Krijgt SEO een nieuwe dimensie?

Krijgt SEO een nieuwe dimensie?

Zoekmachine optimalisatie (SEO) heeft van oudsher te maken gehad met een wat schimmig imago. Dit werd vooral veroorzaakt doordat zoekmachines weinig kwijt wilden over de techniek achter hun zoekresultaten en specialisten hun kennis graag voor zichzelf hielden.

De afgelopen jaren is hier al enorme verbetering in gekomen. Zo geven specialisten middels sites als webmasterworld.com, Search Engine Watch en SearchEngineLand steeds meer kennis vrij. Ook zoekmachines werken mee aan een transparanter beeld door te werken met gedetailleerdere richtlijnen en hulpmiddelen als de Google Webmaster Tools. Gisteren is hier een nieuwe dimensie aan toegevoegd. Het Amerikaanse SEO bureau SEOMoz heeft een eigen web-crawler ontwikkeld welke het grootste deel van het web inzichtelijk moet maken, vergelijkbaar met de manier waarop zoekmachines dit doen. Met het inzichtelijk maken van het web doelt SEOMoz vooral op de relaties tussen verschillende websites, de linkpopulariteit van websites, welke linkteksten er gebruikt worden, oftewel de invloed van links; nog steeds een van de belangrijkste SEO-factoren.

Volgens eigen zeggen heeft SEOMoz inmiddels meer dan 30 miljard webpagina’s geindexeerd. SEOMoz stelt deze data beschikbaar via zelf ontwikkelde waarderings tools. Zo is onder andere de MozRank bedacht, welke vergelijkbaar moet zijn met de PageRank van Google, dit alles is beschikbaar via SEOMoz Linkscape.

Het spannende van deze ontwikkelingen ligt ‘m vooral in het feit dat een betrekkelijk kleine partij (16 medewerkers) het voor elkaar krijgt het belangrijkste deel van het web te indexeren en, nog spannender, dat SEO’s deze data (relatief) vrij voor handen hebben. Er hoeft dus nog maar in mindere mate getest te worden met eigen (beperkte) tools waarbij je altijd afhankelijk bent van de data die zoekmachines teruggeeft.

De vraag is nu welke gevolgen dit gaat hebben voor SEO nu partijen die geen direct belang hebben bij betere zoekresultaten (zoals zoekmachines dat hebben) over data beschikken die voorheen alleen voor zoekmachines beschikbaar waren. Leidt dit tot gerichtere SEO en relevantere resultaten of werkt dit het tegenovergestelde juist in de hand?


Geplaatst in

Delen

0
0


Er zijn 7 reacties op dit artikel

 • Inderdaad een zeer interessante tool! Ik vind het ook knap dat een relatief kleine partij dit voor elkaar krijgt.

  "Een nieuwe dimensie" in SEO lijkt me te voorbarig, maar het is zeker de volgende stap in SEO analyse & tools.

  Ik ben benieuwd hoe de tool zich in de loop van de komende tijd ontwikkeld, maar ik zie veel potentie!

  geplaatst op
 • Wat nu ook interessant is; het linkprofiel van al deze sites ligt voor iedereen voor het oprapen. Discussie is nu al dat seomoz zijn user-agent zou moeten vrijgeven, zodat hier middels robots.txt stappen tegen worden gekomen om juist te voorkomen dat het geindexeerd wordt door hun crawler.
  Je kunt je natuurlijk de vraag stellen wanneer je deze crawler blokt dit je transparantie ten goede komt.

  geplaatst op
 • @Eduard Blacquière
  Nieuwe dimensie is misschien erg hoog gegrepen, maar dit is informatie waar de SEO wereld al lange tijd op aan het wachten is. Getuige ook alle individuele tools die inmiddels op de markt zijn en bijna allemaal uitgaan van de data die zoekmachines beschikbaar stellen.

  Vraag is natuurlijk wel wat de exacte waarde is van de resultaten die SEOMoz teruggeeft...

  @Martijn
  Ben me inmiddels ook al stuk aan het bijten op logfiles om User Agent te achterhalen, nog geen succes tot dusver. Zodra er meer over bekend is laat het weten.

  geplaatst op
 • @Martijn
  Niks gevonden in logfiles. Rand Fishkin (SEOMoz) geeft via Twitter overigens wel aan dat er snel een mogelijkheid komt tot het blocken van hun spider:

  "randfish Sorry everyone - I replied to my wife's Twitter :-) BTW - Got emails re: seomoz bot. We will have a way to block soon; just very busy @smx."

  geplaatst op
 • Jullie lopen achter, er is al sinds februari dit jaar een veel grotere database met inmiddels 210 miljard links online en gemaakt door slechts een persoon http://www.majesticseo.com hier kun je gratis een volledig rapport krijgen van je eigen websites (wel eerst account aanmaken en inloggen).

  Zie ook de reviews:
  http://www.lunchpauze.com/2008/02/link-analysis-on-steroids.html
  http://www.searchenginejournal.com/majestic-seo-most-advanced-backlink-analysis-tool/7634/

  Binnen twee weken komt er nog een update naar 300mln links.

  geplaatst op
 • Zie ook het interview met Rand Fishkin zelf over de nieuwe tool.

  @Rene: volgens mij kun je met die tool geen concurrenten analyseren, dat is wel een aanzienlijk verschil.

  geplaatst op
 • Tegen betaling kun je rapporten van websites die niet in eigen beheer zijn opvragen.

  Je tikt b.v. http://www.traffic4u.nl in de searchbox http://www.majesticseo.com of als je bent ingelogd in de domain manager http://www.majesticseo.com/controlpanel.php

  Dan krijg je:

  http://www.majesticseo.com/search.php?q=http://www.traffic4u.nl/;

  Met:

  Buy backlinks analysis for domain traffic4u.nl for 10 credits

  En een link naar de kosten van de credits:

  http://www.majesticseo.com/buycredits.php

  In dit geval krijg je voor £ 9.75 (10 credits) een rapport met o.a. alle inlinks (back links) als top domain lijst en top url lijst naar traffic4u.nl en de gebruikte anchor tekst als top anchor tekst etc. en je ontvangt een jaar lang dagelijk nieuwe updates (nieuw gevonden inlinks) zodat je snel kan zien wat de concurrent doet kwa nieuwe marketing.

  De lijsten zijn gesorteerd op ACRank een soort PageRank.

  Het aantal credits is afhankelijk van de hoeveel inlinks je krijgt ook echt alle 100k of 1mln inlinks of anchor teksten als een website die heeft via een download als csv bestand.

  Je hoeft dus geen abonnement af te sluiten en dan losse credits te kopen zoals bij SeoMox LinkScape en volgens mij laten die maar 2000 links maximaal zien dat heeft weinig voordeel t.o.v. de gratis Yahoo Site Explorer. De Majesticseo database is ongeveer even groot als Yahoo en ongeveer 10x groter dan SeoMox LinkScape en hij verwacht binnen twee weken groter te zijn dan Yahoo na de komende update ongeveer 300 miljard links en niet de tikfout 300mln in mijn eerste reactie.

  Kwaliteitsrapport:
  http://www.majesticseo.com/research/anchor-index-quality.php

  Ook leuk:
  http://www.majesticseo.com/research/top-world-domains-by-backlinks.php

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.