Nederland op tiende plaats in wereldwijde IT-index

Nederland op tiende plaats in wereldwijde IT-index

Nederland bekleedt de tiende plaats wereldwijd in de index voor meest aantrekkelijke landen voor de IT-sector van 2008. Dat, terwijl Nederland vorig jaar nog op de twaalfde plaats in die lijst stond. Het meest aantrekkelijke land voor de IT-sector is net als vorig jaar, de VS. Dit blijkt uit onderzoek van Economist Intelligence Unit (EIU, zie persbericht, pdf).

Het is de tweede keer dat het onderzoek plaatsvindt. In het onderzoek ‘vergelijkt en toetst’ EIU de IT-omgevingen van 66 landen ‘om te bepalen in hoeverre die omgeving de IT-ontwikkeling ten goede komt.’ De hele top 20 is hetzelfde qua samenstelling, maar er zijn wel wat verschuivingen te bespeuren. Negen landen stegen en tien daalden in de rangorde. In de top vijf zijn drie landen nieuw: Taiwan, Zweden en Denemarken. De top vijf-landen in West-Europa ziet er als volgt uit:

 1. Verenigd Koninkrijk
 2. Zweden
 3. Denemarken
 4. Nederland
 5. Zwitserland

Maar, hoe ‘vergelijkt en toetst’ die EIU in godsnaam de IT-omgevingen in al die landen? Lijkt me een ingewikkelde opgave. Toch meldt het persbericht, dat er volgens EIU zes factoren bestaan ‘die samen een perfecte omgeving vormen voor de IT-sector.’ Dit zijn:

 • De kennis en expertise in een land
 • De innovatievriendelijkheid van de cultuur (whatever that may be, MvdB)
 • De kwaliteit van de technologie-infrastructuur,
 • De mate van bescherming van patenten en copyrights,
 • Een open en gezonde economie en
 • De mate van overheidssteun voor de IT-sector

Uit het onderzoek komt verder naar voren dat:

 • Investeren in mensen van cruciaal belang is voor de IT-sector. Het zoeken naar talent wordt een flinke uitdaging in de IT-branche in de komende jaren.
 • Concurrerende breedbandmarkten helpen bij het cultiveren van sterke IT-sectoren. Zonder snel, betrouwbaar en veilig internet kunnen technologiebedrijven niet effectief communiceren met partners en onderzoekers. Ook zichzelf verkopen via internet is dan geen optie.
 • Een juridische omgeving die intellectueel eigendom beschermt en een stevige aanpak tegen cybercriminelen zijn essentieel. De Verenigde Staten, Australië en West-Europese landen hebben de meest effectieve systemen voor IP-bescherming en tegen cybercriminaliteit. Langzamerhand verbetert dit ook in landen zoals China.
 • Globalisering en het internet ‘bevrijden’ R&D. Ecosystemen, online of niet, brengen talent, technologisch kapitaal en goede universiteiten samen. Dit ondersteund door een risiconemende ethos zijn de beste incubators voor innovatie.

Voor wie het interessant vindt: het onderzoek is hier kostenloos te downloaden. Zie hieronder de volledige lijst met alle landen:

{title}


Geplaatst in

DelenEr zijn 0 reacties op dit artikel

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.