beter, sneller en mooier.. het gaat nu om overleven. Bedrijven zoeken geen oplossing maar een redding van de ondergang en tenzij je dat verkoopt, kun je beter niemand lastig vallen. In het engels: provocative selling. Letterlijk is dat: provocerend verkopen. Het is de bedoeling dat de verkoper gezien wordt als de redder-in-nood, de deus-ex-machina, de wonder-dokter (let wel: geen kwakzalver, vertrouwen is essentieel).

Het begint met het vinden van de pijnpunten die de CEO wakker houden en het voortbestaan van het bedrijf bedreigen. Voor deze pijnpunten zal namelijk altijd budget beschikbaar zijn. Voorwaarde is wel dat deze pijnpunten nog ongrijpbaar en ondefinieerbaar zijn voor de klant. Het zijn nieuwe problemen waarover ze in hun MBA nog nooit iets gehoord hebben.

Stap twee is het formuleren van een provocatie om de aandacht te trekken. Je moet wel met een opvallend origineel wondermiddel komen. En vervolgens moet je dit lanceren bij de juiste persoon namelijk de budgethouder.

Het doet me denken aan een management-theorie die ik lang geleden gehoord heb om mensen in beweging te krijgen: als mensen heel onzeker zijn, schotel ze dan een visie voor om ze zekerheid te bieden. Als mensen heel zeker van zichzelf zijn, schotel ze dan een risico voor om ze onrustig te maken. In tijden van crisis geldt vooral de eerste situatie, mensen zijn onzeker, weten niet meer wat te doen en meer open voor (bewezen) oplossingen van anderen, maar hebben niet de tijd om wat te experimenteren of verschillende oplossingen te vergelijken in een uitgebreid leveranciersselectie.

Hopelijk biedt dit wat inspiratie voor de verkopers en accountmanagers onder u, kop op, verkopen begint met NEE.

SlideShare Review is de wekelijkse rubriek op Marketingfacts, waarin “marketing-gerelateerde” presentaties worden belicht en besproken. Heeft u een suggestie voor SlideShare Review? Tip ons! Mail Carole Derks of Wichert van Engelen

Structurerend en inspirerend met een zachte G. Beschikt over een stevige basis op het gebied van multichanneling en CRM (de twee hangen nu eenmaal sterk samen) door 10 jaar werkervaring bij ING in de functies Project & Changemanagement, Sales Support en Innovation. Aangevuld met 1 jaar ervaring in de online media. Nu manager bij de Gemeente Nijmegen.

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!