Economisch weerbericht (14): StaatsPers.nl

Economisch weerbericht (14): StaatsPers.nl

Naarmate het slechter gaat, weet je beter wat echt telt. Een van die dingen is bloggen/vloggen. Waarom? Omdat de kranten het zó slecht hebben, dat ministerieel gesteund advies geboden is. Is dat goed? Ach, ze doen maar, denk ik dan: het huidige krantenbolwerk is toch goeddeels een gelopen race en zo’n “advies” is een mooi monumentaal afscheid.

Maar wat er eigenlijk zou moeten gebeuren - a propos advies - is de oprichting van een StaatsPers.nl vanuit OCW & BZK, die blogartikelen publiceert. Waarom? Vanwege het aantal excellente weblogs hierzulande, heutzutage, vanwege de positieve invloed op betrokkenheid van mensen, hechting, educatie, cultuur, enzovoort, en vanwege de Pareto/Long Tail-verdeling, die voor elke behoorlijke dataset geldt:

{title}Ik zou dan willen mikken op 40-92, omdat je daar waarschijnlijk net mooi een Nederlandstalig dagblog met verschillende rubrieken in een reguliere krantomvang mee zou kunnen vullen. Ik zou StaatsPers.nl meenemen als gratis content voor bijvoorbeeld het NS-internet-initiatief en er onmiddellijk een tv-kanaal van maken. Als je één kans hebt om burgerzin en dialoog te stimuleren, dan wel op deze manier. Mits je ook doelbewust de underdogs uit de Long Tail alternerend op het platform hijst natuurlijk.

Ik weet zeker, dat het aantal enthousiaste proams/prosumers en lezers/kijkers in no time beduidend zou toenemen, wat alleen maar goed is voor onze kwakkelende kenniseconomie en voor vruchtbare communicatie onderling. De rubrieken uit de traditionele krant zou ik handhaven, ik zou zeker regionale bijdragen opnemen en ik zou de boventalligen op de huidige krantenredacties de gelegenheid geven om als onafhankelijk ambtenaar StaatsPers dit superdemocratische crowdsource-initiatief te faciliteren.

Behalve opzienbarend is StaatsPers.nl natuurlijk op voorhand een geheide hit, maar zit het er ook werkelijk in? Tja, why not, het domein is nog vrij.


Geplaatst in

Delen

0
0


Er zijn 8 reacties op dit artikel

 • Ze zouden drinken moeten verbieden tijdens het schrijven....

  geplaatst op
 • Jaap, ja je zou nog een stapje verder kunnen gaan en dan kom je bij 'Ohmynews' uit. Groot voordeel daarvan is dat je als burgerjournalist lekker kan cybercashen. Een stukje in de staatspers komt dan in de eigen portemonnaie. Mooie kans om de 'burgerzin en dialoog te stimuleren'. Liza Minelli zong het al http://nl.youtube.com/watch?v=rkRIbUT6u7Q

  geplaatst op
 • Bij de zuiderburen leeft eea momenteel enorm, nu Corelio de professionals aan de dijk heeft gezet en sinds 1-1-2009 alleen nog maar van amateurs gebruik maakt.

  Bekijk de Red de Pers(fotografie)-petitie.

  Veel meer dan een pintje vatten om de kopjes emotioneel boven water te houden, kunnen ze daar vrees ik momenteel niet doen Hans.

  geplaatst op
 • Eind november vond in Barcelona de tweede Europese Communicatie-Conferentie van ECREA plaats, de European Communication and Research Association. Op het programma stond onder meer een interessante studie van Pieter Ugille en Karin Raeymaeckers (Universiteit Gent), getiteld A bottom-up revolution? The rise of citizen journalism and prosumers."

  @Menno, het format zou inderdaad OhMyNews kunnen zijn of het Israëlische Scoop.

  geplaatst op
 • Jaap, mooi artikel in het FD van vandaag. Ik wist alleen niet dat je zo'n wereldverbeteraar was :-)

  geplaatst op
 • @Arnoud

  Nou ja, wereldverbeteraar, what's in a name . . .
  Als is dat even relateer aan deze EW14 en de vorige EWs, dan zien we, dat wij hier al heel vroeg een hele goede neus hebben gehad voor wat komen gaat. Dat wordt dan nog weer eens dunnetjes over gedaan, gisteren in Tegenlicht bijvoorbeeld, waar Jim Rogers nogmaals het failliet van de US mocht prediken.

  RTLZ zet dat oude nieuws dan vandaag weer rechtsboven op de website. En De Pers heeft in de linkerkolom de "scoop", dat economen het ook niet meer weten, dat hun ramingen steeds moeten worden bijgesteld, en dat er meer common-sense moet worden verdisconteerd ipv alleen maar mechanistische modellen gehanteerd.

  Tja, dat hadden we hier allemaal al gezegd, maar ik begrijp dat functionele herhaling hard nodig is om de boodschap home te hammeren.

  Omdat ik zelf niet in herhaling wilde vallen, dit keer maar een topic gepakt, dat gegeven het eigen gelijk wat mij betreft in het verlengde van EW1-13 lag, namelijk: kijk nou eens naar de analyses, berichtgeving en achtergronden op de blogs. Misschien moet dat eens wat meer geïnstitutionaliseerd. In een StaatsPers.nl bijvoorbeeld. Veel mensen denken misschien, dat ik een grapje maak, maar dat is dus niet zo.

  En ja, misschien kan zo een initiatief de wereld een stukje verbeteren. Give it a try, OCW & BZK, zou ik zeggen.

  geplaatst op
 • Nog even over de zieltogende pers:
  Carlos Slim Helú, de Mexicaanse telecommagnaat, steekt weer eens een hoop geld in de NYT. Dit maal 250 miljoen dollar.

  geplaatst op
 • Beste Jaap,

  De schrijvende media zet geen trend, maar beschrijft een reeds ontstane trend omdat zij schrijven op basis wat zij waarnemen en omdat het leeft bij hun (doel)groep. Analytici schrijven op basis van een visie en daarbij maakt het niet uit of daar een brede belangstelling voor is. Trends veranderen.

  De media speelt hierop in zodra de aandacht van het publiek wordt verlegd. Analytici blijven vasthouden aan hun visie, bewegen mee op veranderende situaties, niet omdat de aandacht verslapt, maar integendeel, ze stellen hun visie bij omdat de situatie verandert. Bij hen treed er een verdieping op.

  Wat mij opvalt is dat er zoveel thema’s zijn die zich in de schrijvende media herhalen. Ouder wordende lezers gaat dit op een gegeven moment opvallen. We hollen van de ene crisis naar de andere, analisten schijnen het regelmatig fout te doen, niemand had de crisis kunnen voorspellen en zo zal jij er ook wel een paar kunnen opnoemen. Wat gebeurt hiermee? Welke kritische journalist stelt eens een vraag of verwijst eens naar een analyticus zodra er wordt beweerd dat niemand de crisis had zien aankomen?

  Mensen zoals Jim Rogers, Robert Shiller, en of je het met hem eens bent of niet, hetzelfde geldt voor Willem Middelkoop houden vast aan hun onderbouwde analyse en hun visie. Het institutionaliseren van analytisch geschreven columns zou een gevaar kunnen zijn voor de krantenuitgevers. Ik vermoed dat het subsidiepotje dan snel op zal raken.

  Kranten komen dan als een sandwich klem te zitten tussen de oppervlakkige met reclame volgestouwde gratis uitgedeelde kranten en de goed gedocumenteerde Staatspers waarin doormiddel van een thematische aanpak de analyses en visies van analytici met een warm onthaal worden gekoesterd.

  Aanvankelijk zag ik een enkele reden om op je artikel te reageren. Maar ja, bovengenoemde reactie kon ik niet in mijn kop laten verpieteren.

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.