Steeds meer producten eerst als publieke betaversie of in testlab

Steeds meer producten eerst als publieke betaversie of in testlab

Steeds meer producten eerst als publieke betaversie of in testlabIn de software-industrie kennen we het al langer, maar steeds meer producten en diensten komen tegenwoordig eerst uit als bètaversie. Een bètaversie is de naam van in ontwikkeling zijnde software of in dit geval in ontwikkeling zijnde product of dienst. Een eerste versie wordt meestal de alfaversie genoemd, naar de eerste letter van het Griekse alfabet alfa. Bèta is de tweede letter van dat alfabet. Als er daarna nog een versie komt vóór de officiële versie, dan wordt die soms preview- of gammaversie genoemd. Een bètaversie is meestal nog niet stabiel genoeg om in productie genomen te worden, maar wel al (deels) functioneel. De bètaversie wordt vaak verspreid onder een selecte groep van gebruikers voor een gebruikerstest. Dit kan een gesloten selectie gebruikers zijn (closed beta) of gewoon voor elke gebruiker (open beta).

Tegenwoordig openen, in navolging van Google Labs, steeds meer bedrijven een testomgeving of lab waar consumenten alvast kennis kunnen maken met producten en diensten die misschien op de markt komen. Zo kennen we Microsoft Live Labs, Yahoo! Research (dat ons leidt naar Yahoo! Sandbox) en Mozilla Labs. Maar niet alleen traditionele softwarebedrijven openen online labs, ook bedrijven als Reuters, American Express, Nokia en Omroep.nl hebben inmiddels hun eigen testomgeving.

Wie kent nog meer voorbeelden van niet-software bedrijven die komen met betaversies of een online testomgeving openen voor nieuwe producten en diensten? En wat vinden wij als consumenten eigenlijk van die ontwikkeling? Moeten bedrijven niet gewoon komen met goede producten die af zijn?


DelenEr zijn 4 reacties op dit artikel

 • Leuke vraag.

  Site als brixter.nl is ook als beta gelanceerd.


  Ik vraag me wel eens af wat de afweging is om een product onder de naam beta te lanceren. Is hier een trend in te vinden?

  geplaatst op
 • Funda Next via beta.funda.nl
  (meerdere nieuwe producten)

  Speurders via beta.speurders.nl
  (toekomstige site)

  Persoonlijk vind ik dit soort omgevingen leuk en nuttig. Hamvraag blijft vaak wel: hoe krijg je er bezoekers zodat je als bedrijf testresultaten kunt verkrijgen

  geplaatst op
 • Alfa, Beta, Closed Beta! jongens, waar we het over hebben is gewoon een Pilot. Producten en diensten die door bedrijven worden aangeboden, ontwikkelen zich 'door de tijd' altijd. Als dat niet zo is zijn er waarschijnlijk geen klanten of wordt er niet naar klanten geluisterd. De vraag wat wij als consumenten hier van vinden is naar mijn mening simpel; je kiest voor een dienst of product zoals die op dat moment wordt aangeboden. Het bedrijf zal het product of dienst verder ontwikkelen als dat de wens van de klant is. Let wel; producten en diensten zijn NOOIT af. Een bedrijf start altijd met een basisversie met bijbehorend prijskaartje, als het product zich verder ontwikkelt, ontwikkelt de prijs mee of niet, en dat is dan de keuze van het bedrijf in kwestie. Producten waarvan de basisversie niet voldoet of grove gebreken vertoont moeten terug naar de 'tekentafel. Consumenten en bedrijven mogen daar niet mee lastig gevallen worden.

  geplaatst op
 • Ben helemaal voor labs. Snellere innovatie,snellere product lancering, sneller feedback van de klant en natuurlijk meer betrokkenheid met klanten. Er zijn natuurlijk wel verschillende soorten labs met verschillende functies.

  hier nog een kort overzichtje van labs

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.