Afgeschoten iPhone apps verzameld

14 oktober 2008, 05:28

{title}Apple heeft zich tot nu toe niet hoeven beklagen over de hoeveelheid free publicity. Tegelijkertijd vormt het bedrijf een gesloten fort, waar alleen informatie uit komt rollen als Steve het wil. De introductie van de iPhone ging gepaard met een paar megaton buzz, maar er was ook kritiek en die nam toe naarmate er meer kinderziekten naar boven kwamen bij de eerste versie van het meest besproken mobiele device.

De Appstore van Apple is dan wel open voor developers die zelf programma’s mogen ontwikkelen, Apple mag deze programma’s weigeren en doet dat ook, best vaak. Wat gebeurt er met die geweigerde programma’s? Die raken in vergetelheid, want niemand kan en mag ze gebruiken. Om Apple een hak te zetten en de kritiek op het imperium van Steve Jobs te vereeuwigen is er nu (weet niet hoe lang al) de Apple Application Graveyard (bron: Nu.nl). Voor alle iPhone Apps die het niet gehaald hebben. Of ‘van beperkt nut’ zijn, aldus Apple.

De site is lelijk; ziet er niet uit. Maar het idee is wel krachtig. De boel open gooien, co-creation (?) toestaan maar toch ook weer niet? Lekker verhaal Apple. We gooien er wel een website tegenaan waar alle programma’s lekker wél op terug te vinden zijn. Wij buzzen graag mee, want ik kan me wel vinden in het achterliggende idee.

Maar ach, Apple heeft ook wel weer een beetje gelijk. Sommige apps slaan echt helemaal nergens op. Deze app werd bijvoorbeeld geweigerd. Reactie Steve Jobs: ‘Even though my personal political leanings are democratic, I think this app will be offensive to roughly half our customers. What’s the point?

Nu.nl schrijft: ‘Critici verwijten Apple […] willekeur. Ook menen ze dat het bedrijf zijn positie misbruikt om concurrerende software van het toestel te weren. Het bedrijf verwijderde onder meer een mailprogramma en een toepassing voor het beluisteren van podcasts, omdat die niets zouden toevoegen aan bestaande functionaliteit van de iPhone.’

De makers schrijven over de site: ‘This page lists every application that Apple has killed, along with the reason that they stated for doing so, and what has happened to the app since. This list is only for apps whose removal Apple was involved in. Another developer can threaten you on any platform, but on the iPhone platform, one party (Apple) controls the platform and can remove you for any reason. If that party isn’t involved, that removal doesn’t belong on this list.’

Van april 2007 tot juni 2011 was ik freelance editor/ communitymanager / hoofdredacteur bij Marketingfacts. Tussendoor werkte ik bij Insites Consulting, IDG Nederland, Saatchi&Saatchi;/Leo Burnett (voor Samsung) en voor onderzoeksbureau WUA. Vanaf 1 november 2021 vorm ik samen met Luuk Ros de hoofdredactie van Marketingfacts.

Categorie
Tags

7 Reacties

    Matthijn

    Als die apps dan wel zo goed zijn, waarom worden die dan niet verder ontwikkeld (in een ander initiatief)?


    14 oktober 2008 om 06:19
    mgvandenbroek

    @Ludo: Zie ook het verhaal van Arnoud dat NU verschijnt…. 😉


    14 oktober 2008 om 07:29
    jessicabattle1

    Mensen lijken de laatste tijd niet dezelfde opwinding te hebben over Apples App Store of het Google Play-platform. De lucht van hopeloosheid rond het ecosysteem van de mobiele app is overduidelijk en demoraliserend.


    10 juli 2019 om 09:47

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!