Online Video Advertising Summit 2008
Online video is groot. Enorm groot. In de VS groter dan search inmiddels zelfs. Dat biedt veel perspectief. Adverteerders, omroepen en uitgevers experimenteren volop met de kansen die dit nieuwe medium hen biedt.
Vandaag ben ik (een deel van de dag) te gast op de eerste ‘Online Video Advertising Summit’ en zal in dit bericht verslag doen van de sprekers. Volgens de organisatie komen vandaag de volgende onderwerpen aan bod:
- Wat zijn de laatste ontwikkelingen in online video en online video advertising?
- Welke targeting mogelijkheden zijn er? En welke vormen van interactiviteit?
- Wat zijn de best practises in branded content, in-video advertising en online video SEO?
- Wat doet online video advertising in termen van engagement en reclame-herinnering?
- Hoe is online video het meest effectief in te zetten?
- Hoe is online video-content vindbaar te maken en te vercommercialiseren?
Marco Derksen mag de aftrap verrichten namens het IAB. 81,30% van de Nederlanders gebruikt momenteel internet. De mediabestedingen blijven daar nog iets op achter, met een besteding van ongeveer 150 miljoen aan online advertising in 2007. De voorspelling voor 2008 is een verdere groei van zo’n 15%. Van alle online advertentiebudgetten gaat momenteel nog iets meer dan de helft naar search. Onderzoek van EIAA wijst uit dat marketeers verwachten dat de bestedingen aan online als enige zullen gaan toenemen. Bestedingen aan online video zullen naar verwachting met ruim 80% gaan stijgen in 2008 en is daarmee de grootste groeier in de online mediabranche.
YouTube is natuurlijk het bekendste voorbeeld op het gebied van online video. Deze site bestaat pas sinds 2005, maar is al zeer bekend. Een ander voorbeeld die de trend ondersteunen zijn de videosites van de NOS. Binnen het IAB is een aparte ‘Taskforce Online Video Advertising’ opgericht, met Dolf Kars als voorzitter. Hij neemt het stokje dan ook over van Marco Derksen en geeft een verdere uitleg over de taskforce.
IAB Taskforce Online Video Advertising
Op dit moment zijn een aantal bedrijven lid van de taskforce: AD Nieuwsmedia, Adfactor, Aflink, DQ&A, Easyconcepts, Eyewonder, Google, Group M, Ilse Media, Microsoft, Nedstat, Radio 538, RTL, SBS, SMM, STER, Webads, Videostrip en Zoomin.
De taskforce houd zich bezig met standaarden, onderzoek en marktvoorlichting. Momenteel zijn er twee standaarden ontwikkeld, met een bijbehorende set regels.
Preroll
- De duur mag maximaal 15 seconden bedragen
- Flash of silverlight toegestaan als technieken
- Formaat moet 4:3 of 16:9 zijn
- De hoogte mag maximaal 240 pixels bedragen
- 4 maten companion banner
Overlay
- Maximaal 20% van de viewport
- Hij moet wegklikbaar zijn als hij tussen de 10 en 20% van het beeld beslaat
- Hij mag niet in het middelpunt staan
- De duur mag maximaal 30 seconden bedragen
Uit een branding onderzoek uit Duitsland (door 7one interactive) blijkt dat een prepoll advertentie getoond wordt op het moment dat er eigenlijk geen aandacht voor de video is (je bent nog aan het zoeken). De overlay advertentie krijgt meer aandacht, omdat iemand dan al echt aan het kijken is.
Nieuwe vormen van videoadvertising zijn het inbakken van een reclameboodschap in een filmpje (voorbeeld: zunavision.com). Hans Teeuwen doet het weer anders met onderstaande video over TELE2. Volgens Dolf is de video een afspraak geweest tussen TELE2 en Hans Teeuwen. De video is de best bekeken video van Hans Teeuwen geworden, wat voor veel aandacht online zorgt.
Bovenstaande video is trouwens ook meteen een mooi voorbeeld van een correcte ‘preroll’ advertentie. Een techniek die ook vaker voorkomt de laatste tijd is het branden van een videoplayer.
De markt voor online video groeit in aantal campagnes. De bedragen werden de laatste tijd echter lager door de crisis. De totale online en video budgetten nemen echter toe. Teveel bedrijven kopiëren nog tv reclames 1-op-1 naar het internet, wat niet altijd werkt. Bedrijven als ‘Superheroes’ leggen zich toe op het maken van specifieke online video advertenties.
Momenteel is de IAB Taskforce bezig met een verdere inventarisatie op het gebied van de wensen en behoeften uit de markt.
Bas de Kok, STER
Online Video Advertising is Sales Developer Internet bij de STER. Bovendien is hij secretaris bij de taskforce Online Video Advertising van het IAB. In zijn functie zorgt hij voor de contacten tussen de STER en de omroepen. De STER is de exclusieve verkoopmaatschappij van de Publieke Omroep. Het domein heeft een bereik van 56,6% en is daarmee nummer 3 in de lijst van de STIR. Momenteel worden ook 100 websites beheerd door de STER. In 2005 is begonnen met Online Video Advertising. Een website als Uitzending Gemist heeft momenteel een bereik van 14 miljoen opgevraagde feeds.
Een bijzondere vorm van Video Advertising bij de omroepen is de webcommercial. Gewone commercials van TV worden door de STER omgezet naar het flashformaat (FLV) en worden vertoont op de rectangle posities in de websites. Bij de video’s op Uitzending Gemist worden alleen preroll advertenties toegepast en geen overlay advertenties. Uit eigen onderzoek bleek de effectiviteit daarvan veel hoger. Ook post-roll (het verder vespreiden van video’s) krijgt veel aandacht.
De komende tijd zal de ‘Nederland 4’ player gelanceerd worden, met daarin de inhoud van de digitale themakanalen. De player is opgebouwd in Silverlight en ook Uitzending Gemist zal overgaan naar deze nieuwe techniek. In mei dit jaar is de STER ook een pilot gestart met een helemaal eigen omroepplayer, met informatie daarover op pilot.omroepplayer.nl.
Hoe ziet STER de toekomst? STER gelooft in Online Video Advertising en zal hier meer op gaan inzetten. Ook zal het meer onderzoek gaan doen naar de effectiviteit van bijv. pre-roll, pre-roll XL en post-roll. In 2009 zal het ‘STER Testlab’ gelanceerd worden, waarin nieuwe vormen van Video Advertising onderzocht en getest worden.
De pre-roll irritant?
Vlak voor de pauze start Ronnie Overgoor, de dagvoorzitter, nog een interessante discussie over de mate van irritatie bij een pre-roll advertentie. Zijn stelling is dat het inzetten van die advertentievorm een volledig omgedraaide wereld is. Mensen kunnen niet wegzappen en worden verplicht de boodschap te bekijken. Bij TV kun je in ieder geval nog naar andere kanalen kijken, totdat het programma weer verder gaat.
Niet de hele zaal is overtuigd, een aantal aanwezigen geven aan geen probleem te hebben bij het formaat, mits de advertentie inderdaad maximaal 15 seconden duurt. Ronnie pleit vervolgens voor een skip-knop, waarna een bezoeker aangeeft dit getest te hebben. Daaruit bleek dat bijna iedereen die knop gebruikte, waardoor de exposure voor de adverteerder volledig verdwenen was.
Je bent er vlot bij Robert; heel goed! Zet even de align uit van de openingsfoto; in IE gaat dit namelijk fout 😉
Doe m’n best 😉 Align van de foto is aangepast!
Leuke ontwikkelingen video advertising. Benieuwd hoe hard dit in 2009 gaat groeien!
Gerelateerde artikelen
Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!
Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!