Hello, My Name is E: De gedoodverfde Poken-killer?

22 januari 2009, 09:18


In het begin van 2008 zijn Renato Valdés Olmos en Paul Geurts begonnen met het opzetten van Hello My Name is E, een device waar je digitaal mee kunt connecten. Beide heren spraken destijds ook met de oprichters van Poken, in Zwitserland. Ze wisten van de plannen; op het moment overspoelt Poken ons land. Nou ja, overspoelt. Er zijn enkele Poken-doosjes (ze gaan per 12) verkocht, er zijn artikelen over geschreven. We zitten aan het begin of midden in de hype van de sociale sleutelhanger.

Uiteraard vindt Valdés Olmos het niet chique om Poken af te kraken in bovenstaand interview. En ja, hij vindt het ook wel jammer dat E nu alleen nog maar een online service is, en dat hij niet direct het apparaatje in massaproductie kan nemen. Plaveit Poken de weg voor Hello, My Name is E, of nemen de Pokémon-achtige, bontgekleurde gadgets een niet meer in te halen voorsprong. De tijd dringt. Tik – Tak – Tik – Tak. Renato Valdés Olmos over waarom het wél gaat lukken. Wat de toegevoegde waarde is van E. En over wanneer ze nu met die connector komen. ‘De blueprints liggen er al. Het is wachten op een handtekening.’

Wat is Hello My Name is E?

Hello My Name is E is een dienst waarop je alle profielen van je sociale netwerken kunt verzamelen op één plek. Die gegevens kun je weer uitwisselen met andere gebruikers met de connector, die je aan je sleutelbos kunt hangen. Een device, een connector. Dat is natuurlijk leuk. Maar bij E gaat het verder. Er wordt ook nagedacht over integratie met de mobiele telefoon. Dat is logisch, wat mij betreft. Er zitten vast niet veel mensen te wachten op een sleutelhanger.

Wanneer komen ze nou?

Dat weet niemand. De gesprekken met investeerders zijn in volle gang. Het gaat nog om ‘een handtekening, en dan kunnen we in massasproductie’ zegt Valdés Olmos in bovenstaand interview. Das wel balen natuurlijk. Maar het hoeft geen ramp te zijn. Maar dan moeten de mannen van E wel met een véél beter device komen dan Poken. Anders zijn ze kansloos.

Poken vs My Name is E

Zoals het er nu naar uit ziet, heeft Poken een voorsprong. Wat mij betreft is het apparaatje véél te kinderachtig, en gaat het het schoolplein niet eens halen. Ik dicht E meer kansen toe voor zakelijke omgevingen. Helemaal, omdat, en dat zegt Valdés Olmos ook in bovenstaand interview, er meerdere identiteiten kunnen worden aangemaakt. Een zakelijk, een privé. Telefoonnummer, ja of nee? En er kunnen vast ook meer contacten op die connector-die-er-echt-snel-aankomt dan 64.

Toch heeft Poken in korte tijd (mede door pusherige marketing en gehijg op Twitter en ook hier op Marketingfacts door de resellers in de comments) een aardige naamsbekendheid verworven. Zie onder anderen (fractie van berichtgeving):

Maar ook:

Van april 2007 tot juni 2011 was ik freelance editor/ communitymanager / hoofdredacteur bij Marketingfacts. Tussendoor werkte ik bij Insites Consulting, IDG Nederland, Saatchi&Saatchi;/Leo Burnett (voor Samsung) en voor onderzoeksbureau WUA. Vanaf 1 november 2021 vorm ik samen met Luuk Ros de hoofdredactie van Marketingfacts.

Categorie
Tags

16 Reacties

  media

  Erg goed interview, complimenten. Heb Poken in de kast liggen maar vind het eerlijk gezegd (nog) niets. Een verbeterde versie zoals Renato schets zou wat mij betreft kunnen werken. Succes Renato!


  22 januari 2009 om 09:32
  lgerrits

  Leuk interview. Alleen de vergelijking met een “Zwitsers zakmes” vind ik wat minder slimme woordkeuze, aangezien daar de grote concurrent vandaan komt.


  22 januari 2009 om 09:37
  Remco de Vries

  Leuk interview. Zit met smart te wachten op de connector van E. Hun online applicatie zit wat mij betreft wel snor. Nu nog een connector die mijn zes jarige nichtje niet in haar poppenhuis wil hangen.


  22 januari 2009 om 09:40
  mroumen

  Goed interview! Sterk verhaal en denk ook wel een voorsprong op Poken door de functionaliteiten breed in te zetten door ook mobiel toe te passen. Daarnaast vind ik de interface van de MyNameIsE website vele malen beter.

  Renato: Heb je een indicatie wat de Connector zal gaan kosten?


  22 januari 2009 om 10:10
  jeroenmirck

  Hoe kun je de killer zijn van iets dat korter bestaat dan jijzelf? 😉


  22 januari 2009 om 11:43
  punkey

  Ik heb zo’n vermoeden dat ze met The Next Web live gaan…


  22 januari 2009 om 11:58
  mgvandenbroek

  @pokenfanatic: Hoewel je reactie natuurlijk onder SPAM valt, hij vér onder het niveau van de gemiddelde reactie op Marketingfacts is en ook nog eens anoniem hier is gedropt, is het wel leuk om hem te laten staan. Voor het nageslacht. En voor het onderbouwen van deze zin in bovenstaand artikel:

  “Toch heeft Poken in korte tijd (mede door pusherige marketing en gehijg op Twitter en ook hier op Marketingfacts door de resellers in de comments) een aardige naamsbekendheid verworven.”


  22 januari 2009 om 14:57
  mgvandenbroek

  @Jeroen: Je kunt toch prima een killer zijn van iets dat korter bestaat dan jijzelf? Ik richt een bedrijf op in 2006, een ander richt een bedrijf op in 2007. Die ander bestaat korter dan mijn bedrijf, maar ik ga het wel killen en van de markt drukken omdat ik met een bepaalde innovatie kom die die ander doet verbleken en terugstuurt naar de tekentafel.

  Of lees ik je nu echt verkeerd? 🙂


  22 januari 2009 om 15:37
  AymanvanBregt

  @Matthijs

  Ik snap je punt waarom de comment van @pokenfanatic blijft staan maar ik vind het triest dat een interessante ontwikkeling op deze manier best verpest wordt door dit soort bijzondere personen. Er zijn mensen die op twitter de search abusen en mensen stalken om de poken te verkopen… Ik geloof in de kracht van het product, het is een niche product en qua ontwikkeling erg interessant qua stap naar meer gemak en integratie.

  Zit nu nog naar de video te luisteren: NFC is near field communication volgens mij 🙂

  Mooi stuk! Ben benieuwd wat het jaar gaat brengen met dit soort type gadgets.


  22 januari 2009 om 18:38
  AymanvanBregt

  @Matthijs

  De poken kent trouwens ook meerdere profielen, daar had je nog wel iets beter je huiswerk kunnen doen ;-). Daarnaast kunnen pokens gecustomized worden en is er ook een stap naar b-2-b mogelijk denk ik.


  22 januari 2009 om 18:45
  mgvandenbroek

  @Ayman: Dank voor de aanvullingen. Hoe zie jij, als ‘believer’ in de kracht van dit type producten, de toekomst van E?


  23 januari 2009 om 06:12
  Martijn

  Voor de geïnteresseerde: er staat ook een interview met Renato op Blueshots TV, aflevering 7 van Gurus.


  23 januari 2009 om 15:14
  Tim Huijbers

  Krijg ik ruzie als ik heel kort door de bocht zeg dat social networks zo 2008 zijn….?

  Zonder daar diep op in te gaan (ietwat offtopic), maar ik hoor de eerste om me heen al hun Hyves accounts verwijderen. Zelf ben ik de plaxo, naymz, facebook, myspace, hyves, linkedin ect (lees: nog 10tallen die je automatisch ‘aanmelden’) ook nogal zat aan het worden, iets teveel zeg maar (behalve overigens LinkedIn, 1tje/een zakelijke onderhouden is nog prima).

  ik zit helemaal niet te wachten op het onderhouden (of het laten onderhouden door apparaatjes) van alle services etc. En ik heb zo’n vermoeden dat ik niet de enige ben….

  (..ontketent nu een oorlog..)


  26 januari 2009 om 11:34
  Lien

  @Tim

  In deze mogelijk oorlog sta ik graag aan uw zijde!


  26 januari 2009 om 11:57
  Piet Klein

  Leuk deze strijd. Ik heb een Poken panda en toon die op bijeenkomsten van zakelijke netwerken. De reacties zijn alleen nog positief geweest. De uitvoering van de panda werd positief ervaren.

  Het prototype dat getoond wordt van E ziet er strak uit maar het speelse uiterlijk van de Poken heeft ook uitstraling. Ik ben ook beta tester van E. Hier kan ik mijn weg nog niet vinden.

  Het gebruik van de mobiel telefoon zal niet makkelijk zijn. Probeer eens een vcard van outlook over te zetten via bluetooth op een bijeenkomst. Ben je een wijntje verder. Er zijn er niet veel die met bluetooth om kunnen gaan.

  Bovenal blijft het een leuke ontwikkeling. Ik hoop dat het een spannende strijd wordt en wellicht komt de tijd dat je met een E kan connecten met de poken.


  26 januari 2009 om 12:15

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!