De waarde van Web 2.0: Virtuele werelden

De waarde van Web 2.0: Virtuele werelden

Het tweede Web 2.0-talent waar ik ben geweest is Rick van der Wal die bij DPI in Den Haag volledig in de virtuele werelden is gedoken. DPI heeft onlangs de Haagse Ondernemersprijs gewonnen en geeft aan in talent te investeren. De argumentatie hieromtrent wordt door Stephan Poelsma in het filmpje ook mooi gegeven.

Rick’s belangrijkste conclusies uit zijn onderzoek zijn:
- Virtuele werelden gaan verder dan Second Life en de ‘rise and fall’ van Second Life is verklaarbaar, maar de ontwikkelingen gaan door
- De waarde van virtuele werelden ligt in de combinatie van 3 aspecten: digital persistence, immersive communication en multi-user interaction
- Applicaties gaan ondersteund met technologie van virtuele werelden zorgen voor het succes

Daarnaast vond ik de indeling van een viertal typen virtuele werelden erg interessant in zijn onderzoek. Naast dit onderzoek heeft Rick voor DPI een concept bedacht wat zij kunnen met de kracht van een virtuele wereld voor hun eigen core business wat er erg mooi uit zag. Waarschijnlijk zal dit ook binnen afzienbare tijd zichtbaar zijn op hun site.
Rick heeft nog een korte samenvatting gemaakt van zijn onderzoek voor de lezers hieronder:

Het volgende talent in rij zal Niels Broekzitter zijn die zich op social media heeft gericht en daarbij een model heeft ontwikkeld.


Geplaatst in

DelenEr zijn 9 reacties op dit artikel

 • Je ziet inderdaad dat de hype rondom Second Life voorbij is. Daarnaast zijn er op het Nederlandse Second Life forum nog steeds een groot aantal 'Heavy' users actief.

  Deze personen zijn nog regelmatig actief in Second Life en veel van zijn gebruikers ook ondernemend in Second Life.

  geplaatst op
 • @Marc
  Dat klopt zeker ja, ik weet dat Rick zelf ook zeer actief is en daar ook nog aan weet te verdienen, waar het volgens mij mis is gegaan is toen alle grote bedrijven met teveel tamtam gouden bergen dachten te vinden... De partijen die het als een experiment en als een leerproces zagen hebben volgens mij ook prima resultaten weten te boeken.

  geplaatst op
 • Leuk verhaal! Goed om eens een andere invalshoek te horen in plaats van het zwart/wit verhaal rondom Second Life. Ik merk ook in mijn omgeving dat er steeds meer inhoudelijk gekeken wordt naar virtuele werelden in plaats van de hype, wat wel weer als gevaar heeft dat we er 'op nieuw in trappen'. Ik ben erg benieuwd hoe we hier in 4 tot 5 jaar op terugkijken.

  geplaatst op
 • 'Daarnaast vond ik de indeling van een viertal typen virtuele werelden erg interessant in zijn onderzoek.'

  Nog een mooie en duidelijk indeling van virtuele werelden is gecreërd door Joseph Pine, genaamd The Multiverse. Zie voor een uitleg van het model onder andere http://www.newmediaconsultant.com/the-multiverse-the-universe-augmented-reality-and-beyond

  geplaatst op
 • Leuk interview en uitstekende presentatie; complimenten Ayman en Rick!

  geplaatst op
 • Ayman, goed interview.
  Ik denk inderdaad dat we nog aan de wieg staan van alle ontwikkelingen inzake virtualisatie in 3D. Wel maak ik mij zorgen over het verschil in doelgroepen (en daarbij behorende generatiekloof). Ik merk dat er zeker in generaties een kloof zit in het opnemen en verwerken van informatie.
  (zie ook de presentaties van pentascope: http://www.provenpartners.nl/weblog/archives/2006/11/nieuw_leren_bij.html

  Ik denk dat het wel heel snel kan gaan.

  Gr,

  Richard Vielvoye

  geplaatst op
 • Hey Ayman! Leuk interview! Vooral goed gekozen mondelinge vorm ipv lang verhaal ;-). Vroeg me af of ze nog wat gezegd hadden over de mogelijke impact van Google's Lively op de verdere ontwikkeling van virutele werelden voor het"mainstream" publiek?
  ciao
  Cherissa

  geplaatst op
 • @Cherissa
  Dank voor je reactie! Lively is niet besproken tijdens het interview, vooral omdat Lively toen nog geïntroduceerd was in de pers toen ik dit heb opgenomen. Ik heb wel een mening over Lively:
  http://www.vanbregt.nl/blog/2008/07/18/de-waarde-van-web-20-virtuele-werelden/#comment-765

  geplaatst op
 • Vandaag een aardig artikel in NRC.next van Marie-Jose Klaver over 'nieuwe initiatieven na Second Life' waarin o.a. Rick van der Wal aan het woord komt:
  http://www.flickr.com/photos/marketingfacts/2715484715/

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.