Unieke marathonuitzending NOS tijdens de Amerikaanse verkiezingen

Unieke marathonuitzending NOS tijdens de Amerikaanse verkiezingen
, Habbo.nl

{title}In de nacht van 4 op 5 november wordt duidelijk wie zich de nieuwe bewoner van 1600 Pennsylvania Avenue in Washington DC mag noemen. De NOS is erbij met een unieke marathonuitzending op Radio 1, Nederland 1, internet en mobiel.

Op www.amerikakiest.nl zijn de verkiezingen op een unieke manier te volgen. Niet alleen kunnen bezoekers de uitzendingen van Radio 1 en Nederland 1 live via internet zien, ook worden de beelden van de Amerikaanse nieuwszenders Fox en CBS live gestreamd (overigens alleen in Nederland te bekijken). De NOS site biedt de bezoekers op deze manier volop gelegenheid om het nieuws te volgen zoals ze zelf wensen. Niet alleen wordt het nieuws over de verkiezingen multimediaal gebracht, ook kunnen bezoekers via de chat en webcam vragen stellen aan de gasten van zowel het programma op Radio 1 als ook de uitzending op Nederland 1.

Op de site zijn onder meer alle verslagen van correspondenten Eelco Bosch van Rosenthal (televisie) en Ron Linker (radio) op te roepen. De NOS-site biedt veel achtergrondinformatie en video- en radiofragmenten van belangrijke gebeurtenissen, zoals speeches van de kandidaten. Verder kunnen de bezoekers van de site de uitslagen per staat live volgen. De meest recente tussenstanden, en een actuele uitleg van de stand van zaken per staat, worden meteen zichtbaar gemaakt op een kaart van de Verenigde Staten. Tijdens de verkiezingsnacht worden alle uitslagen van de exit polls real time gebracht. Via een gedetailleerde overzichtskaart worden alle statistieken beschikbaar gesteld, ook die van voorgaande verkiezingen.

Bij de verslaggeving van de verkiezingen wordt ook Twitter ingezet. In beide ‘kampen’ houden de NOS-verslaggevers het publiek op de hoogte van de actuele gebeurtenissen. Een verslaggever maakt op de verkiezingsdag in New York een roadtrip van Ground Zero naar Harlem, de ‘zwarte hoofdstad van de VS’, om daar de reacties te peilen. Op je mobiel is ook alles te volgen mits je de NOS mobiele applicatie hebt gedownload. Via http://feeds.nos.nl/amerikakiest kunnen de podcasts binnengehaald worden

Het programma NOS Amerika Kiest op Nederland 1 wordt gepresenteerd door Eva Jinek en Philip Freriks. Zij ontvangen in de marathonuitzending –  van 00.00 uur tot 09.00 uur – een groot aantal uiteenlopende en aansprekende gasten uit binnen- en buitenland

Op Radio 1 zijn onder meer presentatoren Lucella Carasso, Chris Kijne en correspondent Ron Linker de hele nacht te beluisteren. Net als de televisie-uitzending komt het radioprogramma van NOS Nieuws ook live vanuit het The Occidental. In het NOS Radio 1 Journaal op 5 november, van 06.00 – 09.30 uur, wordt elk uur live overgeschakeld naar Washington voor het laatste nieuws en de eerste reacties.


Geplaatst in

DelenEr zijn 9 reacties op dit artikel

 • Gaaf. Ik heb de debatten bekeken (speciaal voor opgestaan) en vond die geweldig, maar de totale uitzendingen erg summier. Na afloop was er enkel een kort nagesprek. Geen diepe discussies of interviews. Dat, terwijl het me heel interessant had geleken om bijvoorbeeld te zien/horen wat Maarten van Rossem er van vond.
  Ook werden de debatten de volgende ochtend niet even herhaald, wat ik erg dom vond.

  Ik begrijp ook niet waarom er m.i. zo weinig aandacht aan is besteed, terwijl het ook voor Europa een groot verschil zal uitmaken of Obama of McCain president wordt. Zo wil Obama de belastingen voor bedrijven die zich in het buitenland vestigen, verhogen. Dat zal direct effect hebben op de werkgelegenheid. En dan heb ik het nog niet over de kwesties Irak, Pakistan, Iran, Afghanistan.......

  geplaatst op
 • @Jacobien: Dat valt nog maar te bezien. Je zou ook kunnen zeggen, dat de toekomstige president in de VS helemaal geen tijd noch geld zal hebben om zijn eigen agenda uit te werken, omdat hij de puinhopen van 8 jaar Bush zal moeten opruimen. Inderdaad, damage control. Komt die kredieitcrisis nog eens bij. Voordat Amerika daar overheen is, lopen wij ons allemaal in massale gekte, alweer warm voor de volgende race om het Witte Huis.

  Even wat anders: er schijnt een naam te zijn (de wet van...) voor het gegeven dat alle Amerikanen, als ze straks in het stemhokje staan, volledige privacy hebben, NIET zullen kiezen voor Obama omdat hij nu eenmaal een kleurling is. Iemand? Ik kan er even niet opkomen. Wel machtig interessant. Het zou de totale hypocrisie van de VS en zijn inwoners in een keer aan de oppervlakte brengen en tastbaar maken.

  geplaatst op
 • @Matthijs Je hebt het over het Bradley effect. Vernoemd naar Tom Bradley, een zwarte burgemeester van LA die in 1982 gouverneur van Californie wilde worden. Hij liep zo'n 20 procent voor op de blanke andere kandidaat, maar verloor uiteindelijk toch. Oorzaak: mensen durven tegen opiniepeilers niet te zeggen dat ze niet op een zwarte kandidaat gaan stemmen.

  geplaatst op
 • -einde Ster reclame-

  Ik ben erg benieuwd hoe uniek de wijze van verslag van RTL en BNR is....
  Ik vind de roadtrip van Rick Nieman ook uniek en de analyses van Bernard Hammelburg onovertroffen.

  geplaatst op
 • @Krijn: JA! Dat was het. Het Bradley-effect. Niet meer vergeten. Ik hoop trouwens, dat ik (ach, ik, heb dit natuurlijk niet zelf bedacht, maar vind de gedachte interessant) ongelijk krijg. Weg met het Bradley-effect ;-)

  geplaatst op
 • "-einde Ster reclame-"

  @Ludo Raedts: Point. Taken. Had inderdaad nog wel 1, 2 of 3 alinea's met de initiatieven van andere partijen bij gemogen in deze posting. Zou het zeker sterker hebben gemaakt.

  @Paulo: Aandachtspuntje voor volgende keer ;-)?

  geplaatst op
 • @Ludo Raedts

  Sorry voor mijn late reactie ik was even bezig met de voorstellen en orderverwerkingen en reacties nadat ik dit dit bericht had geplaatst mijn excuses....

  Waar kom jij de Ster reclame mogelijkheden dan tegen in het bericht of heb je snel gelezen?

  Ze staan er echt niet in hoor..ik wil ze voor jouw alsnog nog wel even opnoemen daar gaan we...:

  -Ster Reclame-
  ...je kunt pre-rollen (max 15sec) voor alle video's en streams op http://www.amerikakiest.nl (behalve de Amerikaanse streams) en we hebben nog plek voor een hele mooie banner namelijk de skyscraper (120x600) op de homepage. Nogmaals je moet wel snel zijn want het loopt storm na het plaatsen van bovenstaand bericht. Kopen kopen kopen op=op, bij aankoop 1 gratis Amerikaanse Happymeal
  -Einde Ster Reclame-
  Asjemenouw

  geplaatst op
 • @Paulo
  jammer dat je het gesprek niet aan gaat.
  Je moet toegeven dat het wat eenzijdig overkomt. De NOS gaat op een geweldige manier de verkiezingen verslaan, aldus de partij die de reclame tussendoor verkoopt.
  Ik wilde alleen aangeven dat er meer partijen (met minder budget) ook verslag doen van de verkiezingen.
  Je punt (dat de wijze van verslag van de NOS uniek is) zou zelfs sterker worden als je het afzet tegenover de "old-school" verslaggeving van de andere stations zoals Matthijs ook al aangeeft.

  geplaatst op
 • aanvulling:

  Alle Nederlanders die dat willen, kunnen zich via een sms-je laten wekken zodra er in de nacht van dinsdag op woensdag een nieuwe president is gekozen. Deze gratis sms-service (activeren door ‘VS’ te sturen naar tel. nr. 9090) is vooral bedoeld voor hen die niet de gehele nacht de live NOS-uitzendingen op Nederland 1, Radio 1 of http://www.nos.nl/amerikakiest willen of kunnen volgen.

  @ Ludo . Maar als het bericht van iemand anders was gekomen dan was het geen reclame? Ik snap je punt wel een beetje maar je bent het met me eens dat het wel de moeite waard is om hierover te posten. Iedereen doet wel wat maar dan zou het bericht te lang worden en daarom even de focus op NOS..Ook het jeugdjournaal heb ik er bewust uitgelaten en dat is ook NOS en die gaan ook bijzondere dingen doen..je moet keuzes maken

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.