Welke RSS reader gebruik jij eigenlijk?

Welke RSS reader gebruik jij eigenlijk?
, Upstream
@marcoderksen

Welke RSS Reader gebruik jij eigenlijk?

Het is al weer ruim 1,5 jaar geleden dat ik met enige regelmaat schreef over RSS-readers. Enerzijds omdat RSS (Really Simple Syndication) voor mijn inmiddels net zo gewoon is als bijvoorbeeld e-mail of SMS. Anderzijds omdat ik het idee heb dat er de laatste jaren ook niet zo heel veel ontwikkelingen meer zijn op het gebied van RSS-readers.

Toch blijkt dat nog veel internetgebruikers niet of nauwelijks weten wat RSS is en hoe je dit kunt gebruiken. Deels heeft dit te maken met de verschuiving in de manier waarop RSS wordt gebruikt. Tot voor enkele jaren moest je als internetgebruiker nog wel wat handelingen verrichten om RSS te gebruiken. RSS-reader installeren, RSS-feeds opzoeken en dan de bijbehorende links kopieren naar je RSS-reader. Vandaag de dag zie je dat veel gebruikers gebruik maken van de geintegreerde RSS-reader van Internet Explorer, Outlook of Firefox. Daarnaast zijn persoonlijke startpagina’s als iGoogle (Google Persoonlijke Homepage) of Netvibes, die voor een belangrijk deel zijn gebaseerd op RSS-feeds, enorm populair.

1,5 jaar geleden telde Marketingfacts ruim 5.000 RSS-lezers, op dit moment zijn dat er ca. 14.000. De daling in gebruik van desktop RSS-readers heeft zich het afgelopen jaar nog verder doorgezet. Google (met o.a. iGoogle en de Google Reader) is met een aandeel van ruim 50 procent veruit het meest populair onder de RSS-lezers. Daarna volgen Netvibes, Bloglines, Newsgator Online, Microsoft Windows RSS (o.a. IE7 en Windows Live) en Firefox Live Bookmarks. Pas op de zevende plek komt de eerste desktop RSS-reader, ie FeedReader. Een kleine groep RSS-lezers maakt gebruik van Outlook 2007 als RSS-reader. Heb het zelf ook een tijdje gebruikt maar de mogelijkheden zijn zeer beperkt en de performance is dramatisch bij gebruik van groot aantal feeds dat ik al snel weer ben terug gestapt op FeedDemon (die overigens nog maar heel weinig wordt gebruikt volgens de statistieken).

In de top-10 geen specifieke mobiele RSS-readers zoals LiteFeeds of PocketRSS. Daarbij moet worden opgemerkt dat de meeste eerder genoemde RSS-readers ook een mobiele versie hebben. Vooral de mobiele versies van de Google-applicaties zijn erg populair.


DelenEr zijn 25 reacties op dit artikel

 • Gestemd en gebruik dus de RSS functie van Outlook, waarom? Omdat ik graag alle middelen dicht bij de hand heb... mijn gebruik van middelen is dan ook voornamelijk FireFox en Outlook.

  Rss in mijn browser betekend dat ik er meer op moet letten en de Outlook 2007 heeft segmentatie mogelijkheden door mappen te gebruiken, je ziet de volledige feed in je mailvenster en je kan hem als een e-mail weer doorsturen.

  Hiervoor gebruikte ik Mindity als rss reader, maar ook die liep vast bij grote aantallen feeds... Met mijn nieuwe Vaio heb ik in ieder geval genoeg snelheid en kracht in huis om Outlook als rss reader te gebruiken.

  geplaatst op
 • Google Reader natuurlijk. Wie anders? :-)

  geplaatst op
 • Ik gebruik Mail in Mac OS X als RSS Reader. Heb dus "Anders" gestemd.

  geplaatst op
 • Ik ben een beetje verbaasd dat Symbaloo niet in de lijst voorkomt?

  geplaatst op
 • @Haico: Sumbaloo is leuk, maar wordt het ook al veel gebruikt?

  geplaatst op
 • Bloglines yay!

  geplaatst op
 • Zie ook Willem Karssenberg's RSS twee jaar verder.

  geplaatst op
 • Ik gebruik Sage, dat is een handige extensie voor Firefox.

  geplaatst op
 • Ik Gebruik iGoogle al sinds het begin en ben eigenlijk om die reden nooit naar andere readers gaan kijken.

  geplaatst op
 • Ik gebruik SharpReader. Heel fijn ding :)

  geplaatst op
 • N.a.v. dit soort artikelen heb je weer een goede reden om je eigen statistieken uit te pluizen...

  Dit is de lijst van mijn RSS feed (via feedburner):

  Name Subscribers
  Google Feedfetcher 8335
  Windows RSS Platform 233
  AD Nieuwslezer 156
  Netvibes 152
  Firefox Live Bookmarks 125
  Google Desktop 67
  Bloglines 36
  STEROID Download 34
  NewsGator Online 26
  (not identified) 22
  FeedReader 15
  RssReader 14
  Outlook 2007 13
  Apple CFNetwork Generic Client 12
  NewsBreak (Pocket PC) 12

  Vergeleken met M! rss feed is dat wij een aantal AD nieuwslezer-abonnees hebben.

  Ben trouwens benieuwd hoeveel mensen die AD Nieuwslezer (en alle andere dedicated RSS tools van uitgevers) nog gebruiken.

  RSS statistieken anders dan die van Feedburner is ook nooit echt van de grond gekomen? Ik merk dat veel mensen mijn bronfeed gebruiken ipv de feedburner feed. aangezien die actueler is en geen vertraging kent, is dat te begrijpen ;-)

  RSS lezen met iGoogle werkt vaak erg vertragend. helemaal in combinatie met feedburner-feeds...

  geplaatst op
 • Google Reader inderdaad! Voorlopig zit ik nog bij de meerderheid ;)

  geplaatst op
 • Ik heb het gratis RSS Bandit nog niet voorbij zien komen, weinig gebruikt pakket waarschijnlijk.

  Prettig aan dit desktop programma is dat je aan het eind van de werkdag met een toetscombinatie je RSS list upload naar het internet. Thuisgekomen haal ik de actuele lijst weer op. Zo heb ik altijd een actueel overzicht van de feeds die ik nog wil lezen.

  Persoonlijk vind ik een desktop applicatie prettiger dan een online service.
  Alleen jammer dat er geen Mac OS X versie is van RSS Bandit.

  geplaatst op
 • Ik gebruik Netvibes werkt heerlijk. Verschillende tabladen en mooi per site/feed een overzicht van de berichten.

  Vind het erg fijn werken, ook op de iPhone.

  geplaatst op
 • Rss in mijn browser betekend dat ik er meer op moet letten en de Outlook 2007 heeft segmentatie mogelijkheden door mappen te gebruiken, je ziet de volledige feed in je mailvenster en je kan hem als een e-mail weer doorsturen.


  dat kan met Google Reader ook allemaal. Ben een tevreden gebruiker

  geplaatst op
 • Netvibes i.c.m. Twitter. Daarvoor Pageflakes. Daarvoor iGoogle. Daarvoor Bloglines.
  Zal best zo zijn dat Google Reader 'beter' is, maar de alles in 1 oplossing van Netvibes (feeds, bookmarks, mail, UGC) verslaat alle andere tools IMHO. Wat ik handig vind is dat ik na uren/dagen andere prio's niet tegen 600 unread feeds aankijk, maar per feed de meest recente kan scannen. Echt,echt, echt belangrijke zaken pik ik toch wel op Twitter op. Als een blog een Twitterfeed heeft, dan haal ik de info daar op.

  geplaatst op
 • En wie maakt er juist minder gebruik van een feedreader, maar meer van zijn/haar sociale netwerk?

  geplaatst op
 • @Gerard: ik denk dat dat de volgende stap is; ik merk inderdaad dat ik steeds meer vertrouw op mijn sociale netwerk op o.a. twitter en steeds vaker de feeds laat voor wat ze zijn (vooral op momenten dat ik het druk heb).

  geplaatst op
 • eerst gebruikte ik netvibes waar ik al m'n pagina's geordend had. Overgestapt op google reader, mede door snelheid (netvibes kent geen 'mark all as read' en dus moet je dat voor elke feed afzonderlijk doen) en de mobiele versie van google reader.

  Waar ik maar wil m'n feeds controleren is toch het belangrijkst voor mij. Via sociale netwerken vind ik nog lastig, mis ik toch te vaak interessante dingen. Zo biedt een sociaal netwerk mij nog niet echt de mogelijkheid om in te loggen en alleen relevante nieuwe updates te lezen. Nog te vaak en te veel zoekwerk naar interessante content waarbij de noise vaak overheersend is.

  geplaatst op
 • Ik gebruik de feed-reader in Safari (de browser van Apple). Ook als ik op een PC/Laptop werk.
  Dus 'Anders' aangevinkt.

  geplaatst op
 • Vroeger wel eens Sage voor FF gebruikt, maar al lange tijd trouwe gebruiker van Google Reader. Blijft handig en is ook op m'n iPhone ideaal te raadplegen (handig in de bus enzo ;)).

  Enne iGoogle gebruik ik voor RSS feeds van sommige fora. Aangezien die feeds te snel wisselen om in een Google Reader mee te nemen, gooi ik ze op mijn Google voorpagina zodat ik ze tussen het zoeken door snel ff kan scannen.

  geplaatst op
 • Ik ben nog steeds op zoek naar een feedreader die het me toestaat om gehele feeds van tags te voorzien (dus niet de items in feeds, wat door sommigen wel wordt ondersteund). Door het taggen van feeds zou ik veel betere doorsnedes kunnen maken. Nu is het behelpen met een mappenstructuur (=taxonomie).

  Momenteel gebruik ik NetNewsWire en Vienna naast elkaar, met voorkeur voor NetNewsWire.

  geplaatst op
 • Google reader in combinatie met Feedly (omdat deze ook communiceren).

  geplaatst op
 • Ik geef dagelijks lezingen door het hele land over de netwerk- en informatiesamenleving. Of ik nu op hogescholen kom, bij businessclubs of bij ministeries en multinationals, meestal heeft maar een paar % van RSS gehoord, laat staan dat ze het gebruiken.

  Nadat ik uitleg wat je aan een persoonlijke informatieradar hebt (google reader is my weapon of choice) lijkt het erop dat bijna iedereen RSS wil en gaat gebruiken....

  Ter info!

  (ps ik volg een kleine 900 feeds via google reader, op een paar mapjes die mission-critical zijn na verwerk ik ze binnen een half uur per dag, wat van waarde is voorzie ik van een ster, en die starred items list exporteer ik naar netnewswire, waarna ik vrij snel alles doorblader als ik in de trein zit)

  geplaatst op
 • Online / geen softwaredownload nodig: My Yahoo!
  Als ik aan het internetbellen ben: Raketu

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.