User generated reisgidsen met WritingTravellers

User generated reisgidsen met WritingTravellers

{title}De reiswereld is sterk veranderd door de komst van het Internet en de reisgidsenmarkt staat hetzelfde te wachten. WritingTravellers is een nieuw initiatief dat op een Web 2.0 manier het gehele proces van reisgidsen uitgeven ondersteunt: van het schrijven van gidsen tot het drukken en distribueren ervan. Een nieuw fenomeen is geboren: user generated reisgidsen.

De nadruk van het project ligt op het genereren van content voor gidsen door gebruikers, maar het open reisgidsenproject wil meer doen dan alleen de manier veranderen waarop gidsen worden geproduceerd. Het wil de manier veranderen waarop reizigers de wereld ontdekken. Door gebruik te maken van de expertise van een brede groep mensen worden gidsen samengesteld die reizigers helpen de planeet opnieuw te ontdekken, zoals de slogan “Let’s rediscover the planet” aangeeft. In tegenstelling tot traditionele reisgidsen zijn de gidsen niet gebaseerd op de persoonlijke mening van een kleine groep schrijvers die steeds weer op dezelfde manier schrijven over dezelfde plaatsen.

Iedereen coauteur

Op de projectwebsite wordt het als volgt verwoord: ‘Het probleem met reisgidsen op dit moment, is dat in veel gevallen iedereen met dezelfde gids als miljoenen andere mensen op stap gaat. Als gevolg daarvan bezoekt iedereen dezelfde plaatsen die inmiddels door al dat bezoek een stuk minder idyllisch geworden zijn en niet meer lijken op de beschrijving in die gids.’

WritingTravellers biedt iedereen de kans om coauteur te worden van delen van Engelstalige reisgidsen die ook daadwerkelijk gedrukt gaan worden. In de wiki wordt steeds duidelijk vermeld wie een bepaald item geschreven heeft of bewerkt. Ook in de gedrukte versies van de gidsen staan de namen van de coauteurs duidelijk vermeld bij elk item.

Het project is on-line sinds augustus 2007. Op de website kunnen schrijvers items toevoegen en bewerken over bestemmingen over de hele wereld, net als in een wiki. Ze kunnen ook foto’s toevoegen. De community van schrijvers groeit gestaag sinds de lancering. Op dit moment werken enkele honderden schrijvende reizigers aan de inhoud voor de eerste reisgidsen. Amsterdam en New Delhi zijn al in een vergevorderd stadium.

Ervaringen delen

De leden van het internationale netwerk van vrijwilligers beschrijven hun favoriete bestemmingen. Niet alleen schrijven zij over plaatsen die zij bezochten, ze schrijven ook over de plaatsen waar ze wonen. De schrijvers houden contact met elkaar via e-mail, de WritingTravellers website en via network sites als Facebook of fotosites zoals Flickr. Ze helpen elkaar met de inhoud van de gidsen. Iedereen die graag zijn of haar ervaringen wil delen, of gewoon houdt van schrijven over reizen, kan zich aanmelden.

Ferdinand Harmsen (Nederland), woonachtig in India, oprichter van WritingTravellers: ‘Op reis valt me vaak op dat mijn reisgids veel te zwaar is. Ik gebruik maar een klein deel van de gids, de rest is gewoon overgewicht. Soms ben ik op zoek naar een restaurant dat is beschreven als een ‘must see’, maar als ik er dan eindelijk aankom is het restaurant al voor jaren gesloten. Ik wil reisgidsen maken met alleen de inhoud die je daadwerkelijk gaat gebruiken en die actueel is.’


Geplaatst in

DelenEr zijn 15 reacties op dit artikel

 • Leuk iniatief!

  Zou je ook wat meer kunnen vertellen over hoe deze site zich differentieert met eerdere iniatieven als wikitravel.org of travbuddy.com?

  geplaatst op
 • Het smoelt wat vlotter dan http://wikitravel.org/en/Main_page maar lijkt op het eerste gezicht redelijk dezelfde uitgangspunten te hebben als ik de Guidelines vlug scan. Wikitravel lijkt mij ook op eerste gezicht wat overzichtelijker en iig rijker gevuld (de Engelstalige versie) maar de mogelijkheid om flickr e.d. hier aan deze site te koppelen is wel weer een verrijking. Grappig initiatief.

  geplaatst op
 • Had deze site al een tijdje in mijn "to watch" staan.. ben benieuwd in hoeverre ze dit initiatief mobiel kunnen maken..

  Al wandelend door Barcelona of Parijs zou real time informatie als deze super zijn!

  geplaatst op
 • initiatief is goed,
  er zijn al wel wat concurrenten maar de sterkste zal overwinnen.

  En als ik naar de grootte van de site, het desgin en het gebruikersgemak kijk dan heeft deze nog heel veel in te halen.

  geplaatst op
 • Een leuke site, maar ik zie er weinig nieuwe dingen op terug. Ik vraag me daarnaast af hoe lang de site al bestaat. Ik heb op verschillende bestemmingen geklikt, maar heb slechts op enkele wat content (van matige kwaliteit) teruggevonden.

  Wanneer een gids als deze kleiner wordt ingezet, bijv. allereerst voor 1 continent. Kan de promotie dan niet veel sneller verlopen en de gids eerder gevuld zijn? Dit zou mogelijk het gebruikersgemak ook te goede kunnen komen.

  geplaatst op
 • Martin, ontzettend bedanken voor de aandacht voor WritingTravellers.

  @ Wilko en Edo
  De vragen over hoe WritingTravellers zich onderscheidt van andere reis websites als Wikitravel en Travbuddy zijn terecht. Wikitravel is vooralsnog een één media initiatief (namelijk een online-wiki). Aan Wikitravel is wel een bedrijf gekoppeld WikitravelPress, dat op basis van Wikitravel content boeken maakt, maar daar zit veel redactioneel handwerk tussen en de boeken zijn niet op maat gemaakt, zoals dat via WritingTravellers kan. WritingTravellers stelt de printbare gidsen "on the fly" en op maat samen. Voor zover ik kan zien levert Travbuddy een ander soort informatie dan WritingTravellers: de site biedt persoonlijke blogs en reviews. Op WritingTravellers schrijven mensen samen aan teksten voor reisgidsen, zogenaamde "collaborative content".

  @jeroen
  Er zijn wel degelijk plannen om de content ook mobiel aan te gaan bieden. Als dat gebeurt zou het ook direct gekoppeld moeten worden aan GPS, is onze visie. Maar voorlopig ligt de focus op internet en print.

  @martijn
  Over focus gesproken. Het zou zeker beter zijn als WritingTravellers niet meteen de hele wereld zou willen beschrijven. We zoeken momenteel nog afstemming met het publiek dat voor WritingTravellers wil schrijven. Als duidelijk is wat hun focus is, kan het project ook focussen. De eerste schrijvers (sinds augustus 2007) komen van over de hele wereld en bieden nog geen houvast.

  geplaatst op
 • @ Ferdinand
  De vraag over focus kwam zeker niet uit het niets. Zelf heb ik enige tijd een online travel project gedraaid dat ook op online content leunt. Het had een specifieke focus voor 1 land (Ecuador), maar zelfs op deze zeer kleine schaal was het lastig om schrijvers te motiveren voor langere tijd kwalitatieve content aan te laten bieden. Er moest iemand fysiek ter plaatse zijn om het traject goed te begeleiden.

  We hebben uiteindelijk internships ontwikkeld om de eerste grote hoeveelheid content te stimuleren. Dit was een succes met veel positieve respons.

  geplaatst op
 • @ Martijn
  Grappig! Wij zitten ook in de voorbereidingen om internships te organiseren om een goede pool van moderators te realiseren.

  geplaatst op
 • @ Martijn

  Leuk om te horen, ik ben erg benieuwd naar hoe je de interns hebt ingezet? Voor moderatie of juist voor pure content?

  geplaatst op
 • We hebben de interns alleen ingezet voor content. Moderatie was lastiger, aangezien ze hiervoor veel beter in de materie moeten zitten en dus voor lange termijn inzetbaar moeten zijn.

  De interessantste klus is om de interns na afloop van de internship te behouden voor het project. Dit bleek lastiger dan we vantevoren geanticipeerd hadden.

  geplaatst op
 • De reisgidsen markt is in beweging. Lees net dit artikel op het VODW blog Futureyes dat je vanaf heden bij Lonely Planet je eigen reisgids kan samenstellen. Dus alleen betalen voor content die je relevant vindt

  http://futureeyes.web-log.nl/mijn_weblog/2008/07/lonely-planet-s.html

  geplaatst op
 • Geef me nog een klein jaar, en dan komt er écht iets nieuws op dit gebied. Meer kan ik er nog niet van zeggen.

  geplaatst op
 • Ik krijg alleen een foutmelding:

  TikiWiki is not properly set up:
  Unable to connect to the database !
  Go here to begin the installation process, if you haven't done so already.

  Can't connect to local MySQL server through socket '/tmp/mysql.sock' (61)

  geplaatst op
 • @Anne Jan
  We hebben er vandaag inderdaad even uit gelegen, maar de site is weer up and running.

  geplaatst op
 • @Martin
  Pick & Mi biedt Lonely Planet al een tijdje. Zoals je in het stuk kunt lezen gaat het om losse hoofdstukken die je tegen betaling kunt downloaden. Een boek krijg je dus niet en het is nog steeds de oude info die ook in de gedrukte gidsen staat.

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.