SlideshareReview (21): Levensvatbare sociale netwerken

29 januari 2009, 10:40

Wie wil er nu niet aan (klanten) binding doen door middel van een community, een sociaal netwerk? Maar niet elk sociaal netwerk wordt daadwerkelijk een netwerk. Vaak blijft de community beperkt tot een kleine groep hard-core gebruikers, en soms zakt het geheel dan na verloop van tijd weer helemaal in. Pat Kitano van de Domus Consulting Group zet in een wat knullig ogende presentatie (het lijkt wel een foto-strip) de do’s en dont’s van sociale netwerken op een rij.

Kitano begint met op de te sommen wat je nodig het om een sociaal netwerk levensvatbaar te maken:

  • Een gemeenschappelijk doel
  • Een kritische massa (voldoende deelnemers)
  • Attractieve of beroemde leiders
  • Data
  • Geen spam
  • Eenvoud
  • Schaalbaarheid

Kitano zoekt de schaalbaarheid vooral in wat hij verticale schaalbaarheid noemt: de deelnemers komen van laag tot hoog. De deelnemers zijn geinteresseerd in verschillende stappen van een productie/dienstverleningsproces.

Aantrekkelijk aan deze presentatie is het grote aantal voorbeelden dat Kitano aanhaalt. Hij laat zien wat voor een soort netwerken niet (zullen) lukken omdat ze nauwelijks schaalbaar zijn: Hobbies, specialisatische beroepen en kleine of zeer specifieke industrietakken.

Daarnaast geeft Kitano voorbeelden van industrietakken en van beroepsgroepen waar volgens hem nog veel mogelijkheden zijn tot het opbouwen van sociale netwerken. Ik denk dat Kitano de kansen voor sociale netwerken gebaseerd op hobbies een beetje onderschat. Ook kleine hobbies kunnen wereldwijd door zeer veel mensen beoefend worden. Kunst bij het opzetten van een dergelijk sociaal netwerk is wel om voldoende inhoud te bieden om het aantrekkelijk genoeg te maken om het internet te gebruiken bij het uitoefenen van je hobby. Daarnaast denk ik dat een sociaal netwerk wel degelijk geslaagd kan zijn, ook als het aantal deelnemers wat minder groot is. Bij dergelijke wat kleinere sociale netwerken geldt dan wel dat de intensiviteit van de deelname wel groter moet zijn. Dat betekent meestal zeer specialisatische kennis- en ervaringsuitwisseling.

Al met al is de presentatie een goed startpunt als je nadenkt over het starten van een nieuw sociaal netwerk, of als je een bestaand netwerk een boost wilt geven.

Wichert van Engelen is een innovator. Veranderen is zijn vak, het zoeken en vinden van non-conventionele oplossingen zijn 'handelsmerk'. Na twintig jaar ervaring met veranderen in de financiële dienstverlening startte Wichert begin 2008 als zelfstandig gevestigd ondersteuner van innovatieprocessen en innovatiemanager. Hij richtte Het Lampje Linksonder op, ondertussen een gevestigde naam als het aankomt op inspiratie voor en tijdens het innovatieproces en resultaatgerichte brainstorms. Naast zijn consultancy en interimmanagement-werk, wordt Wichert vaak gevraagd als dagvoorzitter en als gastspreker over het operationaliseren van innovatie. Wichert blogt over innovatie en inspiratie op www.hetlampjelinksonder.nl, www.extendlimits.nl en www.nieuweproductenbedenken.nl

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!