• Mobile
  wordt gesponsord door

Rabobank introduceert SMS Betalen

Rabobank introduceert SMS Betalen

Tijdens Mobile Monday #5 kondigde Dan Armstrong, CTO Rabo Mobiel, al aan dat ze met person-to-person betalingen zouden komen. In juni kwam er ook al een persbericht maar vandaag is het dan ook echt gelanceerd: Rabo SMS Betalen.

Met SMS Betalen kunnen vrienden onderling kleine bedragen, tot maximaal €150,- overmaken van mobieltje naar mobieltje. Ongeacht bank of mobiele telecomaanbieder. Handig bij het delen van rekeningen of het terugbetalen van geleend geld.

Het systeem is gebaseerd op Minitix, een digitale portemonnee van de Rabobank. Gebruikers kunnen geld overmaken door het sturen van een SMS naar 6689 met in het bericht het telefoonnummer van de ontvanger en het bedrag. Daarna krijgen ze een SMS met een uniek codewoord die beantwoordt moet worden met dit codewoord. Hierna wordt het bedrag afgeschreven van het tegoed. De betaaldienst werkt voor klanten van alle banken en telco’s, maar je moet je dus wel eerst aanmelden.

Introductiecampagne
Om dit product te introduceren heeft Rapp Collins een leuke campagne ontwikkeld voor Rabo Mobiel. Gedachte achter deze site is het incasseren van (kleine) schulden bij vrienden, die per sms het openstaande bedrag kunnen overmaken. 

{title}Centraal in de campagne staat Meester Schoneleij. Een wat schimmig figuur die gespecialiseerd is in het incasseren van kleine uitstaande bedragen. De bezoeker van www.schoneleij.nl kan de virtuele deurwaarder inzetten om uitgeleend geld te innen bij vrienden en kennissen. Hiervoor heeft Schoneleij een team van experts om zich heen verzameld, zodat er gekozen kan worden uit verschillende incasseringswijzen: zowel goedschiks als kwaadschiks.

SMS Betalen lijkt mij zeker handig, maar wat ik minder vind is dat je weer moet aanmelden in een apart systeem. Ik zet liever gewoon een afgeschermd potje van maximaal 150 euro klaar in mijn eigen internetbankieromgeving, maar dat zal ongetwijfeld in de toekomst mogelijk worden.


DelenEr zijn 19 reacties op dit artikel

 • Goed artikel. SMS blijkt nog steeds een prima medium voor diverse toepassingen!

  geplaatst op
 • Erg leuke en originele introductiecampagne. Complimentje. Wat me ook op viel was het gebruik van Google Maps als navigatiesysteem; geweldig!

  geplaatst op
 • Op welke telefoons kan ik de SMS Betalen Tool gebruiken?
  Telefoons met een resolutie van 176x205 of groter worden ondersteund. Windows Mobile en Blackberry telefoons op dit moment nog niet.

  Erg jammer dat ze die tool niet voor Windows Mobile hebben gemaakt. Zo moeilijk is dat niet (gezien ze de Symbian al klaar hebben) en daarmee bereik je in ieder geval alle HTC gebruikers, een groep mensen die voor dergelijke dingen open staat. Érg jammer.

  geplaatst op
 • In een eerdere reactie (paar postings eerder) zei ik:
  Ik ben er niet zo van onder de indruk, het kost teveel moeite en is denk ik behoorlijk onwerkbaar door het invoeren van telefoonnummers ipv namen. Ik ben er wat dieper ingedoken op http://www.glowrich.com/2008/06/26/why-rabobanks-paying-via-mobile-phone-will-fail-at-first

  Ook de 150 euro limiiet lijkt me niet prettig werken als je het echt dagelijks gebruikt, waarom niet koppelen aan een betaalrekening?

  geplaatst op
 • Mooie dienst met ook een mooie campagne, maar er zitten nog de nodige schoonheidsfoutjes in. Probeer eens 150 euro te innen via schoneleij.nl. De foutmelding die je krijgt is 'Maximaal 150 euro'. Maar exact 150 euro innen gaat je niet lukken.

  Via een campagne op Geenstijl kom je uit op deze aktiepagina. Bij inschrijven maak je dan kans op 100 euro. In stap 1 krijg je de aktiecode die moet je kopieren/onthouden want die heb je nodig in volgende scherm.

  - waarom kan ik niet gewoon op scherm2 binnenkomen met die code al ingevuld?
  - denk je slim te zijn ik kopieer die code naar clipboard, kom je in scherm 2 tot ontdekking dat je de code moet splitsen in twee invoervakken die bij plakken alleen het eerste gedeelte van de code meeneemt......

  Dacht ik laat ik als naam gewoon eens 'erik' gebruiken. Volgens het i-tje bij de naam, moet de naam uit 4 karakters bestaan dus dat moet lukken. Nee dus, ik krijg de foutmelding "Gebruik minimaal 6 karakters, waarvan minimaal twee letters en één cijfer." Pardon? Ik moet dus weer wat creatiefs zitten bedenken.

  Lees ik daarna "je naam wordt als afzender meegestuurd met elke sms transactie. Dus iemand krijgt dus straks mijn geld per sms met als afzender evr28? In de hoop dat hij/zij snapt dat dat van mij afkomstig is. Mag dit misschien iets minder stringent? Wat ik vervolgens daarna ook invoer (zoals evrm!2008) de foutmelding blijft terugkomen en ik zit in een loop.

  Enfin..kleine puntjes die aan te passen zijn, maar wel de eerste ervaring bepalen.

  geplaatst op
 • Vincent heeft net een interview met Eric Huijgen van Rabo Mobiel live gezet aangaande SMS Betalen.

  geplaatst op
 • @erik ik stuur je wat geld als je me je 06 nummer stuurt. Ik heb trouwens in mijn naam geen cijfer zitten

  @melle idem, ik vind het zelf wel erg makkelijk. Vooral het ontvangen van geld is simpel. Iemand, zoals ik, kan het sturen en dan gaat het balletje rollen. Je kunt je mobiele portomonne koppellen aan een bankrekening en automatisch geld laten overboeken. Ze beperken dat wel tot 50 euro per betaling uit veiligheidsoverwegingen.

  Ik vind de campagne waardeloos! Niets voor mezelf. Is dit nu wat nederland nodig heeft om warm te lopen voor SMS betalen?

  geplaatst op
 • @Erik: de gebruikersnaam mag wel uit 4 karakters staan. "Gebruik minimaal 6 karakters, waarvan minimaal twee letters en één cijfer." geld voor het wachtwoord.

  geplaatst op
 • @Dyna: crisis.. De foutmelding is "Gebruik minimaal 6 karakters waarvan minimaal twee letters en één cijfer." maar er wordt niet duidelijk gemaakt dat dat dus betrekking heeft op wachtwoord en NIET op de naam zoals ik dus mooi veronderstelde.

  Thx! Heb een account met naam evroekel kunnen aanmaken.

  geplaatst op
 • Hahahah... ik maak 1 euro over naar Marco met omschrijving "je salaris van deze maand" en die overboeking moet ik bevestigen het jawel het codewoord 'heler' :-))))

  geplaatst op
 • @Erik: ik heb ook mijn salaris nog niet gehad. Doe es.... ;-)

  geplaatst op
 • Zoals ook in Melle Gloerich zijn artikel genoemd kent echt niemand meer 06 nummers uit zijn hoofd. Dit maakt het invoeren van een nummer in een SMS bericht erg lastig. Zo kan mijn iPhone geen 06 nummers in een SMS plakken (al kunnen sommige telefoons dit wel).

  Deze dienst jankt om een online adresboek welke je na het inloggen bij kan werken. Ofwel in plaats van "0612345678 15 Bedankt voor het lenen" te SMS'en naar 6689, SMS je "Piet 15 Bedankt voor het lenen". Piet heb je uiteraard in je online adresboek gezet met zijn 06 nummer.

  geplaatst op
 • @Erik, heb hier een euro ontvangen, top!

  geplaatst op
 • @ Melle & Japster: Als je de software van rabo mobiel op je telefoon installeert is je adressenboek direct gekoppeld aan het SMS betalen en ben je dus van het probleem af dat je naar een nummer stuurt ipv een naam. Fluitje van een cent dus om dat probleem op te lossen.

  Om het programma op je mobiel te krijgen moet je het volgende doen:
  "Stuur een sms-bericht naar het nummer 5522 met de woorden: Rabo SMS" aldus de rabo site.

  geplaatst op
 • @Joris: Heb net op mijn blog ook een bericht gekregen over de software. De mogelijkheid van software was me niet duidelijk geworden na het bezoek op de Rabobank site. Zouden ze echt moeten aanpassen. Ik heb de software inmiddels geinstalleerd en het maakt het toch een stuk makkelijker :)

  geplaatst op
 • Zag gisteren op Twitter de Meester Schoneleij weer voorbij komen. Iemand enig idee hoe deze campagne heeft gescoord?

  geplaatst op
 • Vet nep, check de website. waar kan je betalen? 6 van de meest neppe websites. sms betalen bij het habbo hotel? de eerste die me hiermee betaald krijgt een stuiter op zijn neus

  geplaatst op
 • Ik kwam via mijn RaboRekening in aanraking met SMS betalen. Heb een uur van mijn leven er aan besteed om uit te zoeken of het voor mij handig is.
  Ik werk normaal met cash, paypal, bankpasje en creditcard, en iemand die mjin grote rekeningen betaald.

  Na het doorlezen lijkt het me geheel ongeschikt, en krijg ik een chipper/chipknip gevoel. Ben daar ook wel eens wat geld aan kwijtgeraakt. Pasje weg.. of onbruikbaar,.. en dan een tijd later erachter komen dat je je tegoed samen met het pasje hebt verloren. Ga er een beetje van uit dat als je telefoon weg is... en je je nummer niet terug kan krijgen, je een hoop moet doen om die paar tientjes tegoed terug te vangen.

  Maar wat ik het ergste vind, boven alles, is dat ik mezelf niet kan beschermen tegen SMS betalen.
  Elke @sshole kan mij dus een bedrag toezenden via dit systeem.
  Ik waarschuw maar bij deze dat ik dat dus niet als een betaling ga accepteren.
  Niet komen zeuren dat je toch betaald heb, want de stuiter van Jip zal verbleken bij mijn military issue campboots die je meerdere malen in je noten gaan raken!

  Cash is King,... and BullShit Walks!

  geplaatst op
 • Inmiddels is er ook een iPhone applicatie voor SMS Betalen.

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.