Rabobank introduceert SMS Betalen

26 juni 2008, 11:35

Tijdens Mobile Monday #5 kondigde Dan Armstrong, CTO Rabo Mobiel, al aan dat ze met person-to-person betalingen zouden komen. In juni kwam er ook al een persbericht maar vandaag is het dan ook echt gelanceerd: Rabo SMS Betalen.

Met SMS Betalen kunnen vrienden onderling kleine bedragen, tot maximaal €150,- overmaken van mobieltje naar mobieltje. Ongeacht bank of mobiele telecomaanbieder. Handig bij het delen van rekeningen of het terugbetalen van geleend geld.

Het systeem is gebaseerd op Minitix, een digitale portemonnee van de Rabobank. Gebruikers kunnen geld overmaken door het sturen van een SMS naar 6689 met in het bericht het telefoonnummer van de ontvanger en het bedrag. Daarna krijgen ze een SMS met een uniek codewoord die beantwoordt moet worden met dit codewoord. Hierna wordt het bedrag afgeschreven van het tegoed. De betaaldienst werkt voor klanten van alle banken en telco’s, maar je moet je dus wel eerst aanmelden.

Introductiecampagne

Om dit product te introduceren heeft Rapp Collins een leuke campagne ontwikkeld voor Rabo Mobiel. Gedachte achter deze site is het incasseren van (kleine) schulden bij vrienden, die per sms het openstaande bedrag kunnen overmaken.

{title}Centraal in de campagne staat Meester Schoneleij. Een wat schimmig figuur die gespecialiseerd is in het incasseren van kleine uitstaande bedragen. De bezoeker van www.schoneleij.nl kan de virtuele deurwaarder inzetten om uitgeleend geld te innen bij vrienden en kennissen. Hiervoor heeft Schoneleij een team van experts om zich heen verzameld, zodat er gekozen kan worden uit verschillende incasseringswijzen: zowel goedschiks als kwaadschiks.

SMS Betalen lijkt mij zeker handig, maar wat ik minder vind is dat je weer moet aanmelden in een apart systeem. Ik zet liever gewoon een afgeschermd potje van maximaal 150 euro klaar in mijn eigen internetbankieromgeving, maar dat zal ongetwijfeld in de toekomst mogelijk worden.

Erik van Roekel
Product Owner Chatbot bij ING

Marketingprofessional met ruime ervaring in diverse internetprojecten in de financiële dienstverlening. Passie voor social media en internet in het algemeen. Stond aan de wieg van het ING Webcare Team in 2009 en gaf er 1,5 jaar leiding aan. Was daarna één van de drivers van de social media strategie voor ING Nederland in 2012 resulterend in een nummer 1 notering in de Social Media Monitor van Social Embassy. Werkzaam geweest bij Corporate Communications van ING Groep en van daaruit betrokken bij social media op internationaal niveau. Momenteel Product owner chatbot bij ING. Blogt op persoonlijke titel bij Marketingfacts en van 2004-2014 ook op de achtergrond actief geweest voor Marketingfacts o.a. bij de techniek en de redactie.

Categorie
Tags

19 Reacties

  Sander

  Goed artikel. SMS blijkt nog steeds een prima medium voor diverse toepassingen!


  26 juni 2008 om 14:49
  Reüel

  Erg leuke en originele introductiecampagne. Complimentje. Wat me ook op viel was het gebruik van Google Maps als navigatiesysteem; geweldig!


  26 juni 2008 om 16:16
  Peter Jaap

  Op welke telefoons kan ik de SMS Betalen Tool gebruiken?

  Telefoons met een resolutie van 176×205 of groter worden ondersteund. Windows Mobile en Blackberry telefoons op dit moment nog niet.

  Erg jammer dat ze die tool niet voor Windows Mobile hebben gemaakt. Zo moeilijk is dat niet (gezien ze de Symbian al klaar hebben) en daarmee bereik je in ieder geval alle HTC gebruikers, een groep mensen die voor dergelijke dingen open staat. Érg jammer.


  26 juni 2008 om 16:32
  vincente

  @erik ik stuur je wat geld als je me je 06 nummer stuurt. Ik heb trouwens in mijn naam geen cijfer zitten

  @melle idem, ik vind het zelf wel erg makkelijk. Vooral het ontvangen van geld is simpel. Iemand, zoals ik, kan het sturen en dan gaat het balletje rollen. Je kunt je mobiele portomonne koppellen aan een bankrekening en automatisch geld laten overboeken. Ze beperken dat wel tot 50 euro per betaling uit veiligheidsoverwegingen.

  Ik vind de campagne waardeloos! Niets voor mezelf. Is dit nu wat nederland nodig heeft om warm te lopen voor SMS betalen?


  27 juni 2008 om 05:52
  dyna

  @Erik: de gebruikersnaam mag wel uit 4 karakters staan. “Gebruik minimaal 6 karakters, waarvan minimaal twee letters en één cijfer.” geld voor het wachtwoord.


  27 juni 2008 om 05:55
  evroekel

  @Dyna: crisis.. De foutmelding is “Gebruik minimaal 6 karakters waarvan minimaal twee letters en één cijfer.” maar er wordt niet duidelijk gemaakt dat dat dus betrekking heeft op wachtwoord en NIET op de naam zoals ik dus mooi veronderstelde.

  Thx! Heb een account met naam evroekel kunnen aanmaken.


  27 juni 2008 om 06:14
  evroekel

  Hahahah… ik maak 1 euro over naar Marco met omschrijving “je salaris van deze maand” en die overboeking moet ik bevestigen het jawel het codewoord ‘heler’ :-))))


  27 juni 2008 om 06:44
  mgvandenbroek

  @Erik: ik heb ook mijn salaris nog niet gehad. Doe es…. 😉


  27 juni 2008 om 06:54
  Jasper

  Zoals ook in Melle Gloerich zijn artikel genoemd kent echt niemand meer 06 nummers uit zijn hoofd. Dit maakt het invoeren van een nummer in een SMS bericht erg lastig. Zo kan mijn iPhone geen 06 nummers in een SMS plakken (al kunnen sommige telefoons dit wel).

  Deze dienst jankt om een online adresboek welke je na het inloggen bij kan werken. Ofwel in plaats van “0612345678 15 Bedankt voor het lenen” te SMS’en naar 6689, SMS je “Piet 15 Bedankt voor het lenen”. Piet heb je uiteraard in je online adresboek gezet met zijn 06 nummer.


  27 juni 2008 om 07:06
  media

  @Erik, heb hier een euro ontvangen, top!


  27 juni 2008 om 09:43
  Joris

  @ Melle & Japster: Als je de software van rabo mobiel op je telefoon installeert is je adressenboek direct gekoppeld aan het SMS betalen en ben je dus van het probleem af dat je naar een nummer stuurt ipv een naam. Fluitje van een cent dus om dat probleem op te lossen.

  Om het programma op je mobiel te krijgen moet je het volgende doen:

  “Stuur een sms-bericht naar het nummer 5522 met de woorden: Rabo SMS” aldus de rabo site.


  27 juni 2008 om 09:51
  Melle Gloerich

  @Joris: Heb net op mijn blog ook een bericht gekregen over de software. De mogelijkheid van software was me niet duidelijk geworden na het bezoek op de Rabobank site. Zouden ze echt moeten aanpassen. Ik heb de software inmiddels geinstalleerd en het maakt het toch een stuk makkelijker 🙂


  27 juni 2008 om 10:23
  Jip

  Vet nep, check de website. waar kan je betalen? 6 van de meest neppe websites. sms betalen bij het habbo hotel? de eerste die me hiermee betaald krijgt een stuiter op zijn neus


  31 juli 2008 om 19:14
  Bad Boy

  Ik kwam via mijn RaboRekening in aanraking met SMS betalen. Heb een uur van mijn leven er aan besteed om uit te zoeken of het voor mij handig is.

  Ik werk normaal met cash, paypal, bankpasje en creditcard, en iemand die mjin grote rekeningen betaald.

  Na het doorlezen lijkt het me geheel ongeschikt, en krijg ik een chipper/chipknip gevoel. Ben daar ook wel eens wat geld aan kwijtgeraakt. Pasje weg.. of onbruikbaar,.. en dan een tijd later erachter komen dat je je tegoed samen met het pasje hebt verloren. Ga er een beetje van uit dat als je telefoon weg is… en je je nummer niet terug kan krijgen, je een hoop moet doen om die paar tientjes tegoed terug te vangen.

  Maar wat ik het ergste vind, boven alles, is dat ik mezelf niet kan beschermen tegen SMS betalen.

  Elke @sshole kan mij dus een bedrag toezenden via dit systeem.

  Ik waarschuw maar bij deze dat ik dat dus niet als een betaling ga accepteren.

  Niet komen zeuren dat je toch betaald heb, want de stuiter van Jip zal verbleken bij mijn military issue campboots die je meerdere malen in je noten gaan raken!

  Cash is King,… and BullShit Walks!


  19 oktober 2008 om 09:32
  carl Jung

  Heeft u hulp nodig om uit te breiden finicial of opnieuw opstarten van uw eigen bedrijf? of je hoeft alleen maar een lening voor het opruimen van uw factuur?

  voor uw leningen op één rente van 3%. Word lid van de lachende gezichten, want het is onze plicht om te voldoen aan uw

  financiële behoeften.

  E-mail ons voor meer info

  carljungloanfirm@gmail.com

  Vriendelijke Groeten

  Carl Jung

  Loan Manager


  9 juni 2015 om 03:33

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!