Geld verdienen met communities doe je zo!

20 oktober 2008, 04:48

Communities klinken in de oren van velen nog soft en weinig zakelijk. Maar ook met communities is geld te verdienen. My Space stevent dit jaar af op 1 miljard inkomsten en ook in Nederland zijn veel succesvolle voorbeelden te vinden.

Ik sprak met een tiental vertegenwoordigers van sites en communities waar simpelweg geld wordt verdiend. Waar de combinatie van contact en binding en geld werkt.

In bovenstaande video item komen o.a. aan bod Startpagina, Viva, Hyves, Sanoma, Iens, Pocketinfo, Marketingfacts, Vangstenregistratie, Blogo en PSV.

Over advertenties, sponsoring, premium memberschips, data, afgeleide inkomsten en meer.

Erwin Blom (Wormer, 1961) is voormalig hoofd van de afdeling Digitaal van de VPRO en mede-oprichter van The Crowds, een bedrijf dat zich specialiseert in ’social media’ en 'Fast Moving Targets', een platform over innovatie op het gebied van media, technologie en communicatie.

Categorie
Tags

26 Reacties

  media

  Complimenten Erwin, erg goed en interessante documentaire over hoe geld te verdienen met online communities. Denk dat je belangrijkste inkomstenbronnen wel hebt genoemd. Je maakt zelf al het onderscheid in direct (advertentie-inkomsten, premium lidmaatschap, etc) en indirect (leadgeneratie, gebruik van data, etc). Persoonlijk geloof ik het meest in de indirecte inkomstenbronnen en daar ligt het vooral aan de creativiteit van de community-eigenaar. Ben dan ook wel benieuwd naar de hele bijzondere inkomstenbronnen (Pocketinfo is daar een aardig voorbeeld van). Wie?


  20 oktober 2008 om 05:18
  Tanja

  Geen inhoudelijke commentaar maar ik wil wel even zeggen dat ik het een goed filmpje vindt! Beetje lang maar door de opzet is dat geheel niet vervelend. Het ‘leest’ als een informatieve blog zonder dat je moet lezen. Mijn complimenten!


  20 oktober 2008 om 05:40
  Dorien

  Interessante presentatie. Dankjewel! Waar ik graag meer over wil weten is het mobiele internet stukje. Hoe kan je daar geld mee verdienen? Kan dat op een gelijkaardige manier? Hoe zit het daar met advertenties? Zijn daar nieuwe mogelijkheden?…


  20 oktober 2008 om 05:42
  jwenl

  Inderdaad complimenten, een prima weergave van manieren om op internet geld te verdienen met sociale netwerken e.d.


  20 oktober 2008 om 05:59
  erwblo

  @all Dank voor de reacties! Leuk om te lezen.


  20 oktober 2008 om 06:07
  punkey

  Goed overzicht Erwin! Bij het indirecte deel zou je evt ook nog kunnen kijken naar de mogelijkheden om content door te plaatsen naar andere kanalen. Kijk naar Bright die dat met Dag doen of zoals wij dat ook met Lifehacking.nl doen naar Nu.nl.

  Ik zou graag wat meer willen weten van het Sanoma-interview over het gebruik van wiki’s en kennisdeling binnen hun salesteam. Is daar een complete video van online?


  20 oktober 2008 om 06:49
  Laurens T

  mooi overzicht: duidelijk en vooral leuk om te zien met die voorbeelden.


  20 oktober 2008 om 06:54
  erwblo

  @frankmeeuwsen Voor alle interviews geldt dat daar nog veel meer van online komt. Ook Sanoma! Dit is de teaser 😉


  20 oktober 2008 om 06:54
  Karel Kolb

  Mooi, echt even voor gaan zitten. Begrijp alleen het verhaal van Sanoma niet, maar misschien mis ik een stuk context. En ik blijf het grappig vinden dat blogo.nl al maanden (jaren?) de woorden ´disclaimer´ en ´privacy´ op de homepage heeft staan zonder link of content erachter. 🙂


  20 oktober 2008 om 07:13
  sendepause

  Een goede, heldere en beknopte uiteenzetting. Ik heb er veel van opgestoken.


  20 oktober 2008 om 07:16
  erwblo

  @Karel Doordat Sanoma een wiki goed inzet voor kennisdeling en de laatste info op orde hebben, bespaart dat heel veel tijd die mensen in het verleden kwijt waren met eigen systemen of elke keer weer info overal vandaan harken. Maar dit is een minuut van de 30, een uitgebreider Sanoma verhaal gaat later nog komen.


  20 oktober 2008 om 07:28
  erwblo

  @frankmeeuwsen je bent een held!


  20 oktober 2008 om 07:28
  David de Boer

  @frankmeeuwsen Bedankt voor de handige Mindmap. Mocht je nog vragen hebben nadat je het volledige interview hebt gezien, dan ben ik graag bereid onze learnings toe te lichten.


  20 oktober 2008 om 08:39
  media

  @Frank: mooie mindmap, inderdaad handig om die voor dit soort vragen op te zetten en uit te werken!


  20 oktober 2008 om 08:55
  Paulo Lopes

  Mooie presentatie! Wel lang maar bleef toch kijken..commercial bleef alleen niet hangen bij mij 😉 voortaan toch even een clickable banner maken?


  20 oktober 2008 om 14:02
  Hanseman

  Heel gaaf verhaal. Daar zit veel werk/tijd in. Ik kijk uit naar het vervolg.


  20 oktober 2008 om 17:00
  Sanne Walvisch

  Superleuk! Ik ben enorm benieuwd naar de rest van al het materiaal 🙂


  20 oktober 2008 om 18:12
  Timdc

  Het zal wel interessant zijn, maar waarom worden dit soort dingen niet gewoon als tekstje gepost ? Dat lijkt me veel handiger om na te checken, want uiteindelijk gaat het toch vooral om de inhoud.


  20 oktober 2008 om 21:10
  Lucas

  Leuk en nuttig item. M’n complimenten.


  21 oktober 2008 om 06:56
  Wouter Neyndorff

  Bij ons is het opzetten van community’s en het licenseren van kennis bij/aan partijen in de mobiele markt zo’n groot deel van onze omzet geworden dat we nog dit jaar onze website geheel zullen gaan aanpassen om daar nog meer focus op te kunnen leggen.

  In het filmpje zitten wel een aantal zaken waarvan ik denk dat we daar nog mee aan de slag kunnen. Leuke informatieve video geworden Erwin!

  Gr.

  Wouter.


  21 oktober 2008 om 07:51
  erwblo

  @timdc Zoals je op mijn blog kunt zien, produceer ik ook veel tekst 🙂 Maar ik vind het vaak ook waarde toevoegen als je ziet wie de uitspraak doet en hoe.


  21 oktober 2008 om 08:31
  Joyce Oude Elferink

  Leuke presentatie! Toch zou ik willen opmerken dat er over een aantal verschillende ‘werelden’ wordt gesproken en er in mijn ogen nogal een verschil is tussen een community, een startpagina en een sociaal netwerk.

  Startpagina vind ik een vreemde eend in de bijt in deze presentatie. Ik zie het ‘community-aspect’ niet..het is meer eenrichting verkeer en een one-man/vrouw show. Hyves komt al meer in de richting van een community (heel veel kleine sub-communities) maar Hyves is net zoals Linked-In meer een netwerk-site. Je maakt je eigen pagina/hyve en koppelt de reeds bekende vrienden aan je pagina.

  Een goed voorbeeld van een community is in mijn ogen Second Life, dit stiptje Erwin in het begin heel kort aan maar gaat er verder niet op in. Een community “leeft” je kunt er andere mensen ontmoeten en samen dingen doen. Ook de multiplayer Games zijn in mijn ogen communities, een plek waar je anderen (met dezelfde interesse) ontmoet en waar je tegelijkertijd interactie met elkaar uitvoert.


  21 oktober 2008 om 11:15
  Paulo Lopes

  @ Joyce

  Helemaal mee eens. World of Warcraft en het platform waar Sony Playstation al een tijd mee bezig is zijn ook volgens mij meer communities.


  21 oktober 2008 om 11:20
  erwblo

  @joyce

  Inderdaad behandel ik verschillende grootheden, het begrip community neemt ook vele vormen aan.

  “Startpagina vind ik een vreemde eend in de bijt in deze presentatie. Ik zie het ‘community-aspect’ niet..het is meer eenrichting verkeer en een one-man/vrouw show.”

  Startpagina is in zijn tot standkoming een community, ga naar een dag voor ‘Startpagina dochters’, beheerders van de onderliggende pagina’s en vraag of ze een community zijn. Doen veel samen. Dan zeg jij wellicht ‘dat is co-creatie’, in een definitiekwestie wil ik niet vervallen 😉 Maar belangrijker is aan het voorbeeld Startpagina: inzoomen op niches geeft grote mogelijkheden voor doelgroep advertenties.

  “Hyves komt al meer in de richting van een community (heel veel kleine sub-communities) maar Hyves is net zoals Linked-In meer een netwerk-site.”

  Hyves is in mijn visie een platform dat communities faciliteert. Net als bijvoorbeeld Ning dat is. Het zijn voorbeelden van sites die dankzij grote kritische massa goed geld aan advertenties kunnen verdienen.

  “Een goed voorbeeld van een community is in mijn ogen Second Life, dit stiptje Erwin in het begin heel kort aan maar gaat er verder niet op in.”

  Absoluut, Second Life en MultiPlayer games zijn zeer zeker communities.

  Dank voor je reactie!


  26 oktober 2008 om 06:39

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!