• Mobile
  wordt gesponsord door

De strijd om de mobiele surfer is begonnen

De strijd om de mobiele surfer is begonnen

De strijd om de mobiele surfer is begonnenVanmorgen las ik een aardig artikel van Jan Benjamin in NRC Handelsblad (print) over de strijd om de mobiele surfers. Het is inmiddels wel duidelijk dat de groei in de telecom moet komen van mobiele datadiensten zoals SMS en vooral mobiel internet.

Benjamin benadrukt in het artikel de rol die de recent gelanceerde iPhone 3G speelt in deze ontwikkeling. In Nederland heeft T-Mobile vooralsnog de exclusieve verkooprechten. Maar KPN en Vodafone laten het daar niet bij zitten. KPN verwacht nog voor het einde van het jaar de iPhone in Nederland te mogen verkopen. “Wij zijn nog steeds in gesprek met Apple”, aldus bestuursvoorzitter Ad Scheepbouwer woensdag tijdens de presentatie van de halfjaarcijfers van KPN. Vodafone lanceerde afgelopen weken een Sim Only abonnement voor sim-lockvrije iPhone 3G’s en probeert daarmee overstappers naar T-Mobile te behouden.

Het gerucht gaat zelfs dat de storing bij T-Mobile afgelopen week misschien wel eens het werk van een concurrent zou kunnen zijn. En helemaal vreemd is die gedachte niet als je je realiseert dat de iPhone-gebruikers op dit moment de meest waardevolle klanten zijn voor T-Mobile (25 tot 65 euro per maand per gebruiker gedurende 2 jaar). Een paar dagen storing zal veel zakelijke gebruikers nog wel even tot nadenken zetten voordat ze overstappen naar T-Mobile. Kortom, de strijd om de mobiele surfer is nu echt begonnen!


Geplaatst in

DelenEr zijn 24 reacties op dit artikel

 • Waarom zou het een actie van een concurrent zijn? Dat geloof ik niet. Ik had inderdaad last van de storing gisteren, echter mobiel internetten was wel mogelijk. Alleen bellen en gebeld worden niet. Als concurrent had ik dan juist het mobiele internet laten treffen.

  geplaatst op
 • @Chantal: zoals ik al schreef gaat het hier om een gerucht dat ik heb opgepakt via Twitter. Daarmee zeg ik dus niet dat het ook daadwerkelijk een actie van de concurrent is geweest!

  geplaatst op
 • @Marco Derksen: Dat begrijp ik, alleen trek ik "het gerucht" dus in twijfel. ;-)

  geplaatst op
 • @marco Ik verwacht van de man van de 'facts' niet dat ie 'rumors' gaat verder vertellen. Maar ik vind met name de verhalen over slechte bereik T-Mobile wel verontrustend. Wil eigenlijk een abonnement nemen, maar ....

  geplaatst op
 • @Erwin: fact is dat de strijd om de mobiele internetgebruiker met de komst van de iPhone 3G pas echt is begonnen. Ik wacht nog even met de aanschaf van de iPhone 3G (ja, ook ik zal er uiteindelik één aanschaffen) tot het ook beschikbaar is via KPN of Vodafone die beide een betere dekking hebben dan T-Mobile.

  geplaatst op
 • @Marco Zelfs dat (dat het een feit is dat de strijd sinds iPhone 3G is begonnen) is discutabel. Wel een feit is de slechte dekking van T-Mobile ;-)

  geplaatst op
 • @Erwin: niet discutabel, volgens twee welingelichte bronnen is het een feit! ;-)

  geplaatst op
 • @Erwin: maar heb jij er nu al wel of niet één gekocht?

  geplaatst op
 • @Marco KPN zegt om de 3 maanden dat ze in gesprek zijn met Apple maar waar haal je de informatie vandaan dat Ad Scheepbouwer dat woensdag tijdens de presentatie van de halfjaarcijfers van KPN heeft gezegd?

  T-Mobile heeft volgens goed ingelichte bronnen een exclusief contract met Apple wat 5 jaar duurt.

  geplaatst op
 • Goed onderwerp. Klopt helemaal, de strijd is begonnen. Het is inderdaad het zaaien van verwarring door de concurrentie bij consumenten in de hoop dat ze even wachten met overstappen. Een bekende tactiek. KPN deed/doet hetzelfde met hun digitale tv-producten door, inmiddels 5 jaar, te blijven zeggen dat BBC er eerdaags opkomt. Daar ben ik wel ingetrapt maar ben blij weer terug te zijn bij de digitale kabelaar.
  Voor wat betreft de storing: het woord opzet zou ik wel heel voorzichtig gebruiken. Als ik de tweets mag geloven zijn het met name nieuwe iPhone gebruikers die mopperen over de storing. Hoe handig dat apparaat ook is, merk ik dat het wel heel makkelijk is en en je met een dikke duim (zoals ik die heb) ook heel makkelijk de internet verbinding uitzet. ''Waarom doet youtube het $%^ niet??'' "oh.....oops".

  En nog een off-topic tip: als je met de aanschaf van een iPhone meer abonnementskosten gaat betalen dan voorheen bij t-mobile, dan is het geen upgrade in de ogen van t-mobile en gaat je iphone abo pas in als je huidige contract afloopt. Als je dus bijvoorbeeld nu geen internet abonnement hebt dan betaal je voorlopig per mb tenzij je het afkoopt voor 19,50 extra per maand.

  geplaatst op
 • "Benjamin benadrukt in het artikel de rol die de recent gelanceerde iPhone 3G speelt in deze ontwikkeling."

  Bah. Alsof je pas kunt internetten op je Smartphone als je en iPhone hebt. Ik hekel de houding van journalisten -en zelfs die van T-mobile die meent dat 'je pas met een iPhone snel internet nodig hebt- die denken dat je pas écht mobiel kunt internetten met een iPhone. Wat een klinklare onzin. De mobiele surfer bestaat al.

  Dat T-mobile de beste papieren heeft staat buiten kijf. Een Sim Only actie van Vodafone is slim, maar niet afdoende. Bakken met consumenten stappen over naar T-mobile voor de iPhone. Toch denk ik dat het HTC gaat zijn die de komende jaren voor de meeste innovatie gaat zorgen en toestellen gaat leveren die wél gewoon aan alle providers verkocht gaan worden.

  Over de dekking van T-mobile heb ik nog nooit te klagen gehad. Denk dat deze met de overname van Orange alleen maar beter is geworden / beter wordt.

  "Het gerucht gaat zelfs dat de storing bij T-Mobile afgelopen week misschien wel eens het werk van een concurrent zou kunnen zijn."

  Sorry hoor, maar zulke onzin heb ik nog nooit gehoord. Wat is het volgende? Shell blaast tankstation BP op? We leven niet in het Midden Oosten. ;) Ik geloof niet in sabotage in zulke multinationals. Een storing is gewoon een storing, net als de storing van een paar weken terug bij KPN ook niet het werk van Vodafone is geweest o.i.d. ;)

  geplaatst op
 • Raar artikel.

  De strijd om de mobiele surfer is begonnen bij de aanschaf van de UMTS licenties..

  Apple zal in ieder geval in Nederland met deze strategie nooit een marktaandeel boven de 20% krijgen.

  Ander leuk feitje is dat T-Mobile ook in de Open Handset Alliance zit. M.a.w. T-Mobile gaat ook als eerste Android devices op de markt brengen. Waarschijnlijk via T-Mobile partner HTC. Officieel zal dit in oktober moeten beginnen. Ik verwacht echter een vertraging tot Q1 2009..

  geplaatst op
 • @Raimo: dat was vooral een strijd achter de schermen, met de komst van de iPhone wordt deze ook op 'straat' gevoerd.

  geplaatst op
 • Noem die jarenlange promotie van portals zoals Vodafone Live en iMode en dat gesmijt met subsidies maar achter de schermen.

  geplaatst op
 • @Raimo: met alle respect, maar dat was slechts voor een handjevol geintesseerden; nu met de komst van de iPhone (maar ook de Nokia N95) wordt het pas echt serieus aan de gebruikerskant.

  geplaatst op
 • @Marco

  eens.. maar het is een beetje naief gesteld dat de oorlog nu losbarst.. Wel heel populair om het zo te stellen.

  Persoonlijk vind ik de iPhone een heerlijke frisse vernieuwing(blue ocean) in het mobiel landschap. Het schudt alle grote jongens weer even wakker en brengt veel mensen naar het mobiele internet..

  Verder gaan de 10 euro databundels niet meer omzet realiseren eerder het omzet gat door dalende opbrengsten in voice te verkleinen. Advertising en wholesale diensten zijn de andere groeidomeinen die dit gat moeten verkleinen.

  Verder is sms geen datadienst(dit staat nu zo in de eerste regel)

  geplaatst op
 • @Raimo: mee eens, de titel is wat populair; heb deze overgenomen uit NRC-artikel maar had 'm wellicht iets moeten nuanceren.

  geplaatst op
 • De pers loopt van de ene hype nar de andere. Hier wordt de invloed van de iPhone (fantastisch apparaat overigens - heb ik ook een) weer geweldig overschat. Bedenk dat T-Mobile er 5-8.000 heeft verkocht tot ze uitverkocht waren (ze hadden domweg niet meer geleverd gekregen) en dat er per kalenderdag in ons land zo'n 12.000 GSM's verkocht worden; dus 75,000 in een vergelijkbare periode. Nou ja, waar hebben we het over.

  En dan een concurent die MET OPZET je netwerk plat gooit.

  Keep on dreaming !

  PB.

  geplaatst op
 • @Paul: goed punt en ik denk inderdaad dat we hier als media iets te snel achter de hype aan hollen. Als enig excuus heb ik dat het zaterdag erg warm was en ik het wel een aardig artikel vond in de NRC. Maar had het zeker met wat meer nuance hier moeten brengen!

  geplaatst op
 • Ik word overigens een beetje moe van de hype rondom het prachtige toestel dat de 3g iPhone zeker zal zijn. Als gadget zou ik het wel willen hebben, maar na iets teveel touch-only mobieltjesw ben ik blij met mn SE p1i die scroll, touch en qwerty-toetsenbordje heeft. Wel zoi handig als je met een hand iets wilt doen...

  Vanmiddag kwam ik overigens nog iemand tegen die een op zich leuke smartfoon had (Nokia) en riep 'internetten is duur, de tikker gaat meteen lopen'....auch! Zolang veel consumenten zo denken, hebben de telco's in mijn ogen nog meer dan genoeg werk te doen qua informeren van hun gebruikers. En is adverteren en andere nieuwe inkomstenbronnen een niche in een nichemarkt. Alhoewel de iPhone de niche behoorlijk laat uitdijen...

  geplaatst op
 • Jaahh, ik houd wel van conspiratietheorien.
  Binnenkort ordinaire kooigevechten tussen Scheepbouwer en de andere CEO's.
  KPN Live !!

  geplaatst op
 • @ronald Wat zeg je nou? Heb je als eindredacteur van een toonaangevend mediablad de iPhone niet eens geprobeerd? Doen hoor!

  geplaatst op
 • @erwinblom: Kan niet alles hebben gedaan...;-) De iphone zelf heb ik natuurlijk al meerdere malen in handen gehad en mee mogen spelen, absoluut een must-have, maar een t-mobile abo (na deze juist een jaar geleden te hebben gecancelled vanwege in mijn ogen brak netwerk) gaat mij echt te ver.... ;-)

  geplaatst op
 • ik heb alleen maar een vraag, wij gaan 7 aug naar de olympische spelen
  wat moet ik aanschaffen cq meenemen om vandaar uit mobiel te kunnen internetten en emailen?
  wil wel wat leuke foto's doorsturen mvg dick

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.