Begin juni verscheen er in de Telegraaf een groot artikel over huizensite Brixter.nl, een nieuw project van TGM. De krant van wakker Nederland vormde zo een prima uithangbord voor deze spannende site waarop iedere woningbezitter zich rijk kan rekenen. Het liep allemaal een beetje anders.
Zoals te verwachten lokte het artikel massa´s mensen naar internet om Brixter te gaan bewonderen. Er kwamen zelfs zoveel mensen op af dat de site een tijdje op zwart ging. Na het bijplaatsen van een extra server was dat probleem verholpen. Brixter liet verder weinig aan het toeval over en zette groot in op Google AdWords. Met zoveel aandacht voor een nieuwe site zal elke uitgever zich in zijn handen knijpen. Ik heb echter de indruk dat het artikel in de Telegraaf te vroeg verschenen is.
Uit meerdere onderzoeken is gebleken dat er nog hele volksstammen zijn die Google als een veredelde adresbalk gebruiken. Die dus gaan zoeken op http://www.nu.nl in plaats van deze URL meteen in de browser te tikken. Op de dag van het artikel heb ik alle varianten van de Brixter-URL daarom gegoogeld, telkens zonder resultaat. Wel veel sites die over Brixter schreven, maar Brixter zelf niet. Conclusie: de site van Brixter was die dag nog niet geïndexeerd door Google. En dat is niet handig als je op papier zo hard op de tamtam slaat. Beter is te wachten met grootschalige promotie totdat Google je site goed heeft opgepikt.
De kous is met die onvindbaarheid nog niet af. Zoals bekend publiceert Google haar AdWords niet alleen zelf, ook zogenaamde Google AdSense publishers kunnen deze ads op hun site plaatsen. Wordt er op geklikt dan rinkelt de kassa. Bij Google én de publisher. Ook Brixter adverteerde begin juni met Google AdWords. Daar hebben de AdSense-publishers veel plezier aan beleefd, of dat voor Brixter ook geldt is de vraag.
Ik weet van minstens één geval waarin een AdSense-uitgever zijn dagomzet zag vervijfvoudigen ten tijde van de Brixter-introductie. Hoe dat kwam is niet moeilijk te raden. Wat doe je als je in Google naar een site zoekt en die vervolgens niet vindt? Precies, je klikt op een zoekresultaat dat er in de buurt komt. In dit geval een site die rept van woningwaarde. Er waren zelfs heel slimme jongens tussen die resultaten die zó over Brixter schreven dat het leek alsof ze Brixter zelf waren. Eenmaal geland op zo´n site waande de bezoeker zich in een AdWords-luilekkerland: naast redactionele items over Brixter viel er te kiezen uit een trits AdWords waaronder die van … Brixter.
Zo moest Brixter Google opeens betalen voor bezoekers. Als de site geïndexeerd was ten tijde van de promotie waren dat organische, dus gratis kliks geweest. Bovendien vestigde de onvindbaarheid van Brixter onnodig veel aandacht op concurrenten die hun zaakjes wél op orde hebben. Onderschat ook de professionele AdSense-publisher in deze kwestie niet: die leest ook de krant (of meerdere) en zorgt dat zijn content inclusief ads dáár is waar het publiek is. En is daarmee uithangbord voor in dit geval iedereen die rond woningwaarde AdWords heeft ingekocht.